Sam svoj lider i Menadžer za jedan minut

Sam svoj lider i Menadžer za jedan minut One minute manager Ken Blanchard

 

Da li nekako pod utiskom knjige „Ko je maznuo moj sir“, koja mi je (malo) vratila nadu u to da se mudrost za razvoj osobe može pronaći i u manjem pakovanju (u smislu broja strana knjige), nekako mi je sudbina u ruke dala knjižicu „Sam svoj lider i Menadžer za jedan minut“ (ako bi pod „sudbinom“ podveli moju smotanost koja dovela da preturim knjigu sa police i da mi iviciom padne na bosu nogu…inače, iako je knjižica manjeg gabarita, tvrde korice su doprinele da uz dostojanstveno „uhmmmm…“ opsujem sve jorkširske terijere).

Mada sam, zahvaljujući iskustvu čitanja i intuiciji stekao zadnjih godina sve bolji osećaj da mi u ruke dođu kvalitetne knjige, čini mi se da sam ovu čudnu 2022. godinu baš dobro krenuo sa izborom knjiga (ili da upotrebi stari slovenski izraz, winning streak).

Mada bi knjigu „Sam svoj lider i Menadžer za jedan minut“ mogli bez problema, na prvu loptu, da podvedemo pod „biznis“ knjigu, ovaj naslov krije par dobrih detalja koji omogućavaju da ovu knjigu primenite i na vaš lični razvoj u pristupu rešavanja izazova i (pogotovo) učenja novih veština.

O čemu se radi?

 

Sam svoj lider i Menadžer za jedan minut One minute manager Ken Blanchard

 

Stiv je mlad, ambiciozan, oprezan i talentovan…i uspeo je da ozbiljno zezne prvu prezentaciju reklamne kampanje za veliku banku, kojoj je prisustvovao upravo i predsednik iste, čiji je komentar bio da je prezentacija „đubre“.

Naravno, kao i svi, i Stiv je odma’ udario u depresiju. Čeka ga za nekih nedelju dana razgovor sa šeficom Rondom. Stiv zna da Ronda ima veliko poverenje u njega, ali je isto tako svestan da je zaje**o situaciju, toliko da će Ronda morati ranije da se vrati sa službenog puta da imala sa njim hitan razgovor. Stiv je svestan da će verovatno izgubiti posao.

I tako je se seo u auto i krenuo da se vozi, i došao u nepoznati deo grada. Pomislio je da bi mu kafa prijala pa je seo u jedan nepoznati kafe i poručio kafu. Par minuta kasnije, Stiv je završio izrešetan, jer je seo u kraj gde su se bande često obračunavale.

Koja je poenta knjige „Sam svoj lider i Menadžer za jedan minut“?

Ako je ikako moguće, uvek istražite lokacije koje posećujete.

Kraj. Ocena knjige: 5.

 

Sam svoj lider i Menadžer za jedan minut One minute manager Ken Blanchard

 

Ok, dobro, nije se ovako desilo…

Stiv je zaista seo u kafić i tu je upoznao Kejlu i krenuli su da pričaju i pričaju…a zatim su to veče završili u krevetu. Ispostavilo se da je Kejla direktorka najveće marketinške agencije u gradu i, pošto je bila oduševljena seksom, zaposlila je Stiva kao asistenta.

Koja je poenta knjige „Sam svoj lider i Menadžer za jedan minut“?

Ako ste dobri u krevetu, ne treba da se brinete za svoju karijeru.

Kraj. Ocena knjige: 5.

 

Sam svoj lider i Menadžer za jedan minut One minute manager Ken Blanchard

 

Dobro, dobro, uozbiljiću se…

Stiv je zaista seo u kafić i upoznao Kejlu, koja mu se predstavila kao „čarobnica“ i koja je počela da mu postepeno otkriva tajne mudrog poslovnog poslovanja, kroz par zadataka i poslovnih maksima.

Iako u početku skeptičan, Stiv je postepeno odrađivao Kejline neobične zadatke i usput razmišljao o Kejlinim savetima, i počeo da primećuje detalje na koje pre nije obraćao pažnju, počevši od pristupa poslu, do toga kako doživljava svoje kolege, kao i strategije za rešavanje problema.

Zanimljiva stvar u vezi knjige „Sam svoj lider i Menadžer za jedan minut“ je što, iako objavljena pre više od 15 godina, kao i knjižica „Ko je maznuo moj sir“, prikazuje neke vrednosti i stavove koji su, iako su se vremena promenila, sada možda i još aktuelniji i primenjiviji nego pre.

Jedna od njih je i odbacivanje uloge žrtve i fokusiranje na sticanje novih i unapređivanje postojećih veština.

Takođe, mi zaista nikada ne možemo da budemo sto posto sigurni šta o nama misle kolege i klijenti…u stvari, neretko uopšte i ne misle o nama, a i ako misle, ne mora uvek da bude sa negativnom konotacijom.

 

Sam svoj lider i Menadžer za jedan minut One minute manager Ken Blanchard

 

Ako bi morali da izvučemo jednu rečenicu koja sumira „Sam svoj lider i Menadžer za jedan minut“, verovatno bi to bila ova:

Selflideri preispituju (1) blokirajuća uverenja, (2) aktiviraju tačke moći i (3) bivaju proaktivni u pribavljanju onog što je potrebno za uspeh.

To je ono što će Stiv naučiti na vreme za razgovor sa šeficom Rondom i usprešno preokrenuti svoju situaciju.

Knjiga će se potruditi da vam i na praktičnom primeru prikaže model „situacionog rukovođenja“.

Naučićete veoma jednostavnu, a efektivnu metodu/mapu da prepoznate gde se nalazite na vašem nivou razvoja, iz analize dva jednostavna elementa, a to su:

  • nivo posvećenosti
  • nivo kompetencije

… koji formiraju u svojoj kombinaciji nivoe od R1 do R4. Možda vam ovo što sam napisao deluje na prvi pogled konfuzno, ali verujte mi na reč, kada pročitate Kejlino objašnjenje, biće vam jasno koliko je neverovatan praktičan i efiksan koncept, koji će vam podjednako značiti bez obzira da li ste zaposleni u firmi, samostalni preduzetnik ili menadžer u nekoj kompaniji koji vodi veliki broj zaposlenih.

 

Sam svoj lider i Menadžer za jedan minut One minute manager Ken Blanchard

 

Tri najmoćnije reči koje će vam omogućiti da dobijete ono što vam je je potrebno za uspeh jesu POTREBNO MI JE.

Sve u svemu, „Sam svoj lider i Menadžer za jedan minut“ je jedna poučna knjižica na temu  rukovođenja ljudima koju vredi da imate u svojoj biblioteci.

Veoma je bitno imati cilj u životu, jer kao što kaže rečenica u knjizi:

Osobu koja nema cilj iskoristi osoba koja ga ima.

A ovo je lekcija koju ljudi (često) prekasno nauče.

 

A ti, dragi čitaoče, kakav si ti tip menadžera? 🙂

 

 

Ken Blanchard sajt

Cena knjiga: Vulkan | Delfi

Ocene (i kupovina) na stranim sajtovima: Goodreads | Amazon | Bookdepository | Audible | LibraryThing | Waterstones

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + nineteen =