John Wick 4

John Wick Keanu Reeves dog Džon Vik Kijanu Rivs Kontinental Continental Chapter 4 Caine Killa Donnie Yen Scott Adkins

 

“Friendship means little when it’s convenient” – Shimazu (John Wick 4)

 

Vau, dogurali smo do „John Wick 4“…neko bi pomislio „sad samo može da se reciklira stari materijal, ne može biti bolji od prethodnih delova“.

Ispostavilo se da može.

„John Wick 4“ je do sada najbolji deo! 🙂

 

John Wick Keanu Reeves dog Džon Vik Kijanu Rivs Kontinental Continental Chapter 4 Caine Killa Donnie Yen Scott Adkins

 

Bratu Džonu stvarno nije lako. Nikako da pronađe mir. Prvo mu Rusi ukradu auto i ubiju psa. Onda dolazi italijanska mafija koja mu zabada nož u leđa i okrene celo podzemlje protiv njega, sa sve „High Table“ glavonjama. I taman kad je delovalo da će nastupiti primirje, doživeo je izdaju od strane Vinstona, koji ga je upucao i pustio da padne sa zgrade hotela.

Ali Džon je sve to preživeo…nekako…uz pomoć ekscentričnog Bowery King–a.

I sada se sprema za osvetu. Sam protiv svih. „High Table“ koji upravlja celim kriminalnim podzemljem je njegova meta. A prvi na nišanu je Starešina (Elder), koji „sedi iznad Visokog Stola“.

Međutim, ni „High Table“ ne planira nespreman da dočeka Džonov bes. Šalju jednog od svojih članova, markiza Vinsenta Bizea de Gramonta da reši problem zvani „Džon Vik“, stavljajući mu na raspolaganje neograničene resurse.

Ekscentrični i arogantni (i psiho) markiz odmah kreće na zadatak. Poziva menadžera njujorškog hotela „Continental“ Vinstona i njegovog vernog kućepazitelja Čarona sa najnovijim vestima. Pošto je Džon Vik ipak preživeo, markiz proglašava Vinstona excommunicado i oduzima mu sve privliegije, diže u vazduh njegov hotel i na njegove oči ubija Čarona, šaljući jasnu poruku da će obrisati sa lica Zemlje sve što ima veze sa Džonom Vikom.

I na sve to, markiz vraća iz „penzije“ slepog Kaina, nekadašnjeg „High Table“ ubicu, da eliminiše Džona Vika. Kain nikada ne bi pristao na ovo (jer mu je Džon stari prijatelj) da ga markiz nije ucenio da će mu ubiti ćerku.

 

John Wick Keanu Reeves dog Džon Vik Kijanu Rivs Kontinental Continental Chapter 4 Caine Killa Donnie Yen Scott Adkins

 

Za to vreme, Džon pokušava da nađe privremeno sklonište u hotelu „Continental“ u Osaki, kojim upravlja njegov prijatelj Šimazu Kođi (i njegova ćerka Akira, koja nije oduševljena idejom da pružaju utočište beguncu). Međutim, ubrzo pristiže markizova desna ruka Čidi sa svojom armijom (i Kainom pride), šaljući jasnu poruku da ni hotel u Osaki više neće biti u upotrebi (deconsecrated), posle čega izbija mali rat u okviru hotela.

Džonu kao da nije dosta problema sa Kainom, Čidijem i njegovim batinašima, već ga stalno iz senke prati i gospodin Niko (Mr. Nobody) i njegov pas, koji povremeno eliminišu Džonove protivnike. Međutim, Niko nije Džonov prijatelj, već jednostavno strpljivo čeka da vrednost Džonove glave (bounty) „skoči“ preko trenutnih 18 miliona dolara.

