Crouching Tiger Hidden Dragon

Crouching tiger hidden dragon Pritajeni tigar skriveni zmaj Chow Yun Fat Michelle Yeoh Zhang Ziyi

 

Prošlo je više od 20 godina od kako je legendarni Ang Li počastio svet svojom mističnom dramskom wuxia poslasticom „Crouching Tiger Hidden Dragon“ („Pritajeni tigar skriveni zmaj“). Zapad je zanemeo pred pojavom ovog spektakla i video da je azijska kinematografija spremna za 21. vek sa svojim filmovima gde borilačke veštine mogu sasvim uspešno da se kombinuju i sa dramom i sa komedijom, da imaju zaista duboku radnju, kao i prelepe vizuelne efekte i sjajnu muziku.

„Crouching Tiger Hidden Dragon“ je ispunio sve te uslove (doduše, komedije ovde nema) i zbog toga je sasvim zasluženo osvojio četiri Oskara i stotinu drugih nagrada i silnih nominacija. Čou-Jun Fet i Mišel Jeo su tada jasno pokazali zašto Holivud mora ozbiljnije da računa na njih ubuduće, a tada mladu Zang Ziji je uloga u ovom filmu vinula među zvezde.

Međutim, ne uspevaju ni svi odlični filmovi da lepo „ostare“. Ovo pogotovo važi za martial arts žanr filmova, koji, kako godine prolaze, jedinu vrednost imaju samo za fanove tog žanra (ipak, budimo bolno iskreni 😀 ).

Da li je „Crouching Tiger Hidden Dragon“ i dalje klasik kao što je bio i pre dvadeset godina i vredan vašeg vremena?

Apsolutno!

Film podseća na azijske glumice sa njihovom blagoslovenom genetikom i večitom mladim licima. Kao da je ostario samo godinu-dve, a ne dvadeset. 😀

 

Crouching tiger hidden dragon Pritajeni tigar skriveni zmaj Chow Yun Fat Michelle Yeoh Zhang Ziyi
Primera radi, ova žena na slici ima 42 godine…mislim ima sada, tada je imala 21…i sada izgleda isto! Jel Kinezi i Japanaci koriste pirinač za još nešto sem jelo i da izvlače vlagu iz mobilnog kada upadne u WC šolju?

 

Priča kaže…

U 19. veku (vreme vladavine Qing dinastije), čuveni mačevalac Li Mu Bai odlučuje da se povuče iz sveta mača i zbog toga poverava svoju čuveni (star 400 godina) mač, Zelenu Sudbinu (Green Destiny)  bliskoj prijateljici Ju Šu Lijen (koja vodi privatnu kompaniju za obezbeđenje, biće nešto poput G4S sa mačevima i konjima), koja će ga zatim dostaviti njihovom zajedničkom poznaniku u Pekingu, Sir Teu.

Prijateljstvo između Mu Baia i Šu Lijen je mnogo komplikovanije nego što izgleda na površini. Oni su gajili snažne emocije jednog prema drugom još od rane mladosti, ali Šu Lijen je trebala da se uda za Mu Baievog bliskog prijatelja (po imenu Meng Sizao), koji je kasnije nastradao. I pored jakih emocija koje su i dalje gajili jedno prema drugog, rešili su da ispoštuju njihovu lojalnost prema pokojnom Mengu, i odlučili su da jedno drugom ne otkriju svoje emocije i da ostanu samo prijatelji.

Šu Lijen uspešno stiže u Peking, gde je Sir Teova gošća. Jedna od gošći je i Jen, ćerka jednog uticajnog guvernera. Ona je dovedena u Peking zbog ugovorenog braka koji joj uopšte nije po volji, a divi se Šu Lijen i njenom nezavisnom duhu. Takođe je i impresionirana legendom o Mu Baiu i Zelenoj Sudbini (koja je sada dat na čuvanje Sir Teu).

Sledeće noći, maskirani lopov upada na imanje Sir Tea i pokušava da ukrade Zelenu Sudbinu. U dinamičnoj jurnjavi za lopovom, Šu Lijen otkriva da se lopov sakrio na imanju Jenovog oca, guvernera. Pošto je ovo period kada nije bilo kamera, a zakoni su bili prilično oštri, nije moglo tek tako da se uleti na imanje guvernera-gosta, a da ne izbije skandal koji bi mogao da ima opasne posledice po sve.

Ubrzo pristiže u Peking i Mu Bai i priključuje se Šu Lijen u pokušaju da pronađu rešenje. Šu Lijen već ima ideju ko bi mogao biti lopov (pogađate ko bi to mogao da bude).

 

Crouching tiger hidden dragon Pritajeni tigar skriveni zmaj Chow Yun Fat Michelle Yeoh Zhang Ziyi
Ne, nije ona…dobro, možda i jeste, ali nisam zbog toga postavio ovu sliku, samo se potrefilo…

 

Jedno tragično veče, isprepletaće se sudbine jednog policijskog inspektora (Cai), maskiranog lopova, Mu Baia i žene po imenu Lisica (Fox). Lisica je, u stvari, čuveni ubica koja je ubila inspektorovu ženu, kao i Mu Baievog učitelja (a upravo namera da osveti učitelja je ono što je držalo dugo Mu Baia uz njegov mač), a povrh toga je ona izgleda i učitelj maskiranom lopovu. U obračunu gine inspektor, ali zato se otkriva identitet lopova – u pitanju je Jen. Međutim, mrak je ipak sakrio neke odgovore.

Te večeri, pustinjski bandit po imenu Lo upada u Jenine odaje i moli je da pođe sa njim. Flešbek iz njene prošlosti nam otrkiva strasnu ljubavnu priču koja je morala svojevremeno biti prekinuta…

Da li će Mu Bai ispuniti svoju misiju i ubiti Lisicu, i time osvetiti učitelja? Da li će Šu Lijen i Mu Bai smoći snage da jednom drugom zvanično priznaju svoje emocije i ostave bolnu prošlost sa sobom? Da li će Jen i Lo moći da budu zajedno? Da li će posedovanje Zelene Sudbine dati odgovore svojim junacima i zbog čega je ovaj mač toliko poseban, saznaćete ako odvojite jedno veče za spektakl „Wo hu cang long“… ovaj, „Crouching Tiger Hidden Dragon“. 🙂

Zbog čega je ovaj film toliko sjajan i divan, da je film za svakoga?

Pa krenimo od radnje. Ja sam vam dao samo grub nacrt svega što se dešava u filmu, ali sam izostavio toliko sjajnih detalja („Pre će biti, skoro sve…-prim.podsvesti) koji su utkani u ovaj film, jer zaslužuju da ih proživite kroz film. Lepotu platonskog odnosa Mu Baia i Šu Lijen, ispričanu kroz njihove poetične dijaloge i odmerene, a istovremeno suptilne poglede, tako karakteristične za (nekada, ali i sada) izražavanje emocija u azijskoj kulturi. Bes i mržnja koji su prerasli u ljubav između mlađanih i divljih Jen i Loa. Graciozna, a istovremeno i mračna tajna Zelene Sudbine. Istorija Vudang klana i njihovih mističnih spisa koje poznaju i Mu Bai i Šu Lijen i Lisica i Jen (i zašto poslednje dve osobe znaju za tajne tih spisa).

 

Crouching tiger hidden dragon Pritajeni tigar skriveni zmaj Chow Yun Fat Michelle Yeoh Zhang Ziyi

 

Audio-vizuelni aspekt je predivan, baš onako umetnički, i daje neki prijatan vibe između realnog i mističnog.

Akcija…ah, to je prava nutela, plazma, kokos, banana, lešnik i višnja na vašoj palačinci. Dosta akcionih filmova je u narednim godinama/decenijama pravilo takve akcione scene za koje bi filmski kritičari znali da koriste izraz „Crouching Tiger, Hidden Dragon style“ (ne baš ovim rečima, ali slično 😀 ). A ovaj film ima neke scene koje su postale klasici i kojih se ljubitelji odmah sete kada im spomenete ovaj film, bilo da je to jurnjava Šu Lijen za lopovom, fenomenalan obračun Šu Lijen i Jen ili obračun u bambusovoj šumi (koji je vaš umetnički urađen, tu je i čuveni pogled glumice kroz bambusovo lišće), kao i mnogi druge scene.

