Karma

Karma Sadhguru

 

Želja (i akcija) da pobedim, nadvladam sebe i svoje slabosti, konstantno usavršavanje i neprestano čitanje…i na pride na sve to volja da budem “otvorenog uma”, dovela je do toga da mogu neke stvari i koncepte/dogme/uverenja da “izazovem” (challenge) u cilju boljeg života. Veoma sam spiritualan (ali jako, jako, jako umereno religiozan), i kada je u pitanju duhovni aspekt života, istraživao sam sve od šamanizma do taoizma.

Međutim, jedan koncept mi je uvek bio izazov, sa kojim sam teško mogao da pronađem zajednički jezik…a to je karma.

Za nekoga ko sve živo preispituje, iz nekog razloga, za karmu sam uvek imao (blago poražavajući) stav…sleganje ramenima uz komentar za neke (loše) stvari koje mi se dešavaju, “to je očigledno moja karma, verovatno nešto iz prošlih života…”

Opravdanje za postupke ili ne? Nikada nisam bio siguran kada je u pitanju karma, iako sam dosta čitao o njoj i pitao ljude koji se njome bave…ali ni ti koncepti karme iz budizma, taoizma i hinduizma me baš nisu ohrabrili…

…dok nisam krenuo da čitam Sadhgurua. Krenuo sam od knjige „Karma“. Uzeo sam je jednostavno bez razmišljanja kada sam je ugledao. Niti sam nešto preterano slušao Sadhgurua niti sam znao čime se bavi knjiga (pretpostavio sam da je, logično, nešto u vezi karme…nisam baš toliko blesav 😀 ).

 

Karma Sadhguru

 

I onda vam dođe neki jogi i mistik po imenu Sadhguru. Zamislite da sedite na ušću reke, zamišljeni. I samo iznenada naglas uzdahnete uz komentar „ah, kad bih samo bolje razumeo karmu i šta mi ona čini od života, možda bi mogao da krenem dalje“. Iznenada čujete iza sebe zvuk harlija i iznenada pored vas sedi neki bradonja sa turbanom, prašnjave majice i izlizanih farmerki, sa sve sandalama na nogama, i pogleda vas očima punim razumevanja. Naravno, prva reakcijama bi vam bila da se sklonite, dunete u pištaljku, pripremite suzavac, pogledate da li ima neka patrola u blizini ili da li se i dalje sećate kursa samodobrane. Međutim, ovaj bradonja iznenada otvara limenku piva, gromko podrigne, još gromkije prdne i kaže „U karmi se radi o tome kako da postaneš izvor sopstvene kreacije. Prenoseći odgovornost sa nebesa na sebe, sâm čovek postaje tvorac sopstvene sudbine“, a onda vam pruži vizit-kartu na kojoj piše „Sadhguru: jogi, mistik, dobitnik tri predsedničke nagrade, osnivač Iša fondacije. Neto vrednost: 25 miliona dolara“.

Naravno, ovo nema veze sa vezom što sam napisao za Sadhgurua (mada čovek zaista vozi motor i podaci sa izmišljene vizit-karte su tačni), ali nesporna je činjenica da je njegovo objašnjenje karme (šta je, kako funkcioniše, naš uticaj na nju i slično) neverovatno jednostavno, napisano tako da može da razume i osoba koja nije imala pre dodir sa pojmom karme.

„Karma“ je podeljena na devet poglavlja:

  1. Karma: večna zagonetka
  2. Volja: osnova karme
  3. Karma kao memorija
  4. Veliko karmičko skladište
  5. Kako je sve počelo?
  6. Karma joga
  7. Karma joga i fizičko telo
  8. Karma joga i mentalno telo
  9. Karma joga i energetsko telo

 

Karma Sadhguru

 

Zašto je Sadhguruova „Karma“ knjiga koja vas „kupi“ od starta? Zato što je nebitno da li vas interesuje pojam karma sa filzofskog ili praktičnog/pragmatičnog aspekta primenjivosti. Nije bitno ni da li ste ekspert za karmu ili se prvi put susrećete sa njom i kompletan ste laik. Nije bitno da li znate sve aspekte joge ili ste mislili da je joga koktel. Ova knjiga se obraća svima.

Knjiga ima prilično umirujuće dejstvo na čitaoca. Tu je da vas ohrabri, uteši, edukuje…ali i da vam jasno stavi do znanja da karma (najvećim delom) zavisi od vas. Kako piše u knjizi:

„Ako vam točak uvek iznova lomi stopalo, nije problem u točku. Problem je u tome što ne znate kako da točkom upravljate.“

Već na samom početku knjige, Sadhguru se upušta u demistifikovanje karme, i to na veoma jedonstavan i logičan način.

Šta je karma? Doslovno, reč označava delanje.

