Blade

Blade Wesley Snipes Deacon Frost

Blade


Blade: There are worse things out tonight than vampires.


 

Ah Blejd (eng. Blade…ako se slažete, zadržao bih originalan naziv, nekako je više kul 😁)… 

Možda se neke mlađe (TikTok) generacije pitaju da li je bilo superheroja pre 2000. godine. (Glasom starca Foče): “Eeeee, djeco moja, nekada su superherojski filmovi izlazili jednom godišnje, i nisu to bili sve popularni superheroji, niti je to bila visokobudžetna produkcija, niti je bilo zelene pozadine da se kompjuterski svašta docrtavalo…čujte, djeco moja, legendu o superherojima pre dve’iljadite god’ne…”  

Upoznajte titularnog junaka. Blade je dampir (dhampir), nešto između čoveka i vampira…recimo, čovek sa moćima vampira (snaga, brzina, izdržljivost, izoštrena čula), ali bez njihovih slabosti (ne smetaju mu ni luk ni Sunce, ni sveta vodica). Pride je lovac na vampire (vampire hunter), koji tamani (logično) vampire koje krivi za smrt svoje majke. Međutim, on istrebljenju vampira ne pristupa kao histerično derište, već kao pravi profesionalac, koji, pride, izgleda i uživa da vampirima zagorčava život. 

 

Blade Wesley Snipes Deacon Frost
Volim posao moj i pokojnih vampira poj…hehe…

 

Blade nema puno saveznika…u stvari, jedini saveznik mu je matori Abraham Visler, koji mu je, u neku ruku, kao otac, i koji mu pride pomaže sa oružjem, informacijama, ali i pazi na njegovo zdravstveno stanje (da našeg titularnog junaka ne ponese želja za krvlju). 

I tako…na jednoj strani Blade, na drugoj vampiri. Međutim jedan vampir je trenutno veoma interesantan našem vampiratoru (kapirate? Vampir + Terminator? Ne? Ok, sam ću da napustim prostoriju…), a to je Dikon Forst (Deacon Frost).  

Frost je veoma specifičan vampir. Pored toga što drži rejv klub za vampire, on baš i ne pokazuje respekt prema čistokrvnim vampirima starog kova (koji imaju svoj “Savet”, gde većaju o najbitnijim pitanjima), koji ne žele da se eksponiraju pred ljudima previše, već da živ(otar)e iz senke. Mada je i Frost pripadnik “Saveta”, on nije čistokrvni vampir, ali ima veliki broj sledbenika među mladim vampirima. Međutim, Frost ima i skrivenu ambiciju da postane najmoćniji vampir uz pomoć jednog drevnog zapisa. 

A u konflikt između Blade-a i Frosta se upliće i jedna devojka, a to je Karen Jenson, koju je Blade spasio od toga da je vampiri pretvore u svog sunarodnika (ili obrok) u minut do 12… a pride je Karen i hematolog, zbog čega može da bude od veliki pomoći u pronalaženju potencijalnog leka koji sprečava inficirane (ujedom) žrtve da postanu vampiri…a možda čak i da pronađe lek koji može da stavi pod kontrolu Blejdovu uvek tinjajuću želju za krvlju. 

A da li će Blade sprečiti Frosta u nameri da se kreira najmoćniji vampir ikada, sazanećte u prvom delu filma “Blade”. 🦇 

 

Blade Wesley Snipes Deacon Frost

 

Ne bi bilo preterivanje reći da je (prvi) „Blade“ film postao kultni naslov (i pored prosečnih ocena), koji je mnoge stvari odradio dobro. Sa zaradom od 131 milion dolara (a budžetom od 45), „Blade“ je faktički prvi „Marvel“ film koji je zaista viđen kao uspešna (i profitabilna) live action adaptacija stripa, što je kasnije dalo „Marvelu“ vetar u leđa da uđe hrabrije u buduće adaptacije.  

