Careva duša

Careva duša emperor soul Brendon Sanderson Brandon Sanderson Žir

 

Ljubiteljima naučne i(li) epske fantastike nije nepoznato ime Brendona Sandersona (Brandon Sanderson). Tvorac Cosmere univerzuma, popularizovao termine “tvrda i meka magija” (hard magic and soft magic), takođe je i završio popularni serijal “Točak vremena” Roberta Džordana.

Njegovo ime je poznato čak i onima koji nisu čitali njegove knjige…poput nekih ljudi. 😅

Danas na meniju je “Careva duša”, samostalna (stand-alone) knjiga smeštena u Cosmere univezum, na planeti Sel istoimenog sistema, u koju nas uvodi prolog kroz objašnjenje postanka ove planete na jedan pomalo mističan i magijski, ali interesantan način (i možda malčice konfuzan za prvo čitanje).

Pošto je Sandersonov magijski svet (očigledno) prilično kompleksan, trudiću se da ne ulazim previse u detalje (to ću ostaviti vama kroz čitanje da razumete 😁).

Upoznajte Šai, genijalnu Tvoriteljku, koja poseduje talenat da kopira ili „prepravlja istoriju“ predmeta i vrati ih u orginalno stanje (ili ih unapredi) uz pomoć magije. Jedan od načina na koji to može da uradi jeste pomoću “pečata” na koji ugravira određene simbole i koji postaju dušopečati.

Već i sami zaključujete da sa takvim talentom nije teško probuditi preduzetnički duh i zaraditi lepe novce.

 

Careva duša emperor soul Brendon Sanderson Brandon Sanderson Žir

 

E, pa…Šai zatičemo u zatvoru. Pokušavala je da ukrade carevo žezlo i pride napravila kopiju jednog umetničkog dela koje je zamenila originalom. Za sve ovo, ide kazna skraćivanja za glavu.

Međutim, umesto toga, Šai dobija neverovatnu „ponudu“. Grupa savetnika cara (arbitri) nude priliku Šai ne da prerano završi sa svojim životom, već da izađe iz dvorca slobodna i bogata. Jedini uslov je da kreira pečat kojim će povratiti carevu dušu.

O čemu se radi? Naime, car Ašravan i njegova supruga su bile žrtve plaćenog ubice. Magovi (telotvoritelji) su uspeli nekako da „spasu“ cara time što su mu zalečili (zatvorili) sve rane. Međutim, car je dobio strelu u glavu i, iako su mu zatvorili ranu, telotvoritelji ne mogu da oporave sećanja i dušu osobe. Ako arbitri ne mogu da dokažu svetu da je car živ, zemlja će se destabilizovati, a arbitri će izgubiti sve svoje privilegije i bogatstva (što bi obradovalo sve političke struje u carstvu). Arbitri se, naravno, groze Šaine magije i smatraju je svetogrđem vredno njene egzekucije, ali kada vam je (finansijsko) du*e u procepu, onda se spremni i da svoje principe učinite malo „fleksibilnijim“.

Šai (očekivano) pristaje na njihovu ponudu.

Međutim, postoji i „kvaka“. Šai ima samo 100 dana da oporavi carevu dušu. Arbitri su iskoristili običaj da se car ne mora pojaviti pred javnost 100 dana, jer toliko traje ritual žaljenja za nastradalom suprugom. A ako ne uspe…pa…već i sami imate sliku šta je čeka.

Međutim, postoji i jedna „skrivena kvaka“ koje je Šai svesna…a to je da arbitri nemaju nameru da je ostave u životu sve i da uspe da vrati carevu dušu. Šai, u stvari, ima samo 100 dana da proba da pobegne iz dvorca punog stražara, pri čemu je stalno na oku arbitara, a pride je i strašnom magijom vezana za svoje odaje, jer ako pokuša da pobegne, nešto grozno će krenuti da je proganja.

 

Careva duša emperor soul Brendon Sanderson Brandon Sanderson Žir

 

MEĐUTIM, postoji i jedna „specijalna skrivena kvaka“ koju samo Šai zna…a to je da je nemoguće dušopečatirati nečiju dušu…naravno ovu informaciju, iz opravdanih razloga, je rešila da zadrži za sebe. U stvari, jedino što bi osoba mogla, uz puno muke, jeste da dušepečatira i(li) izmeni samo svoju dušu.