Karma nema nikakve veze sa nagradom i kaznom.

Karma naprosto znači da smo mi stvorili nacrt za sopstvene živote. To znači da smo mi sami tvorci sopstvene sudbine. Kada kažemo: „Ovo je moja karma“, zapravo govorimo: „Ja sam odgovoran/na za sopstveni život.“

Karma nije doktrina.

 

Karma Sadhguru

 

Ovo su samo neke od misli sa kojima ćete se susretati u ovoj knjizi. Ruku na srce, mnogima se neće dopasti da pročitaju ovakve rečenice i sigurno će ih osporiti. Jer, nikome se ne sviđa ideja da smo mi (najvećim delom) odgovorni za naš život. Lakše je veći deo krivice prebaciti na neku „višu silu“, zar ne?

Opterećeni ste (kao što sam i ja bio godinama) potragom za smislom? A onda dođe jedan jogi i kaže: „Zato ja stalno govorim ljudima oko sebe: Nemojte ništa da tražite. Ne tražite smisao života. Nemojte tražiti boga. Samo gledajte, i to je sve. To je osnovni kvalitet duhovnog tragaoca, jer je život u viđenju onoga što jeste, a ne onoga što želite da vidite.

Stalno (preterano) razmišljate (overthinking)? Pazite ovo: „Ako pogledate većinu intelektualaca na ovome svetu, videćete da su postali preopterećeni pamćenjem. Ja nosim mnogo više sećanja od većine drugih, ali nisam opterećen time, jer svoju karmu nosim na udaljenosti od samog sebe. Mogu da joj pristupim kada mi je to potrebno, ali ne nosim teret sve vreme na sebi. Uz vežbu, svako je za to sposoban. To je slično „oblaku“ na kome sada držimo fajlove sa kompjutera – dostupni su nam po potrebi, ali nam ne smetaju na hard disku. Tako imam pristup memoriji čitavih života, ali je sve to na „oblaku“.

Snažne reči, složićete se.

Bukvalno imate osećaj da Sadhguru ima odgovor za svaki tip ličnosti.

Zato sam sve vreme uz sebe imao marker i podvalčio određene rečenice i pasuse. „Karma“ je knjiga kojoj ćete se povremeno vraćati da je prelistate, u to budete uvereni. Ja sam napravio „pauzu“ od inicijalnog čitanja, i planiram u skorije vreme da ponovo prelistam one delove koje sam podvukao.

 

Karma Sadhguru

 

„Karma“ je, u stvari, neverovatno jednostavna i praktična knjiga. Iako ima dosta dubokoumnih delova i terminologije (ali svaki pojam je objašnjen, zato vam ne treba nikakvo predznanje za ovu „oblast“), iznenadićete se koliko ima praktičnih smernica, ne toliko za „fizičku akciju“, koliko za „mentalnu akciju“, tj. za promenu pristupa u načinu razmišljanja.

Knjiga je puna poučnih anegdota i predavanja (junak mnogih spomenutih komičnih i poučnih situacija je Šankaran Pilaj, koji je izmišljeni lik sa kojim svaka osoba može da se poveže…kao što je u našem regionu Nasrudin Hodža, ili Perica/Mujo/Haso u vicevima).

Na kraju mnogih poglavlja ćete nailazite da nešto što bismo mogli da nazovemo „duhovne prakse“ (sadana – alat/naprava)…koje u neku ruku bi mogle da se podvedu pod gorespomenute „mentalne akcije“, više usmerene na praktične zadatke za vaš um.

A ako vam neki pojam nije jasan (ili ste zaboravili šta znači), imate na kraju knjige i rečnik pojmova.

Sve u svemu, Sadhguruova „Karma“ je jedna odlična knjiga, i meni je za mnoge stvari „otvorila oči“ po pitanju karme i prinicipa koji stoje iza nje.

Zanimljivo je da je ova knjiga odlično ocenjena na mnogim sajtovima (uključujući i uvek surovi Goodreads)…i to nešto govori.

Summa summarum¸ sve se (najvećim delom) svodi na ličnu odgovornost.

Witcher“ je to lepo sumirao: „Ne postoji dobro i zlo – samo izbori i posledice istih“.

 

sadhguru

 

Prvom prilikom ću uzeti da čitam i Sadhguruov „Unutrašnji inženjering“. 🙂

 

A ti, dragi čitaoče, ko vozi „tvoja kola zvana život“? 🙂

 

 

Zvanični sajt Sadhgurua i njegove fondacije

Sadhguru (Instagram)

Sadhguru (srpski YouTube kanal)

Cena knjiga: Prometej | Delfi | Esotheria

Ocene (i kupovina) na stranim sajtovima: Goodreads | Amazon | Bookdepository | Audible | LibraryThing | Waterstones

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × five =