U međuvremenu, Džon uspeva nekako da se domogne Njujorka, gde ga pronalazi njegov (ne)prijatelj Vinston, koji predlaže Džonu da stavi tačku na sve ovo, tako što će se pozvati na staru tradiciju „Visokog Stola“ i izazvati markiza na duel revolverima, i ako bi pobedio, bio bi slobodan. Ali, da bi izazvao markiza na duel, mora da ima podršku i pripadnost nekoj od kriminalnih organizacija. I tako ti naš Đardani (sećate se njegovog pravog imena?) kreće put Berlina da moli organizaciju „Ruska Roma“ da ga ponovo primi pod svoje okrilje…

A da li će ga (i pod kojim uslovima) primiti „Ruska Roma“ u svoje okrilje i da li će se realizovati sudbonosni dvoboj, saznaćete ako odgledate „John Wick 4“ („John Wick: Chapter 4“). 🙂

 

John Wick Keanu Reeves dog Džon Vik Kijanu Rivs Kontinental Continental Chapter 4 Caine Killa Donnie Yen Scott Adkins

 

Četvrti deo serijala je jednostavno podigao sve na viši nivo.

Što se tiče lokacija, Džona će put navoditi od Njujorka, preko Berlina do Osake (Japan, jej!) i na kraju Pariza. I svaka lokacija će, zahvaljujući odličnom kamermanu, biti fenomenalna priča za sebe. Mene je posebno obradovalo predstavljanje japanskog hotela „Continental“, kao spoj modernog i tradicionalnog.

A akcija…čoveče…jednostavno se išlo motom „više i bolje i non-stop“. Neprijatelji Džona Vika sada čine elitu koju nije tako lako ubiti jednostavnim „overavanjem“ metkom u glavu. Džonove nekadašnje kolege i same nose odela koja mogu da zaustave metke i prilično su okretni i surovi u borbi, a tu su i pride vojnici „Visokog Stola“ u specijalnim borbenim odelima i šlemovima…a da ne zaboravimo i specijalno „problematične“ i teške za eliminaciju likove poput markizove desne ruke Čidija, okretnog i nepredvidivog Kaina, pritajenog gospodina Nikog i njegovog krvoločnog psa ili bucmastog (i brutalnog) Kila Harkana.

Džon više neće biti izbirljiv kada su u pitanju (brutalna) sredstva i mesta za eliminaciju protivnika, i svako do njih je ludilo na poseban način. Napucavanja i premlaćivanja u okviru hotela, na ulici, jurnjava kolima ukrug (i napucavanje pride) oko Trijumfalne kapije za vreme špica saobraćaja i to u suprotnom smeru (!) ili uspinjanje uz 222 stepenika Montmartra (do bazilike „Svetog Srca“ gde treba da bude duel), prepuna ubica koja će morati da eliminiše i rukama i nogama i vatrenim i hladnim oružjem. Posebna poslastica za ljubitelje akcije jeste (možda u budućnosti i kultna) scena gde se Džon probija iz sobe u sobu napuštene zgrade i napucava sa desetinama i desetinama protivnika, a kamera je uvek pozicionirana iznad Džonove glave i daje nam pregled akcije iz „ptičje persepktive“ ili, ako ste nekada imali dodira sa video igrama, onda će vas asocirati na top-down shooter žanr (u stvari, sam reditelj Čad Staleski kaže da ga je za kreiranje te scene upravo inspirisala ova igra).

A da će Džon dobijati batine u ovom filmu, hoće vala…pucaće na njega iz svakavog vatrenog oružja, leteće na njega i pesnice i noge, padaće nekoliko spratova, udaraće ga kolima desetinama puta (to izgleda baš vole da mu „rade“), padaće niz nebrojene stepenice…a pride nema zdravstveno osiguranje…

 

John Wick Keanu Reeves dog Džon Vik Kijanu Rivs Kontinental Continental Chapter 4 Caine Killa Donnie Yen Scott Adkins

 

Kad smo kod reditelja, čoveku stvarno kapa dole, zna kako se prave over-the-top akcioni filmovi. Čovek je za kratko vreme pokazao da razume šta publika želi u akcionim filmovima, i postao je prepoznatljivo ime u Holivudu…i uveliko radi na mnogim novim zanimljivim projektima!

Vizuelno, film je i dalje mračan, noir, surov, a elegantan. Videćete blještavilo Osake i „Continental“ hotela, psihodeličnost noćnog kluba u Berlinu i eleganciju Pariza…ma ima svega.

Sa muzičkog aspekta, film isto održava odličan tempo sjajnim soundtrack-om. Na stranu sada već tradicionalna glavna numera, ali kada čujete ovo na kvalitetnim zvučnicima…vau!

