Hellsing Ultimate

Hellsing Ultimate Alucard Integra anime

 

“The Bird of the Hermes is my name, eating my wings to make me tame” – Alucard 

 

Odmah da vam kažem na početku, mislim da nema potrebe da gledate originalni „Hellsing“, jer će „Hellsing Ultimate“ pokriti i original, a pride je i vernija adaptacije istoimene mange u odnosu na svog prethodnika. 

Verovali ili ne, našom planetom hodaju (lete?) natprirodne sile. Vampiri, zombiji, nemrtvi (undead) i neka tako slična gamad. Obični smrtnici ne znaju za njih, sem ako im se nekim slučajem nađu na putu i završe kao večera ili budu konvertovani u deo armije te iste gamadi. 

Protiv njih se bori britanski „Kraljevski red protestantskih vitezova“ (Royal Order of Protestant Knights), okupljenih oko organizacije „Hellsing“ na čijem čelu je mlada Ser (izgleda nije titula Lejdi) Integra Ferbruk Vingejts Helsing (Sir Integra Fairbrook Wingates Hellsing), potomak ni manje ni više nego čuvenog Abrahama Van Helsinga. Ova mlada dama muškobanjastog stava (i izgleda) nije sama u upravljanju organizacijom. Tu je i njen stari verni sluga Valter (ne onaj iz Sarajeva) koji, osim što zna da skuva čaj, je ujedino i sposoban da bez problema iskasapi armiju (bilo čega) sa svojim znanjem korišćenja posebnih žica. A tu je i ekscentrični Alukard (Alucard), koji je, jeste, tako je, upravo onaj lik čije ime ste sad pročitali unazad, sa svojom fensi crvenom odećom i šeširom i (isto fensi) naočarima. Prvi od svojeg roda, onaj od koga je sve počelo. I kao takav je (skoro pa) neuništiv i vitla kako vatrenim oružjem, tako i naprednim vampirskim magijama, i njemu je lov na natprirodne sile zezancija. A od skoro im se pridružila i mlada Seras Viktorija, bivši policajac, sada pretvorena u vampira (vampiricu? vampirinu? drakulicu? drakulinu?) od strane Alukarda (u prvoj epizodi je sve objašnjeno) i koja po potrebi vitla snajperom, bazukom, pa i pesnicama kada zatreba. 

 

Hellsing Ultimate Alucard Integra anime

 

Međutim, organizacija „Hellsing“ ima i konkurenciju u svom „poslu“. A to je (ni manje ni više nego sâm) Vatikan! Tačnije, posebno ultra tajno 13. odeljenje Vatikana, znano kao „Iskariotska Organizacija“ (Iscariot Organization) čiji je prvi čovek fanatični lider Enriko Maksvel sa ogromnim ego problemom. Ali, nas više u okviru organizacije zanima njen šampion (ili bolje reći, kasapain), paladin Aleksander Anderson (Alexander Anderson). Ova gromada od čoveka na prvi pogled deluje dostojanstveno i pitomo…sem kada ga Vatikan negde pošalje na misiju da istrebi karakondžule, kada se pretvori u sadističkog psihopatu koji bajonetima kasapi sve živo kao pobesnela mehanizacija, usput citirajući svete spise. A pride je izgleda i (bukvalno) neuništiv. 

 

Hellsing Ultimate Alucard Integra anime

 

Međutim, uobičajeno istrebljenje lokalnih karakondžula od strane obe organizacije (i njihovo povremeno međusobno trvenje) iliti, da upotrebim staroslovensku frazu, business as usual, biva uzdrmano iznenadnim pojavljivanjem ostatka jedne nacističke grupe, po imenu „Milenijum“ (Millenium), koja, na čelu sa (očekivano) ludim naučnikom/majorom, planira da sa armijom vampira oživi slavu Rajha i napravi krvavi haos, počevši od Britanije. 

E sad, ko će izaći pobednik iz nečega što može da iznedri Treći svetski rat (ali nekako više na lokalnom nivou), saznaćete ako odgledate „Hellsing Ultimate“. 😀 

 

Hellsing Ultimate Alucard Integra anime

 

Ono što će vam odmah upasti u oči, jeste veoma specifičan (ali originalan i odličan) vizuelni stil i animacija u seriji, koji se odlično pokazao u scenama gde ima dosta akcije, a sve to je praćeno dobrom muzikom. 

Kad smo već kod akcije (a i horora), toga ima u sasvim pristojnom broju u „Hellsing Ultimate“. Najveću minutažu (očekivano) ima Alukard sa svojim pištoljima i ludačkim napucavanjem, ali ne treba potceniti ni Voltera sa njegovim elegantim stilom eliminacije protivnika, kao ni Seras koja često vitla nenormalno ogromna oružja ili uleće u blisku borbu tamo gde ni Nemanja Vidić nije smeo glavom tokom svoje karijere. 

Naravno, najveća poslastica je epski obračun u poslednjim epizodama kada Alukard reši da izvuče svoje najveće asove. 

 

Hellsing Ultimate Alucard Integra anime

 

Začudo, likovi u seriji i nisu toliko „duboki“ i razrađeni koliko bi se očekivalo za ovako odličnu seriju. Ne znam kako da vam opišem, sa jedne strane su simpatični (ima često prenaglašenih komičnih reakcija nekih likova, pogotovo Seras), ali sa druge strane nekako deluju previše „jednodimenzionalno“ (pogotovo negativci u seriji). Mali izuzetak jeste eksecentrični Alukard, ali i o njemu otkrivano pravu priču tek pred kraj serije, što je praćeno epskom bitkom. 

Naravno, serija ima dosta blesavih situacija, poput toga da se jedan od neprijatelja zove Šrodinger (i da, ima moć u skladu sa asocijacijom koja vam prva padne na pamet) ili da se izgleda Alukard poznavao sa kraljicom Engleske još iz njenih mlađih dana…ili možda da Alukard izgleda pre kao neki makro ili pedofil iz kraja…ili kako uvek deluje zen, možda i nešto diluje… 

 

Hellsing Ultimate Alucard Integra anime

 

Sve u svemu, „Hellsing Ultimate“ ima taj neki stil…ili je možda bolje reći šmek…ma da sumiram, naslov je uvrnuto zabavan i brzo vam proleti vreme uz njega. Jednostavno, ima nešto u tome i kada gledate neku seriju/film gde je glavni junak jednostavno overpowered i sve tamani pred sobom…ili gde deluje kao da će da izgubi, da bi tada zevnuo i rekao, „ok, sad ću malo da se uozbiljim“ i onda tri sekundi kasnije razneo pola protivničke armije. 

 

Hellsing Ultimate Alucard Integra anime

 

Meni je, lično, Dante ipak veća faca. 😀 

 

A šta ti misliš, dragi čitaoče, ko bi mogao da izađe Alukardu na crtu? 🙂 

 

 

Trailer 

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic | MyAnimeList 

Datum izlaska: 2006. godina 

Format: Serija 

Broj sezona: 1 (10 epizoda) 

Prosečno trajanje epizode: 50 minuta 

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − fifteen =