Diamonds Are Forever

Diamonds are Forever James Bond Dijamanti su vecni Sean Connery

 

Finansijeri: Vratite Šoneta, on će nam napraviti pare!

Producenti: Ali mi smo hteli da napravino zaokret sa Bondom…a i sigurno neće biti jefti…

Finansijeri: Pare nisu problem, vratite Šoneta!!!

 

I tako je Lezenbijeva karijera Bonda bila kratkog daha, i Šone se ponovo vratio u igru…a i kako da se ne vrati kada mu je ponuđeno (tada) rekordnih $1.250 000,00 da reprizira ulogu gospodina „Bond, James Bond“.

U „Diamonds are forever“ („Dijamanti su večni“), Džej Bi pokušava na sve načine da se domogne Blofelda (vođa ozloglašene „SPECTRE“ organizacije) i u jednom trenutku uspeva da ga uhvati pre pokušaja plastične operacije i ubija ga. Najzad može da stavi tačku na svoju osvetu i da nastavi sa koliko-toliko normalnim životom tajnog agenta.

 

Diamonds are Forever James Bond Dijamanti su vecni Sean Connery

 

M sumnja da postoji ozbiljna grupa koja krijumčari dijamante iz Južne Afrike i namerno ih „gomila“ na tržištu da bi im oborila cenu i učinila tržište nestabilnim. Džej Bi je poslat u Amsterdam (prerušen u krijumčara i ubicu Pitera Frenksa) da stupi u kontakt sa Tifani Kejs (Tiffany Case) kod koje se nalazi deo dijamanata, a samim tim i da raskrinka šverc-komerc. Posle obračuna sa pravim Piterom Frenksom, Džej Bi koristi telo ubice za švercovanje dijamanata do Las Vegasa, gde će uz pomoć svog prijatelja iz CIA-e Feliksa Lajtera (Felix Lighter), zameniti za lažne dijamante, i nastaviti da prati tok švercera dok ne otkrije mastermajnda iza svega. Sve to vreme ga prati Tifani, koja i dalje ima svoj plan za dijamante.

Bondove avanture u Las Vegasu se nastavljaju (naravno) u kazinu koji je u vlasništvu povučenog milijardera Vilara Vajta (Willard Whyte), koji je možda isto upleten u ovaj lanac šverca.

 

Diamonds Are Forever 1

 

A sve vreme, svima njima su za petama dvojica čudnovatih (i sadističkih) ubica, gospodin Vint i gospodin Kid (Mr.Wint and Mr.Kidd) koji redom eliminišu sve koji su povezani za dijamantima, i za koje se ne zna ko im je poslodavac…a koji, u jednom trenutku, zamalo uspevaju da eliminišu i samog Džej Bija (i to na prilično morbidan način).

A kada se Džej Bi uspe približiti mastermajndu iza svega, shvatiće da se duh iz prošlosti vratio…

Kada su odlučili da rade film “Diamonds are forever“, producenti i scenaristi kao da su rekli „Ma ne mora ovaj film nešto ozbiljno da se radi, imamo sada Šoneta, daj da napravimo relativno simpatičnu radnju…i onda da ubacuje svašta blesavo i neozbiljno što nam pada na pamet“. Tako Džej Bi u ovom filmu švercuje dijamante, prisustvuje kremaciji ubice kojeg je…ovaj… ubio (ne iz emotivnih razloga, očigledno), otkriva laboratoriju naučnika koji pravi satelit (i time otkriva pravu svrhu dijamanata), beži iz laboratorije u čudno tragikomičnom hibridu LRV-a i robota sa smešnim rukama, završava u kanalizacionoj cevi, hvata kranom negativca koji je u mini-podmornici i mlatara svuda sa njim kao sa igračkom…

 

Diamonds are Forever James Bond Dijamanti su vecni Sean Connery

 

…i prosipa fore. Šone, tj. Džejms Bond je i pre znao da povremeno provuče neku doskočicu, šmekersku foru ili ciničan komentar u prethodnim filmovima, ali sada mu ga je baš dao po komentarima, načinima za eliminisanje protivnika, pa čak i WTF grimasu u jednom trenutku.

Za film sa početka 70-ih, film je odradio jako dobar posao i na vizuelnom i na muzičkom planu.

Što se tiče glume… dobrom starom Šonetu je očigledno prijala pauza od Bonda (u tom periodu je snimio nekih 4-5 filmova koji su bili solidni), kao i milionski honorar za „Diamonds are forever“, pa se njegov entuzijazam vratio u period sa početka Bond karijere. Mada vidno omatorio, zadržao je onaj šmekerski stav, kome je sada dodao i malo komičniju notu.

Bond devojku Tifani Kejs je glumila Džil Džon…mada ne znam da li mogu naći primedbe njenoj glumi koliko što, za razliku od prethodnih Bond devojaka, nije joj bio preterano razrađen lik, pa je delovala nekako beskorisno i bespomoćno, pa i pomalo glupavo.

 

Diamonds are Forever James Bond Dijamanti su vecni Sean Connery

 

Moram spomenuti baš kratku epizodnu ulogu Lane Vud (Lana Wood) koji Bond sreće u kazinu, koja se predstavlja kao Plenti O’Tul (Plenty O’Toole), sa čime su Bond filmovi/knjige nastavile tradiciju Bond devojaka sa dvosmislenim imenima…a u slučaju ove šarmantne i zgodne glumice, stvarno je bila Plenti. 😁 Ova scena sa njom i Bondom je urnebesna. 😎

Čarls Grej (Charles Grey) nam je predstavio jednog skroz drugačijeg Ernsta Stavra Blofelda…mada nema klasično zastrašujuće „fizičko prisustvo“ (physical presence) kao što je imao Teri Savalas. Ali zato sa komentarima…sve bukvalno podseća na standup roasting Bonda od strane Blofelda sa sarkastičnim, provokativnom i prepredenim komentarima (“I do so enjoy our little visits, Mr Bond, however potentially painful they may be. But I’m afraid this one has come to an end.”).

