Cyberpunk Edgerunners

Cyberpunk Edgerunners CDPR Cyberpunk 2077

 

“Cyberpunk Edgerunners” se (bar sam imao takav utisak) samo odjednom pojavio na Netflix-u. Ako je i bilo pompe oko njegove najave, meni je promakla.

Međutim, ovo nije loša vest.

Kao što se neočekivano pojavio, tako je i (pomalo neočekivano) pobrao simpatije publike i filmskih kritičara.

Serija je smeštena u svet video igre „Cyberpunk 2077“. Objašnjenje oko stvaranja ove igre, njenog (ne)uspeha, kontroverze, dizanje u nebesa, vaskrsenja, rezultata koji su mogli da odvedu u propast kompaniju „CDPR“…o svemu ovome bi moglo da se piše danima, pa je bolje da sami proguglate ako vas interesuje.

 

Cyberpunk Edgerunners CDPR Cyberpunk 2077

 

„Cyberpunk Edgerunners“ je prequel događajima iz igre (tj. dešava se pre događaja u igri).

Da li je neophodno da ste igrali video igru da biste razumeli „Cyberpunk Edgerunners“? Ni najmanje. Definitivno bi vam pomoglo da biste se uživeli u seriju, ali ovo je, na kraju, cyberpunk svet. Ako ste ljubitelji ovog žanra, lako ćete se uhodati.

U distopijskom futurističkom svetu, gde se sve vrti oko korupcije, kriminala, biznisa i kibernetskih implanata, živi mladi i talentovani (i veoma impulsivni) Dejvid (David). Tipično „dete sa ulice“ (street kid), sa majkom pokušava da preživi u Noćnom gradu (eng. Night City…i engleski naziv ćemo koristiti u daljem tekstu) od njene skromne plata i njegovog „snalaženja“.

Međutim, u jednom obračunu bandi, on i njegova majka završavaju kao kolateralne štete iz koje samo on jedva izvlači živu glavu.

Ogorčen, sâm, i bez dinara u džepu, Dejvid ne zna šta da radi dalje. Međutim, slučajno u svom skromnom stanu, među majčinim stvarima, pronalazi implant vojne proizvodnje (Sandevistan neuralware), za koji na crnom tržištu mogu da se uzme jako lepe pare.

Međutim, Dejvidov sukob sa bogatim i razmaženim studentom (koji je, pride, i sin visokog rangiranog činovnika u jednoj od najmoćnijih gradskih korporacija), koji je uspeo da ga prebije uz pomoć implanta, a zatim i da ismeje smrt njegove majke, guraju ga „preko ivice“.

 

Cyberpunk Edgerunners CDPR Cyberpunk 2077

 

U naletu besa, odlazi kod specijalne vrste doktora/lekara za kibernetske implante (ripperdoc) i ugrađuje u sebe ranije spomenuti vojni implant (iako je šansa da umre na operacionom stolu bila veoma visoka).

Sa (sada ugrađenim) ekstremno moćnim implantom, Dejvid shvata da je njegova jedina šansa da ga Night City „ne pojede“, jeste da postane edgerunner – plaćenik sa druge strane zakona (cyberpunk) koji obavlja prljave poslove za korporacije.

Mada, na prvi pogled, „Cyberpunk Edgerunners“ deluje kao prilično „pravolinijska“ serija, postoji nekoliko elemenata koji joj daju „dubinu“, zbog čega je interesantna.

Prvi je, očekivano, tesna veza sa igrom „Cyberpunk 2077“. Njen cyberpunk svet i opširan lore, od starta vas uvlače u komplikovan i surov život u Night City-u.

Zatim, tu je koncept kibernetskih implanata. Mada razni implanti mogu da vam omoguće svakojake (i lude) „natprirodne“ moći, njihova ugradnja (i nadogradnja) nosi ozbiljan rizik. Ako nemate psiho-fizičkih kapaciteta (ili ne koristite određenu vrstu medikamenata), implanti mogu da vas učini psihički nestabilnim, do te mere da postanete psihopata (cyberpsycho). Ako dogurate do ovog kranjeg stadijuma, dolazite na odstrelnu listu MaxTaca, „specijalizovane“ jedinice u okviru policije Night City-a, koja se bavi samo cyberpsychos-ima (i brutalno rešava ovaj problem). Imajte na umu, Dejvid je u sebe ugradio implant vojnog tipa (nije legalno predviđen za civile), koji je pripadao ozlogašenom plaćeniku koji je i sâm, postao cyberpsycho, zbog čega i Dejvid ima ozbiljne predispozicije da postane jedan od njih.