Zatim, ovo je pokazalo da i superherojski film koji ima „R“ rejting (nije za gledaoce ispod 17 godina) može da ima dobru prođu u bioskopima. Štaviše, „Blade“ je (superherojski) akcioni horor sa primesama borilačkih veština, gde vampiri nisu neke goth emo mice koje mogu da budu bledolčiki manekeni za “Timberland” (ovo sam lupio naravo, otkud znam za šta bi bili manekeni), već brutalne krvopije koje mogu da izgledaju (i figurativno i buklvano) prilično gadno. Krvi ima sve strane, eliminacije vampira su brutalne, pravi Mortal Kombat za publiku. A pride su vampiri u nekim scenama baš odvratni, pa je solidno jak i horor element u filmu. 

„Blade“ je pokazao i da origin story (tj. kako je neko postao superheroj) ne mora odmah da se objasni u prvom delu (da bi publika što bolje razumela junaka i njegove motive) i da traje skoro ceo film. U par minuta saznajemo da je majku titularnog junaka, dok je bila u poodmakloj trudnoći, ujeo vampir. Blade se rodio pre vremena i doktori su mu jedva spasili život, a majka nije preživela. Tačka. Sledeća scena, trideset godina kasnije, Blade uleće na vampirsku rejv žurku sa prskalicama (napomena, iz prskalica ne izbija voda) i razbacuje vampire na sve strane. Publika je već zaboravila na origin story i uživa u akciji na ekranu. 

“Blade” je odradio i dobar posao na vizuelnom aspektu (film je izašao pre 2000. godine). Film ima prilično mračnu atmosferu, gotovo pa stripski mračnu (uz opet neki svoj jedinstven stil). Vampira ima u raznom (ljudskom) obliku, od elegantnih i odmerenih do zadriglih i agresivnih i odvratnih, i dosta se otišlo u drugom pravcu u odnosu na, na primer, kako je Brem Stoker zamislio svog književnog “Drakulu”. A i ono što je ubačeno CG elemenata se i dalje dobro drži. 

Bonus je i odična muzika. Film se fokusirao na mračniji ton muzike, i pride je odlično “šetao” kroz rejv (muzika u klubu je baš dobro odrađena), koji je pratio hip hop, tehno do elektronske muzikie, što je dalo odličan tempo samom filmu. 

Akcioni elementi su možda i zaštštni znak “Blade” filmova. Film se dobrim delom definiše i kao martial arts movie, i to sa razlogom. Blejdu nije strano vatreno oružje, ali za njega nema ničeg slađe nego kada kasapi vampire svojim ručno napravljenim sečivom ili ih premlaćuje svojim jedinstvenim borilačkim stilom (u kome su izmešana šotokoan karate, kapoera, hapkido, ninđucu, boks, džit kun do, kung fu i još ponešto). Jedan od razloga za uspešne koreografije je što se Vesli Snajps (koji glumi titularnog junaka) bavio od detinjstva borilačkim veštinama. Sve u svemu, za ljubitelje akcije (pogotovo na početku i kraju fiulma), zabava je zagarantovana. 

 

Blade Wesley Snipes Deacon Frost

 

Dođosmo i do glume. 

Vesli Snajps…naš nekadašnji neplatiša poreza je dobro udahnuo život ovom sarkastično pričljivijem john-wick-style istrebljivaču slepih miševa. Nekada kul i hladan, sa neretko neobičnim ekscesima (u flimu ćete povremeno primetiti neobične komentare ilii facijalne ekspresije Blejda), a nekada besan, Vesli Snajps je zanimljivo predstavio ovog ekscentričnog dampira. U stvari, nije preterivanje reći da mu je to, što bi rekli na staroslovenskom, iconic role u njegovoj karijeri i nešto po čemu je najprepoznatljiviji (jedini filmovi uz “Blade” serijal koji su mi asocijacija na Snajpsa su kultni “Demoliotion Man” i “White man can’t jump”). Iz današnje perspektive, možda to nije bilo toliko vau gluma, ali za kraj 90-ih, u akcionom horor superherojskom filmu, i više nego dosta. Mada postoje anegdote da se Snajps na setu ponašao kao da je Blejd (method acting). 

