John Wick 3

John Wick Keanu Reeves dog Džon Vik Kijanu Rivs Kontinental Continental Chapter 3 Parabellum Halle Berry

 

„Si vis pacem, para bellum“ – „Ako želiš mir, budi spreman za rat“ (latinska izreka…ujedino i Vinstonov komentar u filmu „John Wick 3“)

 

Uh, bratu Džonu Viku zaista nije lako. Em je ubio Santina D‘Antonia (Kamara), koji je posle smrti svoje sestre postao član Saveta “Visokog stola” (High Table), em je to učinio na teritoriji hotela “Continental”, koji se smatra neutralnim terenom. Džon je markiran za smrt od strane „Visokog stola“, što znači da mu je subdina zapečaćena. Ne samo da je i dalje otvoren lov na njega od strane svih plaćenika podzemlja, već je Savet duplirao nagradu za onoga ko rokne Džona, čije je glava sada ucenjena na 14 miliona dolara.

 

John Wick Keanu Reeves dog Džon Vik Kijanu Rivs Kontinental Continental Chapter 3 Parabellum Halle Berry

 

Da situacija bude još gora, ubistvom na teritorija hotela, Džon je proglašen excommunicado , čime su mu uskraćene sve usluge svih “Continental” hotela. Međutim, menadžer Vinston, u znak (nekadašnjeg) prijateljstva, daje mu 60 minuta fore pre nego što bude proglašen excommunicado, i na njega bude otvoren “lov”. U prevodu, Džon ima sat vremena pre nego što ubice krenu da ga napadaju sa svih strana (mada pitanje je da li će svi biti toliko strpljivi). I ne, ne može da računa na pomoć Bowery Kinga, koji odlučuje da poštuje odluke Visokog Stola.

Džon je u očajnoj situaciji, i zato izvlači poslednje asove iz rukave. Psa sklanja na sigurno za preostale zlatne novčiće, a zatim odlazi do njujorške javne bibloteke, gde uzima iz jedne prašnjave knjige medaljon (marker) i brojanicu.

Ali, 60 minuta je isteklo, i jurnjava kreće.

Malo je Džonu što su ga jurili Rusi i Italijani, sada se i Kinezi i Japanci uključuju u lov na njega.

Džon sada mora paralelno da se obračunava i sa svojim nekadašnjim kolegama po prinicpu metak u glavu (ili nešto gore) i da beži od velikih gomila plaćenika.

 

John Wick Keanu Reeves dog Džon Vik Kijanu Rivs Kontinental Continental Chapter 3 Parabellum Halle Berry

 

Nekako uspeva da se domogne šefa kriminalne organizacije Ruska Roma (koja je ujedino i direktorka opere), i koristi brojanicu kao “kartu”, koja mu omogućava ispunjenje jednog zahteva. Tom prilikom saznajemo i da je pravo ime Džona Vika Đardani Jovanovič (eng. Jardani Jovonovich (Russian: Джордани Йованович, Belarusian: Ярдані Яванавіч) i da se rodio u Padhorju, Belorusija (Sovjetski Savez) on drugog septembra 1964. godine, i da je bio pripadnik Ruske Rome, i da sada traži od njih pomoć u zamenu da više nikada ne bude njihov član. Sve što traži zauzvrat, jeste da mu omoguće da se domogne Kazablanke (Maroko).

Međutim, situacija se menja na mnogim poljima. Vinstona i Bowery Kinga posećuje predstavnik Visokog stola – Sudija /(Adjudicator), koja vrši procene (situacija) za Savet. Ona utvrđuje da su i menadžer hotela i kralj prosjaka (svaki na svoj način) krivi za previde i(li) pomaganje Džonu Viku u ubistvu člana „Visokog Stola“ (ako se sećate, Santino je ubijen u Vinstonovom hoitelu, a Bowery King je Džonu obezbedio pištolj i sedam metaka), i da ću biti smenjeni sa svojih funkcija i da imaju nekoliko dana da “srede” svoje poslove. Međutim, da li će ova dvojica biti voljna da mirno siđu sa tronova svojih kraljevstava…

A ni dikretorka opere neće proći nekažnjeno zbog pomaganja Džonu…

 

John Wick Keanu Reeves dog Džon Vik Kijanu Rivs Kontinental Continental Chapter 3 Parabellum Halle Berry

 

Za to vreme, Sudija angažuje Zeroa, japanskog ninja-style ubicu da joj „asistira“ sa menadžerom hoitela, Bowery Kingom i direktorkom opere, ali i sa Džonom Vikom kada za to dođe vreme.