Zanimljiv je i Dejvidov odnos sa plaćeničkom grupom (edgerunners) kojima se pridružio. Sa svima izgrađuje specifičan, prijateljski odnos, sa izuzetkom Lusi (sekundarni glavni like u seriji, tj. deuteragonist) sa kojom uspeva da se poveže i na dubljem, emotivnijem nivou).

E sad, da li Dejvid može da postane neko/nešto u ovom brzom futurističkom svetu rešavajući prljave poslove za korporacije, ili ga čeka surova smrt, saznaćete ako odgledate „Cyberpunk Edgerunners“. 😊

 

Cyberpunk Edgerunners CDPR Cyberpunk 2077

 

Pošto smo se dotakli radnje i sveta serije „Cyberpunk Edgerunners“ (koji su zanimljivi i drže pažnju), pogledajmo i druge elemente serije.

Vizuelni aspekt serije je vrhunski. Studio „Trigger“ (čiji je, bar meni, najpoznatiji naslov Kill La Kill) je, inače, osnovao bivši zaposleni nekadašnjeg „GAINAX-a“. Osnivač je, inače, radio na fenomenalnoj seriji „Tengen Toppa Gurren Lagann“ (jedan od mojih „top 10 anime naslova“) i odlučio je da će vizuelni stil novoosnovanog studija ići sličnim putem. Znači, očekuje vas odlična grafika, epske (i ludačke) akcione scene i eksplozije psihodeličnih boja. Pogotovo su zanimljivo predstavljeni likovi kada „updanu“ u cyberpsychosis stanje, kao i kada aktiviraju svoje moći (kao i kada guraju sebe preko granica mogućnosti).

Sve ovo prati i dobra muzika (sa sve odličnom uvodnom numerom).

Što se tiče junaka, i pored pristojnog broja sporednih učesnika, sve se najviše vrti oko romantičnog dvojca, Dejvida i Lusi.

 

Cyberpunk Edgerunners CDPR Cyberpunk 2077

 

Dejvid je klasični buntovnik, koji trpi i trpi…dok ga sistem i njegovi (razmaženi) pojedinci ne gurnu „preko ivice“i onda počinje da se otkriva njegova prava priroda. Zanimljivo je predstavljeno i kako se vremenom menja njegova ličnost kako prolazi vreme u društvu drugih plaćenika, njegovo napredovanje, kao i gubitak njemu bliskih osoba.

Lusi je, sa druge strane, skroz zatvorena i tajanstvena zbog njene traumatične prošlosti. Ima prilično nihilistički pogled na svet i deluje da se pomirila sa tim da je život us*an, ali da treba, ipak,  (pre)živeti. Pojavljivanje Dejvida u njenom životu joj daje nadu da možda i može prema nekom emotivno da se otvori, kao i da pronađe svoju svrhu u životu.

„Cyberpunk Edgerunners“ se zaista pokazala kao neočekivano dobra (i kratka) serija. Ono što je njen plus, jeste „lokalni“ karakter serije. Dejvid i njegova ekipa „drmaju kaveze“ i prave haos, ali Night City je jedan ogroman grad i paralelno se sigurno isto dešavaju lokalni (epski) događaji. U kombinaciji sa time kako je Night City predstavljen u igri „Cyberpunk 2077“, ovo daje kreatorima serije odrešene ruke da urade skroz nove i unikatne junake, kako na strani plaćenika, tako (možda) i na strani korporacija.

A ko zna, možda (ostatak) Dejvidove družine dobije još jednu sezonu…možda…

 

Cyberpunk Edgerunners CDPR Cyberpunk 2077

 

A zašto „možda“…saznaćete ako odgledate seriju „Cyberpunk Edgerunners“.

Pored odličnih ocena, serija je ponovo podigla i popularnost video igre. 😊

 

A ti, dragi čitaoče, da li si ti upoznat sa „Cyberpunk 2077“ svetom? 😊

 

 

Trailer

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Datum izlaska: 2022. godina

Format: Serija

Broj sezona: 1 (10 epizoda)

Prosečno trajanje epizode: 20 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 1 =