 

Blofeld: “If I were to break the news to anyone it would be to you first, Mr Bond. You know that. But it’s late, I’m tired and there’s so much left to do. Good night, Mr Bond.”

Bond: (ćuti)

Publika: „Uuuuuuuuuuu…“

 

Mr.Wint i Mr.Kidd duo je zaista jeziv, baš kako biste zamislili sadističke psihopate ubice, sa blagom dozom komičnih komentara („A ko bi to pa zamišljao…“-prim.podsvesti).

Bernard Li (M), Lois Maksvel (Manipeni) i Dezmond Levelin (Q) standardni sa svojom minutažom i komentarima.

Bondovo vozilo izbora, u svom sjaju i slavi, je Ford Mustang.

 

Diamonds are Forever James Bond Dijamanti su vecni Sean Connery

 

Bondovo oružje sada je, za promenu, Beretta 418.

Od zanimljivih gedžeta u flimu, vredi spomenuti džepnu mišolovku, lažne otiske prstiju, apparat koji menja boju glasa govornika preko telefona (zaboravio sam drugi izraz 😅), kao i La Bombe Surprise.

Film je najvećim delom sniman u SAD (najviše Las Vegas, pa onda Palm Springs, Los Anđeles, Universal City Studios…) i malo u Evropi (Dover, Sautempton, Amsterdam, Antibi i nezaobilazni “Pinewood Studios”).

Uvodnu numeru “Diamonds are forever” je otpevala Širli Besi.

Mada je budžet filma bio samo za $200.000,00 veći u odnosu na prethodni film (sada $7.200.000,00), uspeo je da zaradi čak 116 miliona dolara (Lezenbijev Bond je “dobacio samo” do 82 miliona), što dovoljno govori koliko se publika uželela Šoneta kao Bonda.

 

Par zanimljivosti o filmu:

– Pošto je Šone tražio debele pare da se vrati (navodno je dobio 1.250.000,00 dolara, što je za onaj period bila nezamisliva suma), moralo je da se prištedi na specijalnim efektima

– Da bi se predstavilo blato iz uvodne scene, iskorišćen je pire krompir. Ono što producenti nisu uzeli u obzir jeste da je posle 24 sata stajanja (i pride izloženo svetlima), „blato“ toliko smrdelo da je verovatno neko pomislio da je tvor crkao negde na setu

– Komentar sa početka filma da je Bond bio na odmoru je bila interna šala na Šonetovo odsustvo u prethodnom filmu

– Scena sa lokacije „sletanja na Mesec“ je bila referenca na popularne teorije zavere da je pravo sletanje na mesec bilo izrežirano

– Šone je uskočio kao poslednji (i to prilični skupi) as iz rukava. Kao zamenu za Lezenbija su razmatrani mnogi glumci, uključujući i glumačke legende poput Barta Rejnlodsa i Adama Vesta

– Tifani je bila prva američka Bond devojka. Predstavljena je kao drčno i glasno gunđalo, jer su tada tako doživljali američke žene

– Producenti (Salcman i Brokoli) su angažovali Lanu Vud kao Plenti. Prvi put su je videli u „Playboy“ magazinu. I neka su je angažovali

 

Diamonds Are Forever 2
Mašala…

 

– Tifani Kejs je u romanu „Diamonds are forever“ plava, a u filmu je crvenokosa. Ovo je Bond suptilno prokomentarisao (“Weren’t you a blonde when I came in?“)

– Ovo je poslednji Bond film gde tajni agent nosi šešir u čuvenom uvodnom „obračunu sa kamerom“

– Za rolu Tifani Kejs su bile razmatrane i Rakel Velč, Džejn Fonda i Fej Danavej

– U stvari, Rodžeru Muru je i bila ponuđena uloga Bonda, ali je morao da je odbije zbog obaveza na drugom filmu

– Postoji draguljarnica u Londonu nazvana prema psihopatama iz filma („Wint and Kidd“)

 

Zašto je film “Diamonds are forever”, koliko god, objektivno gledano, bio “samo” solidan film, uspeo da ostvari tako veliki uspeh?

Bez sumnje, povratak Šona Konerija je bio sigurno veliki faktor. Međutim, i pristup producenata filmu je bio drugačiji. „Diamonds are forever“ je zamišljen kao omaž (Bond) filmovima 60-ih. Zato od početka filma osećate neku nostalgičnu notu koja vas podseća na prve Bond filmove. Radnja jeste klimava, ali to kompenzuje blagim (!?) preterivanjem sa akcijom, komedijom (pa i parodijom), kao i vrcavim komentarima. U prevodu, zamišljeno je da ovaj film bude zabavan i opuštajući, kao tipičan letnji hit bez puno mozganja (vidi: Hobbs and Shaw).

A nekada je i to sasvim dovoljno. 😁

 

Diamonds are Forever James Bond Dijamanti su vecni Sean Connery

 

 

A ti, dragi čitaoče, da li znaš ko se pojavljuje u sledećem Bond filmu? 😊

 

 

Trailer

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Format: Film

Premijera: 1971. godine

Trajanje: 120 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =