On Her Majesty’s Secret Service

On Her Majesty's Secret Service 1

 

“Draco: My apologies for the way you were brought here. I wasn’t sure you’d accept a *formal* invitation.
James Bond: There’s always something formal about the point of a pistol.”

 

Pitao sam se da li je vreme (a i publika, ipak je prošlo više od pola veka) postalo blaže prema Džordžu Lezenbiju i njegovoj roli Džejms Bonda u filmu „On Her Majesty’s Secret Service“ (U službi Njenog Veličanstva).

Ako je verovati internetu…možda je postalo blaže, ali samo malo.

O čemu se radi? Krenimo od radnje…

Džejms Bond spašava na plaži devojku (kontesa Tereza „Trejsi“ di Vićenco) koja je pokušala da se ubije, a zatim je sreće kasnije iste večeri u kazinu. Prilikom posete njenoj sobi (očekivano), Bond biva mlatnut po glavi i kidnapovan. Sledeće jutro se budi i sreće oči u oči sa Mark-Anže Drakom koji, pored toga što je na čelu evropskog kriminalnog sindikata Union Corse, je i Trejsin otac (sad vam je valjda jasno zašto vas roditelji uvek pitaju za roditelje vaše simpatije, tj. „iz kakve su kuće“ 😅). Pošto mu je ispričao tužnu životnu priču svoje ćerke, Drako nudi Bondu milion dolara da je oženi, što ovaj idiot od Bonda odbija (ali nije stvar u parama niti ko je njen otac, već sama Trejsi je dovoljan razlog da kažete „da“…ovo je isto kao da vam Silvester Stalone ponudi milion dolara da oženite neku od njegovih ćerki…samo biste ga potašali po ramenu i rekli „Slaj, kakve pare, pare nisu bitne, nego ZAKAZUJ NAM CRKVU TATOOOO!“). Međutim, Bond pristaje da pokuša romansu sa Trejsi, pod uslovom da mu Drako pomogne sa informacijama o lokaciji Ernsta Stavra Blofelda.

 

On Her Majesty's Secret Service james bond george lazenby

 

Da, da, Bond ima neraščišćena posla sa vođom SPECTRE, Blofeldom. Nikakvo hvatanje, izvođenje pred lice pravde i slično, već metak u čelo. Međutim, njegov pretpostavljeni (M) ga razrešava ove dužnosti, na šta furiozni Bond predaje Manipeni svoju pisanu ostavku (koju ona mudro prepravlja u zahtev za odsustvo). Sada, Bond ima priliku da sprovede istragu u svojoj režiji, uz pomoć Drakovih resursa.

Bond uspeva da otkrije da se Blofeld nalazi u švajcarskim Alplima, gde ima kliniku za istraživanje alergija. Pošto je saznao da se Blofeld dopisuje sa kraljevskim koledžom koji se bavi heraldikom (jer zloća želi da prisvoji i pravo na titulu grofa, pa da bude Count Balthazar de Bleuchamp), tačnije, geneologom ser Hilarijem Bejem, Bond odlučuje da iskoristi priliku što Blofeld nikada nije uživo sreo Hilarija, i da se maskira u istog.

I tako Bond uspeva da se domogne Blofeldove klinike, koja je, gle čuda, puna zgodnih žena koje su pacijenti koje se leče od raznih alergija. Bond, kako je duša od čoveka, rešava da u večernjim satima „pomogne“ ponekoj pacijentkinji, i usput sazna šta se ovde dešava. Ne treba biti doktor nauka i zaključiti da Blofeld sigurno ne radi sve ovo iz altrusitičkih namera…kao što zaista i ne radi, već se tu krije veliki zločinački plan, koji samo Mister da James Bond može da spreči.

A šta se desilo sa Bondom i Trejsi? Eeeeee, to je poslebna priča, i prilično neočekivana za Bonda…

 

On Her Majesty's Secret Service james bond george lazenby

 

Objektivno gledano, na papiru ovaj film je imao sve elemente da bude megahit i možda najbolji Bond film. Ovaj film je bio direktorski debi Pitera Hanta, čoveka koji je radio i veoma doprineo uspehu prethodnih pet Bond filmova…u prevodu, čovek je naoštren da pokida sa ovim filmom. Radnja je zanimljivo koncipirana. Za lokaciju su izabrani Alpi. Tehnologija je uznapredovala. Koncept Džejms Bonda je blago redizajniran. Film čak i nema klasičan srećan završetak. Izabrana odlična glumačka postava. Desetine zgodnih žena.

Pa šta je onda nedostajalo?

Izgleda Šon Koneri, naš legendarni Šone…

Kao što sam spomenuo, radnja je lepo iskonstruisana, tako da uradi najbolje za tajnog agenta. Malo špijuniranja/infiltriranja, malo akcije. Raščišćavanje situacije sa Blofeldom. Udruživanje agenta sa vođom kriminlanog podzemlja zarad obostranog interesa.

Zatim tu je ubačen i element koji pre nije bio toliko izražen u prethodnim Bond filmovima, a to je romantična nota i prostor za ljubavnu priču.

A i ozbiljna tragedija na kraju filma…

Generalno, pristupilo se pažljivije adaptaciji Flemingove novele. Štaviše, iako su se rastali sa Šonetom, producenti su ubacili nekoliko simpatičnih šala i podsetnika na prethodne filmove, iz poštovanja prema Šonu Koneriju („This never happened to the other fellow”).

 

You Only Live Twice James Bond Sean Connery Kissy Suzuki
Veliki respekt za ovu glumčinu!

 

Sa aspekta kinematografije, stvarno se nema šta reći. Iako sam prvi koji će izabrati egzotične plaže naspram snežnih planina, scene snimljene u Bernu i na Alpima zaista će vas ostaviti bez daha, jer je zaista trebalo uložiti truda u ovo. Čak se pristupilo, uz saradnju švajcarske vojske, i kreiranju lavine zarad potrebe filma.

Muzika je, po mnogima, možda bila i najbolja do sada od svih izašlih Bond filmova. Kompozitor Džon Beri (radio i na prethodnim Bond filmovima) se odlučio za malo agresivniji pristup muzici, uvodeći i elemente elektronske muzike, što je dalo prilično osvežavajući ton. Uvodnu numeru (mislim da je ovo prvi Bond gde je uvodna numera čist instrumental) je uradio orkestar Džona Berija u saradnji sa legendardnim Lujem Armstrongom. Međutim, možda ste čuli za remiks big beat benda “PropellerHeads”, koji su baš uradili odličnu obradu. Samo zamislite scenu gde se spuštate snoubordom, a prati vas ova numera.

A što se tiče glume…naravno, ne treba trošiti reči na Lois Maksvel kao Manipeni (zanimljivo je da ovde je vidimo mnogo bližu i emotivniju sa Bondom), Bernarda Lija kao M i Dezmonda Levelina kao Q, koji daju šarm svojim epizodnim ulogama.

Odluka da Blofelda u nastavku glumi legendarni Teli Savalas je, bar meni, bila dobar potez, jer sada Blofeld ima više i to neko “fizičko” prisustvo na filmu, koje je nedostajalo u prethodnom izdanju (dve zanimljivosti vezane za ovu filmsku legendu: 1. Savalas je mnogo voleo da igra karte do kasno u noć, pa je znao da se ujutru na snimanju pojavi sav bled i pospan, ali je i dalje bez problema znao napamet svoje rečenice i uvek je odrađivao posao sa maksimalnom profesionalnošću 2. Lezenbi je u jednom intervju izjavio kako mu je Savalas podigao samopouzdanje. Naime, neko je Savalasu najavio da je Lezenbi novajlija u svetu glume, na šta je ovaj odgovorio: “Ne treba njemu ikakva pomoć. Ja treba da se pazim, inače će me “oduvati” sa scene”). Jednostavno, legendardni Kojak je odradio profi svoj posao. A šta je negativac bez opasnog henchmena, u liku namrgođene Irme u izvedbi Ilse Stepat.

 

On Her Majesty's Secret Service james bond george lazenby

 

Bond devojka je bila šarmantna i talentovana Dajana Rig (novije generacije su je verovatno videle kao za***anu bakutu Oleanu Tirel u “Game of Thrones”, za koju nekoliko puta bila nominovana Emijem). Mislim da je ovo prva Bond devojka kojoj je data veća dubina i ličnost, kao i odlična kombinacija snažnog karaktera i drčnog stave u kombinaciji sa ranjivošću jedne nesrećne devojke. Plus, tu je i veća minutaža za jednu Bond devojku, za koju prvu put vidite da je zaista love interest jednom Bondu. Možda i jedna od najboljih Bond devojaka.

 

On Her Majesty's Secret Service james bond george lazenby

 

Džordž Lezenbi…Eh, moj Džordži, šta da radimo sa tobom…sa 29 godina, Džordži je bio najmlađi glumac u ulozi Džejms Bonda. Problem je što ovo ujedino bio i njegov prvi film. Mislim, prva uloga, pa odmah dobiješ da budeš Bond…Stvarno ne znam šta da vam kažem, mišljenja i publike i filmske kritike su podeljena. Jedni smatraju da je za početnika odradio odličan posao, drugi da je on “sahranio” film „On Her Majesty’s Secret Service“. Meni, iskreno, nije imao neku harizmu koja je potrebna Bondu. Jednostavno, ostavlja „mlak“ osećaj. James Bond filmovi su slični danas popularnim superherojskim filmova. Jeste tu i budžet i filmski efekti i radnja i gomila glumaca…ali to su filmovi gde glavni glumac mora jeste da ima snagu da iznese film na svojim plećima i usput očara publiku. Nisam stekao utisak da je Lezenbi uspeo to da uradi. Ono što je isto misterija, jeste njegov odnos prema ostalima na setu. Sa jedne strane, Lezenbi je davao izjave da se osećao izdvojenim i da je sa svima se trudio da ima dobar odnos, a sa druge strane, stalno su kolale priče da je bio prilično arogantan i umislio da je velika zvezda, da je nervirao producente, da ga njegova partnerka Dajana Rig nije podnosila i da je navodno jela hranu sa lukom da bi mu komplikovala scene (a sa druge strane, možda je žena i stvarno želela da pojede nešto sa lukom tog dana, zaboga, ljudi smo).

Iskren da budem, meni je glavni glumac prilično pokvario film. Da je bio neki drugi glumac, ili čak i ponovo Šone…ma da su producenti došli i rekli „Slušaj Šone, samo budi malo nežniji i romantičniji u ovom filmu, manje sirovine, znamo da ti to možeš“…eto Oskara puna vreća.

 

On Her Majesty's Secret Service james bond george lazenby

 

Kao što sam spomenuo, sve drugo u ovom filmu je vrhunski odrađeno, ali izbor Bonda je, bar meni, prilično pokvario utisak.

Glavno Bondovo oružje u ovom filmu je nezaobilazni Walther PPK.

Glavno Bondovo vozilo (iako se pojavljuje na kratko i vesnik je tragične scene) je Aston Martin DBS.

 

On Her Majesty's Secret Service james bond george lazenby

 

A od gedžeta ćemo spomenuti minijaturnu kameru i uređaj za „razvaljivanje“ šifre sefa.

Sa budžetom od sedam miliona dolara, film je zaradio solidnih 82 miliona (ali opet manje u odnosu na prethodni film).

 

I za kraj, par zanimljivosti u vezi sa „On Her Majesty’s Secret Service“, ovim čudnim filmom:

– Džordž Lezenbi je sa 29 godina bio najmlađi Bond glumac (a Rodžer Mur najstariji sa 45)

– Pošto su primali dnevnice u kešu, Savalas je video da Lezenbi ima punu torbu para i pozvao ga je na partiju pokera…i  uzeo mu skoro sve pare, ali je poslao morao da ih vrati zbog pritiska producenata da „klinac“ (Lezenbi) više ne sme da mu bude „žrtva“

– Za Blofelodvu bazu je iskorišćen delimično završen restoran na planini

– Lezenbi je izblefirao producente (Salcman i Brokoli) da ima glumačkog iskustva. Posle je priznao direktoru Hantu istinu, na šta mu je ovaj odgovorio: „Ušetao si ovde i uspeo da zezneš dvojicu najsurovijih kopilana u biznisu. Ti jesi glumac“

– Šon Koneri je kasnije izjavio da bi više voleo da je glumio u filmu ovakvog tipa nego u „You only live twice

– Čistač u Drakovoj rezidenciji zvižduće temu iz filma „Goldfinger

– Ovo je omiljeni Bond film Kristofera Nolana, i neke reference na njega se mogu videti u njegovom filmu „Inception

– Prvi put su primenjene u Bond filmu tehnike poput slow-motion, flashback, „breaking the foirth wall“…

– Jedini Džejms Bond film koji je komplet snimljen u Evropi

– Slika Trejsine majke u filmu je, u stvari, fotografija majke Dajane Rig

 

A ti, dragi čitaoče, kako si ti doživeo ovu verziju Bonda? 🙂

 

 

Trailer

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Format: Film

Premijera: 1969. godine

Trajanje : 142 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one − one =