I OPET MEĐUTIM, Šai, iako u stvari planira da iskoristi 100 dana da nađe način da pobegne, sa druge strane, vuče izazov da možda izvede nemoguće i usput kreira svoje najveće delo…da kreira nečiju dušu…i to, ni manje ni više, nego jednog cara. Zamislite to, njeno najvećo delo bi bila careva duša.

A da bi to izvela, ona mora da zna sve o caru Ašravanu…ali baš sve. Sve poznate i nepoznate činjenice, sve njegove intimne tajne koje znaju njemu najbliži ljudi, sve što je zapisivao u svojim dnevnicima. Jer, ne sme da bude greške. Ako bi javnost primetila neku nedoslednost u carevom ponašanju, istina bi isplivala na videlo. Arbitri bi izgubili svoju moć, a Šai glavu.

I tako počinje Šaina trka sa vremenom, gde ima 100 dana da nađe način da kreira carevu dušu i, paralelno sa tim, način da pobegne iz zamka.

Tokom tih 100 dana, Šai će najčešće posećivati dva arbitra. Arbitar Favra je jedna veoma prepredena i ambiciozna žena, koja Šai nude priliku za slobodom sa svim mogućim povlasticama, a od nje jedino traži da u carevu dušu „ubaci“ mogućnost da car bude prijemčiviji za savete određenog arbitra.

Sa druge strane, arbitar Gaotona (koga Favra ne može da smisli), kao da ima malo drugačije motive kada posećuje Šai. Mada je sigurno da, kao i drugi arbitri, ne želi da izgubi svoje privilegije, iz nekog razloga je zainteresovan da razume Šainu magiju, kao i zašto ova devojka „troši svoj dar na gluposti i prevare“ kada bi mogla da bude vrhunski umetnik sa svojim talentom. Međutim (mislim da sam u ovoj recenziji „međutim“ napisao bar 10 puta 😅), Šai počinje da stiče utisak iz povremenih razgovora sa Gaotonom da njegova želja nije toliko da se vrati car kao car u život, već „njegov Ašravan“.

Da li će Šai uspeti da pobegne iz zamka, i da li uopšte može da izvede čaroliju da se oživi Ašravan (i ko je, zaista, bio Ašravan kao osoba), saznaćete ako pročitate roman „Careva duša“.

 

Careva duša emperor soul Brendon Sanderson Brandon Sanderson Žir

 

Ono što je zanimljivo, jeste da je roman „Careva duša“ stao na nepunih 160 strana (i to su slova većeg formata)! Pisanje fantazijskih i naučno-fantastičnih romana, pored talenta i truda, zahteva i veliki broj ispisanih strana. Jednostavno, stvaranje novih svetova, civilizacija, stvorenja, magija, tehnologija, kao i terminologije, zahteva dosta opisa i objašnjenja, da bi se sve dočaralo čitaocu i da bi se on lakše udubio u svet stvoren u toj knjizi. Zato je interesantno kako je „Careva duša“ ispala tako dinamičan roman koji se odvija u vremenskom periodu od samo 100 dana i skoro 90% tog vremena u odaji/zatvoru gde Šai radi na pečatu da iznova stvori Carevu dušu, i gde sve informacije o svetu iz knjige i magiji dobijamo iz Šainih razmišljanja i njenih razgovora sa Gaotonom.

Izuzev pomalo konfuznog (filozofskog) uvoda, roman je veoma lak za čitanje i brzo ćete pohvatiti konce šta se dešava, kao i koncept Šaine magije i moći pečata. A usput ćete moći i da steknete utisak koliko je kompleksan svet koji je stvorio pisac (o kojem ćemo verovatno saznati višem u narednim knjigama).

Za kraj bih ponovo pohvalio „Žir izdavaštvo“ za temeljan pristup izradi knjige (kao i kada su radili „Izopštenika“), počevši od kvalitetnih korica koje su odlično (fantazijski) ukrašene do suptilnog detalja koji se menja pri okretanju strana (otkrijte ga sami 😁).

 

Careva duša emperor soul Brendon Sanderson Brandon Sanderson Žir

 

Sve u svemu, „Careva duša“ je veoma interesantan uvod u zanimljiv fantazijski svet Brendona Sandersona i nadam se ubrzo i nastavku.

A ti, dragi čitaoče, da li si ti upoznat sa opusom Brendona Sandersona? 😀

 

 

Sajt autora

Cena knjige: Žir izdavaštvo | Delfi

Ocene (i kupovina) na stranim sajtovima: Goodreads | Amazon | Audible | Bookdepository | Fantasy Book Review | Waterstones

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 2 =