Stiven Dorf kao Dikon Forst…vala, ovaj glumac stvarno ima čudan glumački put (glumio u preko 100 filmova). Imao je više uspeha kao baš mlad glumac (“The Gate”, “The Power of One”), ovaj film mu je možda i doneo vrhunac slave (tipa, Best Villan MTV Movie Award), pa onda ništa posebno sa kasnijim filmovima, i tek zadnjih godina ga vidimo u kvalitetnijim filmovima i serijama (“True Detective”, ”Botched”). Mada njegova uloga kao Dikona možda nije previše razrađena u ovom filmu, Dorf je odradio solidan posao. Ovo su očigledno i drugi primetili, jer je svojevremeno bila priča o spin-off filmu o ovom ambicioznom vampiru (glumac je izjavio da bi i sada bio zainteresovan da snimi film ako bi se ukazala prilika). 

Film je imao i iskusnog pripadnika starije garde glumaca u liku Vislera, koga je glumio Kris Kristoferson. Legenda kantri muzike (uvršten u Country Music Hall of Fame) je bila soldina dopuna kao saveznik Blejda. 

 

Blade Wesley Snipes Deacon Frost

 

Što se tiče N’Buš Rajt kao Karen…meh, nekako mi je mlaka voda i ne preterano upečatljiv lik. 

Reditelj filma je Stiven Norington (zanimljivo je da je kao reditelj radio na ukupno četiri filma u svojoj karijeri), a scenarista je bio sada prilično poznati Dejvid Gojer (radio na “Batman” trilogiji sa Kristijan Bejlom u glavnoj ulozi, “Batman V Superman”, “Man of Steel”, “The Sandman”, “Call of Duty” video igrama i slično). 

Da sumiramo “Blade” film…u stvari, suuština je bila već napisana na sredini recenzije. Jednostavno, film je odradio dosta toga dobrog. Ohrabrio je filmsku industriju da se usudi da pravi više R rated (ili bar koji flertuju sa R rated) mračnih superherojskih filmova (“Watchmen”, “V for Vendetta”, “Constantine”, “The Punisher” i drugi). Stavio je do znanja da afroamerički glumci mogu da budu (superherojske) akcione zvezde. Pokazao je i da horor elementi ne moraju da budu samo za sci-fi ili određene trilere, već i akcioni (da budem precizniji, superherojski) žanr može to dobro da iskoristi. 

Film je oduvek bio u nekoj underrated kategoriji, što je pomalo nepravda prema ovom naslovu. Uradio je mnogo toga dobrog, i kao film, a i za filmsku industriju i superherojski žanr. 

Odgledajte ga (ponovo), nećete pogrešiti. 

 

Blade Wesley Snipes Deacon Frost

 

I za kraj, par zanimljivosti: 

  • Kada je počelo sa pričom oko snimanja filma, filmske glavešine su smatrale da samo tri glumca mogu da iznesu ovaj film: Vesli Snajps, Denzel Vašington i Lorens Fišborn. Ali Dejvid Gojer je u svojoj glavi već video Snajpsa kao najbolji izbor 
  • U trenutku kada mu je ponuđena uloga u ovom filmu, Vesli Snajps je bio otvoren za ideju da glumi Crnog Pantera (Black Panther) 
  • Uloga negativca Dikona Frosta je bila nuđena Džet Liju, ali ju je odbio jer je želeo da radi na četvrtom delu “Smrtonosnog oružja” 
  • Legendardni Sten Li je imao cameo u ovom filmu, ali je isečen iz konačne verzije filma 
  • U “vampirskoj istoriji” filma, odlučeno je da krst nema efekta na vampire, jer su postavili jednostavno pitanje: “Da li bi krst “radio” na jeverjskim vampirima?” 😂 

 

Dragi čitaoče, da li tebi pada još neki poznati dampir na um? 😊 

 

 

Trailer 

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic 

Format: Film 

Premijera: 1998. godine 

Trajanje: 120 minuta 

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × five =