A sada se dotaknimo glumačke postave, i to sa razlogom…

Brat Kijanu je u svom elementu. Tačka. Mislim, stvarno ne znam šta bih trebao da dodam. Čovek je toliko posvećen ovom serijalu i liku Džona Vika, da ću ga, čini mi se, sada pre asocirati sa ovim likom nego sa Neom („Matrix“). Jednostavno odlično odrađen posao za akcioni film.

I spomenućemo odmah na početku (reda radi, jer su imali manje uloge) Ijana Mekšejna kao poetičnog (bivšeg) menadžera hotela Vinstona, sada pokojnu legendu Lensa Redika kao uvek smirenog Čarona, kao i luckastog Lorensa Fišborna i njegovu jedinstvenu rolu dramskog Bowery King-a.

A sada da se okrenemo nekim novim licima, koja su ujedino i prijatna iznenađenja koja su podigla kvalitet filma.

Glavnog negativca, ekscentričnog markiza Bizea, glumi talentovani Bil Skarsgard („It“, „It: Chapter 2“) koji je jasno pokazao da ima talenta da glumi negativce i lepo je dočarao iritantnog i arogantnog (ali i prikriveno nesigurnog) markiza koji ne bira (tuđa) sredstva da reši svoje probleme. Mada ga mnogi, zbog njegove posvećenosti ulogama, vide kao novog Brus Vejna/Betmena, čovek bi bez problema mogao da odglumi i Leksa Lutora (mnogo bolje nego njegov prethodnik, to nema sumnje).

Doni Jen (sjajna „IP Man“ tetralogija, „Star Wars: Rogue One“, „Kung Fu Killer“, „Kill Zone“) kao Kain… meni je on jedan od omiljenih azijskih glumaca i stavljam ga u isti panteon glumaca/majstora borilačkih veština poput Brusa Lija, Džeki Čen i Džet Lija. Zvezde u Aziji koji su prilično poznate u Holivudu, ali teško dobijaju prave prilike zbog stereotipskih predubeđenja holivudskih glavonja koji drže ključeve od kase. Reditelj Staleski je zajedničkim snagama sa Jenom mozgao kako da prezentuju slepog kung fu/pištoljdžiju Kaina i odlučili su se za zanimljiv pristup gde su lepo izbalansirali da je u rangu Džona Vika po umešnosti, ali da mora da pronalazi različite načine da kompenzuje to što ne vidi protivnike ili predmete u okolini. Niti je nepogrešiv sa sluhom kao Daredevil, niti je super intuitivan kao da je Zatoichi (ako ne znate ko je to, malo proguglajte 😉 ), ali je i više nego sposoban da lema sve redom, uključujući i Džon Vika. Jeste ovaj glumac fokusiran na akciju, ali je imao i par kratkih emotivnih scena koje su dale dimenziju Kainu. Inače, ova glumčina je bila oduševljena rediteljem Staleskim i kako ga je on bolje razumeo kada su u pitanju akcioni filmovi nego njegove kolege iz Hong Konga.

Obradovala me je i epizodna uloga sjajnog Hirojukija Sanade („The Last Samurai“, „Twilight Samurai“, „Westworld“, „Mortal Kombat“) kao menadžera hotela „Continental“ u Osaki sa svim klasičnom samurajskom smirenošću i odmerenim govorom, kao i scene kada potegne katanu na protivnike.

Zatim ne možemo zaboraviti Skota „Bojku“ Adkinsa („Boyka“, „IP Man 4“, „Accident Man“, „The Expendables 2“) kao Kilu Harkana, nemačkog astmatičnog bucmastog „udarenog u glavu“ kriminalca koji protivnike šalje na „onaj svet“ svojom sirovom snagom, težinom, kao i znanjem kik boksa. Bilo je urnebesno videti ovog talentovanog majstora borilačkih veština kako izgleda neprepoznatljivo ispod gomile protetičkih dodataka i odela (koje treba da predstavlja salo) sa sve prednjim zlatnim zubima, kako čas smotano beži od Džona, a čas ga prebija na mrtvo ime. A inače ovaj lik je bio mali omaž mnogim Džejms Bond negativcima.