Za to vreme, na vrelom afričkom tlu, Džon pronalazi nekadašnjeg prijatelja/ubicu Sofiju, sada menadžera marokanskog hotera “Continental”…i pokazuje joj medaljon (marker) i poziva je da ispuni svoj deo pogodbe i sada ona njemu vrati uslugu. A sve što želi jeste da dođe do Starešine (Elder), jedine osobe koja je iznad „Visokog Stola“.

A šta Džon želi od Starešine i kako će susret sa njim definsiati njegovu sudbinu, saznaćete ako odgledate “John Wick 3” (John Wick: Chapter 3 – Parabellum). 🙂

Kao i u prethodnim delovima, ludilo se nastavlja. Džon sada ne bira sredstva da se odbrani od navale protivnika. Moraće da upotrebi svo znanje boričakih veština da se odbrani od raznih kung fu manijaka, vitlaće sekirama na protivnike, gađaće ih noževima, pucati iz svakakvog vatrenog oružja. Obračunavaće se sa ubicama na nogama, motoru…pa čak i konju!

Ali Džon neće sve vreme biti sam. Pošto će Sofiji da pukne film u jednom trenutku zbog ponašanja njenog bivšeg šefa, ponovo će postati (privremeni) Džonov saveznik u obračunavanju sa gomilom neprijatelja. Ali Sofija, osim što je podjednako opasna sa vatrenim oružjem kao i Džon, ima i jedan veoma moćan adut – svoje pse. Sofiju uvek prate dva belgijska ovčara, koji reaguju samo na Sofijine naredbe…a ako im nešto naredi, oni se pretvaraju u dva psa iz pakla koji kidišu na Sofijine protivnike, bilo da ih zbune ili onesposobe (da bi ih Sofija “overila” u glavu metkom)…ili da ih sami pošalju na onaj svetom kidišući na njihove vratove…ili prepone. Akcione koreografije Sofije i njena dva psa su sjajno izvedene.

 

John Wick Keanu Reeves dog Džon Vik Kijanu Rivs Kontinental Continental Chapter 3 Parabellum Halle Berry

 

Što se tiče akcionih scena (pored kasabe u Kazablanci), definitnvo treba pomenuti Džonove obračune u okviru hotela, kao i na tajnom spratu koji je sav u staklu (ali neću da vam odajem sa kime će se sve suočavati, jer je baš težak spoiler za drugu polovinu filma).

Džon će mračno i kišovito američko područje u jednom trenutku zameniti egzotičnim (pustinjskim) i vrelim Marokom, sa svim njegovim čarima, muzikom i arhitekturom, što je baš lepo osveženje za film.

Film nam otkriva lokaciju još jednog hotela “Contitnental”, kao i malo više istorije iza podzemlja i njenih plaćenih ubica, kao i značaju Sudija (Adjudicators), moći “Visokog Stola”, kao i misterioznog  Starešine.

A tu su i skriveni motivi mnogih učesnika, tako da očekujte i razne prevrate i zabijanje noževa u leđa…

 

John Wick Keanu Reeves dog Džon Vik Kijanu Rivs Kontinental Continental Chapter 3 Parabellum Halle Berry

 

Što se tiče glume, Kijanu Rivs je zadržao entruijazam iz prethdonih filmova, i mislim da nema šta drugo da se doda. Zaista je na nivou svakog zadatka, čovek radi skoro sve akcione scene  (imajte na umu da je imao skoro 55 godina u toku rada na ovom filmu, i zaista je neverovatno koliko mladoliko deluje i ponaša se ova legenda) i deluje da se uopšte ne umara od snimanja (akcionih) filmova. Zaista respekt i šta god mnogi mislili, glumčina.