Sve ovo nije moglo da uspe bez dobre glume.

Luckasti i genijalni Čou Jun Fet (ima nekoliko odličnih azijskih filmova i tonu nagrada i nominacija za pojasom…nema ko nije odgledao bar njegov film „Hard Boiled“) je briljirao kao (skoro) neuništivi Li Mu Bai, vrhunski mačevalac monaškog ponašanja sa sve blagim zen pogledom i čežnjom za Šu Lijen. Ovaj skromni glumac (već godinama unazad se zna za priču da će skoro celo svoje bogatstvo posle smrti dati u dobrotvorne svrhe) je za ovu ulogu je dobio mnogobrojne nominacije i pohvale, a mnogi ovog glumca automatski povezuju sa ovim filmom, mada je imao i druge dobre role…a nekada i ne tako dobre (ironija je što kada odgledate i te „loše“ filmove, i dalje nemate osećaj da možete dati neku primedbu samom glumcu ^^).

 

Dragonball-Evolution
Mislim da se možemo složiti da je jedini razlog zašto ovaj film (koji je, uzgred rečeno, nešto najgore i najveće razočarenje koje se desilo filmskoj industriji), ima ocenu 0,5/10 umesto 0/10, upravo zbog Čou Jun Feta…a čak mu nisu ni obrijali glavi ili stavili bradu i brkove!

 

Mišel Jeo… meni je ova glumica fenomenalna u (skoro) kojoj god roli da se pojavi. Kod nje sve ima neku zen gracioznost. Može da se kreće odmereno…a može i da isprebija protivnike sa istom tom gracioznošću u kombinaciji sa oštrinom. A ima i tu neku specifičnu boju glasu, da sve što izgovori zvuči kao neka velika mudrost, kao da je Konfucije. Ne zezam se, da joj date da vam pročita spisak psovki ili meni vaše lokalne picerije, zvučaće kao da vam čita Sun Cuovo „Umeće ratovanja“, da ćete još malo početi da hvatate beleške. Mišel za pojasom ima role u dosta sjajnih filmova i serija (Holivud je oduševila svojom ulogom Bond devojke), a biće zauzeta i u narednim godinama u nastavcima „Avatara“ i prequel-u „The Witcher: Blood Origin“.

I kada spojite ovakav tandem, dobijate i neverovatno lepe platonske ljubavne scene smeštene u period kada nije bilo lako romantično izražavanje emocija. Zaista se može osetiti jaka hemija između Čou Jun Feta i Mišel Jeo u ovom filmu. A tek jedna tužna scena, uh…

Zang Ziji je imala 21. godinu kada je snimala film. Pre toga je snimila dva relativno ok filma azijske produkcije, a onda se pojavila u „Crouching Tiger, Hidden Dragon“…i njena svetska slava je počela. Dobila je priliku da bude u dosta sjajnih filmova različitih žanrova („Rush Hour 2“, „Musa“, „Hero“, „House of Flying Daggers“, „2046“, „The Grandmaster“ i drugi). Treba da poljubi skute agentu jedne druge glumice koja je originalno trebala da glumi Jen (ubrzo o toj ludoj zanimljivosti).

 

Crouching tiger hidden dragon Pritajeni tigar skriveni zmaj Chow Yun Fat Michelle Yeoh Zhang Ziyi
Ti mala desno da poljubiš skute tom agentu i pošalješ mu bonbonjeru što je sj***o karijeru svom klijentu a tebi dao slavu, a ti mala levo…zaboga Milovane, ošišaj se, pomislio sam da je Dragana Mirković…

 

Ne treba zaboraviti ni Čen Čanga kao romantičnog razbojnika Loa, koji je dao jednu zanimljivu dimenziju i lepo nadopunjavao scene sa Zang Ziji. Ovog talentovanog i nagrađivanog glumca ćemo ubrzo gledati i u jednom od najiščekivanijih filmova ove godine… „Dina“ (Dune).

Hteo bih da podelim i par zanimljivosti u vezi sa ovim filmom:

– Mišel Jeo godinu dana nije uzimala nijedan angažman da bi se fizički spremila i učila mandarinski za potrebe ovog filma

– Sve akcione scene u filmu su uradili sami glumci. CGI je korišćen samo da se uklone konopci i žice!

– Lepa glumica Šu Ki je bila originalna Jen i već je radila na filmu, kada ju je njen agent „povukao“ sa filma da bi glumica uradila reklamu za Pepsi u Japanu, pa ju je zamenila (tada) mlada Zang Ziji. Iz nekog razloga je Šu Ki posle toga promenila agenta. Pitam se zašto, pa ta sitna odluka agenta ju je koštala samo svetske slave…

– Zang Ziji uopšte nije imala iskustva sa borilačkim veštinama, ali je imala plesnog iskustva, koje inkorporirano u film tako da deluje kao borba (ovo je, inače, veoma logično i smisleno i ako ste se bavili i borilačkim veštinama i plesom, razumećete)

– Ovo je prvi film na stranom jeziku koji je u SAD-u zaradio više od 100 miliona dolara (2001. godine)

– Ang Li je ubedio Mišel Jeo da pristane na ulogu tako što joj je „prezentovao film kao „Razum i osećajnost“ sa borilačkim veštinama“. Ovo je pravi sales pitch! 😀

 

Crouching tiger hidden dragon Pritajeni tigar skriveni zmaj Chow Yun Fat Michelle Yeoh Zhang Ziyi
Scena iz filma “Razum i osećajnost” (1995. godina) – levo je Eva Tompson, a desno Kejt Vinslet

 

Vu-Ping Juen je poznati akcioni koreograf. On je radio na dosta sjajnih akciono-borilačkih filmova, uključujući i „Matrix“

– Ovo je bio prvi film Čou Jun Feta sa tematikom borilačkih veština

– Originalno je Li Mu Baia trebao da glumi legendarni Džet Li!

– Film je uključen u ediciju “1001 Movies You Must See Before You Die”

 

I tako dalje i tako bliže.

Da polako privedemo ovo ćaskanje kraju, sa još dve zanimljive/simpatične informacije.

Budžet za film je iznosio samo 17 miliona dolara…a zaradio je 213,5 miliona…VAU!

Ovo je moja istinita anegdota (zabole me da li mi verujete ili ne, podeliću je sa vama 😀 ). U stvari, neću celu, samo suštinu. Svojevremeno sam dobio komentar da izgleda za mene važi fraza wo hu cang long (ne znam kineski, a ostalo mi je u sećanju jer nekako lako je „skliznulo“ sa jezika). Pored veoma interesantnog objašnjenja koje sam dobio šta to znači, možete da mislite moje iznenađenje kada sam guglao prvi put i iskočio mi ovaj film…nisam znao da li da budem šokiran ili oduševljen ili oboje. Vidim da mi ne verujete, zabole me. 😀

 

Crouching tiger hidden dragon Pritajeni tigar skriveni zmaj Chow Yun Fat Michelle Yeoh Zhang Ziyi
Doduše, kada se prevede, možda mi nije bilo rečeno da sam “pritajeni tigar skriveni zmaj”, već “nudle kuvati do 15 minuta”, davno je bilo…

 

Da sumiramo. Ovo je film koji morate da odgledate (ako već niste…jedino ako ste živeli prethodnih 20 godina bez TV-a ili interneta, onda bih vas razumeo). Ovo je zaista klasik. Fenomenalna kombinacija drame, romanse i mističnih borilačkih veština. Nemojte ovo treće da vas odbije ako niste ljubitelj tog žanra, načinićete ogromnu grešku, verujte mi. 🙂

 

A da li je nastavak opravdao očekivanja? E, o tome nekom drugom prilikom…

 

 

Trailer

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Format: Film

Premijera: 20002. godina

Trajanje: 120 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × three =