Tu je i zvezda boričakih veština iz Čilea Marko Zaror kao namrgođena desna ruka markiza, koga uopšte nije lako ubiti u ovom filmu, kao i Šamier Andreson kao „gospodin Niko“ i njegov verni pas, koji strpljivo čekaju da bounty za Džona naraste.

 

John Wick Keanu Reeves dog Džon Vik Kijanu Rivs Kontinental Continental Chapter 4 Caine Killa Donnie Yen Scott Adkins

 

E da, zanimljivost da je na kraju filma Džonova glava bila ucenjena na 40 miliona dolara!

Što se tiče samog kraja filma i šta se desilo sa Džonom, ostavljeno je nedefinisano i može dvosmisleno da se tumači. To je možda i očekivano, jer nije bilo izvesno da li će biti interesovanja da se snimi i peti deo u serijalu, jer se već spremaju spin-off film i mini-serija. Međutim, s obzirom da je ovo bio najbolji deo u serijalu, kao i da se već sada lepo zaradilo na njemu (sa budžetom od 100 miliona dolara, film je za sada inkasirao solidnih 432 miliona) i da je dobro prihvaćen i kod publike i kod kritičara, za sada je sasvim izvesno da će biti i petog dela, ali činjenica je da će morati sada da se poradi i na radnji.

Sve u svemu „John Wick 4“ je na kraju ispao sjajan akcioni film, do sada najbolji u serijalu. Skoro tri sata non-stop akcije će zadovoljiti svakog fana ovog žanra.

Od mene apsolutna preporuka! 🙂

 

John Wick 4 1

 

I za, kraj, još malo zanimljivosti o samom filmu:

– Podzemna železnička stanica u Parizu (gde se sreću Džon Vik i „kralj prosjaka“) se zove „Porte des Lilas“ i mada nije u upotrebi za saobraćaj, u potpunosti je funkcionalno očuvano zdanje i služi za rentiranje za potrebe snimanja filmova (da se ne bi blokirao železnički saobraćaj u Parizu)

– Kijanu Rivs je svakom kaskaderu poklonio personalizovanu majicu na kojoj piše koliko puta je svaki kaskader „nastradao“ u filmu. A njegovih petorica kaskadera koji su ga odmenjivali u filmu su dobili po Roleks sat, svaki sa personalizovanom porukom. Eto kakav je car brat Kijanu!

– Ovo je poslednji kompletirani film pokojnog Lensa Redika

– Scena u pustinji gde se sreću Džon Vik i Starešina (Elder) je prava lokacija (ne kompjuterski pravljena), sa sve mestom gde je sniman „Lorens od Arabije“

– Džon Vik je izgovorio samo 380 reči u ovom filmu…mislim da ne postoji film u kome je glavni junak manje govorio…

– Kijuanu Rivs se intenzivno spremao tri meseca za ovaj film, trenirajući borilačke veštine i vožnju

– Vremenski razmak (u filmskom „John Wick“) svetu između prva tri dela je uvek je bio kratak (tj. uvek su se nadovezivali jedan na drugi), ali je prošlo osam meseci od početka dešavanja u „John Wick 4“ (ako se sećate, Džon je bio teško povređen na kraju trećeg dela)

– Čed Staleski je dosta insipracije za četvrti deo pronašao u kultnom filmu „The Warriors

– Reditelj uopšte nije imao pojma koliko je Rina Savajama velika muzička zvezda u Japanu, već je slučajno naleteo na njen video na Youtube-u, i posle 24 sata joj ponudio angažman za ulogu Akire

– Lik iz „Ruske Rome“ (inače, izbacivač i fotograf u stvarnom životu) koji zna jedino da kaže „I am Klaus“ je referenca na „I am Groot“ iz „The Guardians of the Galaxy“

Bowery King na početku filma citira Danteov „Pakao“

– Ako ste primeteili, pariska radio stanica u filmu se zove „Wuxia“. Wuxia je inače naziv za žanr u kineskoj kinematografiji koji se fokusira na tematiku borilačkih veština (kao što je, na primer, „Pritajeni tigar skriveni zmaj“)

 

A ti, dragi čitaoče, da li misliš da je „John Wick 4“ (do sada) najbolji deo u serijalu? 🙂

 

 

Trailer

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Format: Film

Premijera: 2023. godina

Trajanje: 169 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + four =