 

John Wick Keanu Reeves dog Džon Vik Kijanu Rivs Kontinental Continental Chapter 3 Parabellum Halle Berry

 

Hali Beri kao Sofija…mislim šta reći za ovu talentovanu i prelepu glumicu koja stari kao najkvalitetntije vino koje postoji! Da li verujete da je ova oskarovka samo dve godina mlađa od Kijanu Rivsa?! Sa skoro 53 godine (koliko je imala tokom snimanja filma) i ona izvodi u filmu svakave akcione ludorije, i još pride u koordinaciji sa psima koji je verno prate. I na sve to izgleda neverovatno seksi. Pravo osveženje i kontrast Rivsovom Džonu.

 

John Wick Keanu Reeves dog Džon Vik Kijanu Rivs Kontinental Continental Chapter 3 Parabellum Halle Berry

 

Luckasti američki glumac i majstor boričakih veštinma Mark Dakaskos (“Brotherhood of the wolves”, “Warrior”, “Hawaii 5-0”) je zanimljiv u ulozi Zeroa, ekscentričnog japanskog ubice koji, sa jedne strane, vrlo rado bi ubio Džona Vika, a sa drgue strane je njegov najveći fan (kao i njegova dva učenika, znana kao Shinobi) i obračun njega i Džona je veoma dinamičan, i praćen neobičnim komentartima.

Ne treba zaboraviti ni Ijana Mekšejna kao menadžera hotela Vinstona i Lensa Redika kao kućepazitelja (concierge) hotela Harona, koji su sada dobili solidnu minutažu, pogotovo u završnici filma. Scena gde uvek smireni Haron bude blago iznerviran svojom procenom neprijatelja je urnebesna.

Lorens Fišborn je skroz u elementu kao Bowery King, sa uvek prenaglašenim (skoro pozorišnim) rekacijama i komentarima.

Počasno spominjanje zaslužuju (iako su im kratke uloge) oskarovka Anđelika Hjuston kao direktorka opere, Tajger Čen kao plaćenik (koji je, inače, bio glavni junak u filmu “Man of Tai Chi” gde je Kijanu Rivs imao rediteljski debi) i niko drugi do grmajlija Bobi Marjanović kao profesionalni ubica Ernest! 🤣

 

John Wick Keanu Reeves dog Džon Vik Kijanu Rivs Kontinental Continental Chapter 3 Parabellum Halle Berry

 

Film je sa vizuelnog i muzičkog aspekta održao kvalitet prethodnih „John Wick“ delova. Mračno, sirovo, neo-noir stilizovano…baš kako biste zamislili svet profesionalnih ubica.

“John Wick 3” jednostavno ima sve one elemente koji su činili i prethodne delove odličnim. Ovaj serijal se pokazao toliko uspešnim da je dato zeleno svetlo za spin-off film “Balerina” (očekuje se sledeće godine) i mini-seriju “Continental” (predviđen za ovu godinu). Sâm Kijanu je izjavio da je voljan da snima filmove o Džonu Viku dokle god ima interesovanja i čini mi se da publici neće smetati da gleda over-the-top akciju sa Baba Jagom i u narednim.

Što se mene tiče, apsolutna preporuka i sjajna uvertira za još bolji četvrti deo serijala!

 

I naravno, par zanimljivosti za kraj recenzije:

– Kijanu je počeo da trenira četiri meseca pre snimanja filma

– Hale Beri je slomila tri rebra tokom snimanja filma

– Scena gde Džon Vik sastavlja revolver od različitih delova je omaž ovom filmu

– Džonov komentar „Guns. Lots of guns“ je svojevremeno izgovorio i Neo u filmu “Matriks” (isto ga glumio Kijanu)

 

A ti, dragi čitaoče, da li ti je poznata latinska izreka koja je lajtmotiv filma? 🙂

 

 

Trailer

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Format: Film

Premijera: 2019. godina

Trajanje: 130 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × five =