Umetnost jasnog razmišljanja

the art of thinking clearly rolf dobelli umetnost jasnog razmišljanja rolf dobeli kontrast

 

“Ono u čemu je čovek najbolji, jeste u intepretiranju novih informacija na taj način da njegovi prethodni zaključci ostanu nepromenjeni” – Voren Bafet

 

„Umetnost jasnog razmišljanja (52 greške u mišljenju koje je bolje prepustiti drugima)“ je zaista interesantna knjiga, koja od samog početka drži vašu pažnju.

Razlog je jednostavan.

Koliko god da su snažni vaši emocionalni i intuitivni kapaciteti, bez obzira na vaš IQ, bez obzira koliko ste snalažljivi, bez obzira koliko ste načitani, ma bez obzira na vaš (privatni i poslovni) uspeh, iznenadiće vas kada otkrijete koliko sistematskih (pa i dečijih) grešaka pravite u mišljenju, koje su, možda, nanele veliku štetu vašem materijalnom statusu, karijeri, sreći ili u vođenju dubokih intelektualnih razgovora (ili vas barem usporile na putu ostvarenja gorespomenutog).

 

the art of thinking clearly rolf dobelli umetnost jasnog razmišljanja rolf dobeli kontrast

 

Zanimljivo je da da autor knjige „Umetnost jasnog razmišljanja“, Rolf Dobeli, nije neki psiholog, ekonomista, lingvista ili naučnik. Sa druge strane, on je član „Edge Foundation“ (koja okuplja naučne i tehnološke intelektualce), „PEN International“ (svetsko udruženje pisaca) i „Royal Society of Arts“ (organizacija posvećena pronalaženju praktičnih rešenja za socijalne izazove), a pride je i osnivač neprofitne organizacije „World.Minds“ (koja okuplja mnoge uticajne i uspešne ljude iz celog sveta). Biće da ovaj čovek možda može ponešto pametno da podeli sa nama. Definitivno se obojica slažemo u tome da ne treba čitati vesti i da bataljenje istih će vas učiniti srećnijim. 😁

 

the art of thinking clearly rolf dobelli umetnost jasnog razmišljanja rolf dobeli kontrast

 

Autor se potrudio da svako poglavlje (jedno poglavlje – jedna greška) koncipira po sličnom principu, što olakšava praćenje teme i omogućava da ih brzo prelazite:

– Uvodni deo pokriva neki istorijski događaj, anegdotu iz autorove prošlosti ili neko hipotetičko pitanje, koje treba da vas uvede u određenu (logičku) grešku koja je tema poglavlja

– Zatim sledi definicija (konkretne) greške u razmišljanju i pokušaji da nam se pojasni zašto nam se ta greška dešava

– Autor će često postaviti i jednostavno hipotetičko pitanje kojim će nam pokazati kako (skoro) svi (bez razmišljanja) činimo grešku u razmišljanju, što je veoma dobar i koristan detalj, jer nam pojašnjava zašto smo načinili tu grešku (tj. da dovede do „aha efekta“)

– Zatim će autor prezentovati još po par primera iz prakse ili nekog istraživanja

– I za kraj je pouka kako bismo potencijalno mogli da izbegnemo tu grešku ubuduće

 

Umetnost jasnog razmišljanja 1

 

Ovo je, otprilike, u grubim crtama opis svakog poglavlja, ali ona nisu striktno predefinisana (autor će ponekad odsutpiti od gorepomenutog redosleda).

„Umetnost jasnog razmišljanja“ je lepo i veoma jasno napisano, i lako se čita, a radoznalost vas uvek vuče da pređete na sledeće poglavlje, pa nijednog trenutka ne postaje dosadno (mislim, ako vas zanima ovakva tematika 😅). Danas nije lako naći knjigu koja uspeva da spoji zabavan karakter sa dubokom (i ozbiljnom) temom, a da se ne smanji intelektualni nivo ulaganja ni autora ni čitaoca.

Za koga je knjiga „Umetnost jasnog razmišljanja“? Pa, za svakog ko želi malo da dovede svoj Ego i način razmišljanja/rezonovanja in check, što bi rekli Francuzi. Budite uvereni da ćete se, ako ste iskreni sa sobom, prepoznati u velikom broju grešaka.

 

Umetnost jasnog razmišljanja 2

 

Ova knjiga može da vam posluži da ponovo promislite kada se nađete u nekoj životnoj situaciji. Knjigu bih preporučio svakom ko je zaposlen (tj. radi na bilo kojoj poziciji), a pogotovo direktorima i onima koji upravljaju timovima/odeljenjima/sektorima.

A pride knjiga ima i dosta informacija, koje bi mogle biti i deo vaše opšte kulture.

Sve u svemu, „Umetnost jasnog razmišljanja“ je knjiga koju zaista ne škodi da pročitate. 😊

 

A ti, dragi čitaoče, koliko ti praviš grešaka u razmišljanja koje su spomenute u ovoj knjizi? 😊

 

 

Sajt autora

Cena knjige: Kontrast | Vulkan | Delfi

Ocene (i kupovina) na stranim sajtovima: Goodreads | Amazon | Bookdepository | LibraryThing | Waterstones

 

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + 5 =