Halo

Halo tv show video game master chief cortana Spartans

 

“There’s another difference between Spartans and marines…marines can be killed” – Professor

 

“What’s the point in saving humanity if we’re going to give up our own?” – Miranda Keyes

 

Zanimljivo je da sam „Halo“ počeo da gledam još (mislim) početkom 2023. na „SkyShowtime“, i da sam stigao do neke sedme-osme epizode i da sam onda stao sa gledanjem.

Godinu dana kasnije, rešio sam da ispravim nepravdu, i lepo se odgledao celu prvu sezonu (pošto sam, naravno, zaboravio šta se sve izdešavalo 😅).

I neka sam.

Nekada davno davno davno sam igrao „Halo: Combat Evolved“ i ostala mi je u sećanju kao odlična sci-fi pucačina, i nije da tu nema materijala da se napravi kvalitetna serija ili film. Naučna fantastika , super vojnik Master Chief, Cortana, misteriozna vanzemaljska rasa (Covenant), famozni Halo…ima ovde solidnog materijala, složićete se. Mislim, složićete se ako ste igrali „Halo“, a ako niste, svejedno se složite sa mnom, bar reda radi…

Što se tiče radnje, ima dosta razlike između video igara i serije, ali ovaj put ne bih povlačio paralelu, jer su i sami autori serije rekli da su odlučili da se jednim delom naslanjaju kako na priču kako je zaista u igrama (canon), a jednim delom da ispričaju neko svoje viđenje „Halo“-a, i možda ga samim tim nadograde. Tako da ću se fokusirati samo na seriju.

Realno, seriju sam gledao bez nekih preteranih očekivanja, pa je možda ispala i bolja nego što sam mislio da će biti.

 

Halo tv show video game master chief cortana Spartans

 

Ukratko: Dobrodošli u 26. vek. Čovečanstvo je priliično napredovalo, kolonizacija planeta, svemirski brodovi i šta sve ne. Međutim, pošto nismo sami u univerzumu (a sigurno ni najinteligentniji), naša civilizacija je u ratu sa misterioznom vanzemaljksom rasom Covenant. Međutim, gde god zemljaci sa vana napadnu („zemljaci sa vana“, kapirate? Zemljaci sa vana? Vanzemljaci? Vanzemaljci? Ok, prestaću da budem duhovit…), planete (kao i ljudi) završe opstošene, jer oni ne izgledaju kao mali zeleni, već ih ima raznih, i prilično su brzi i jaki, a neki njihovi odredi izgledaju kao oklopni bilderi, protiv kojih naša tradicionlana (iz 26. veka) oružja baš i ne funkcionišu.

Zato je čovečanstvo kreiralo „Spartance“ (Spartans), jedinstvene supervojnike (supersoldiers) indoktrinirane da slepo slušaju naređenja i eliminišu neprijatelje, nemaju emocije, i pride nose moćne (i veoma teške) oklope i oružja, i u stvari jedini mogu da se nose sa vanzemaljskom armijom. Mada mogu da reše (skoro svaki) problem, nisu baš omiljeni ni među ljudima zbog svog hladnog pristupa ratu.

U centru priče je Spartanac čiji je pun naziv Master Chief Petty Officer John-117 (za potrebe teksta zvaćemo ga Master Chief, MC ili jednostvno Džon) i koji je vođa četvoročlanog tima Spartanaca (Silver Team). Njihov najnoviji zadatak ih zatiče na planeti Madrigal, gde je Covenant napao jednu pobunjeničku (prvenstveno protiv vlasti) bazu, i čije jedini preživeli je tinejdžerka po imenu Kvan Ha (Kwan Ha), ćerka vođe pobunjenika. Spartanci pomlaćuju Covenant-ove vojnike i kreću u potragu za njihovim brodom (kao i razlogom zašto su uopšte došli na ovu planetu). Master Chief otkriva pećinu u blizini utvrđenja, i u njemu neobičan artefakt/relikviju (Keystone) koja neočekivano reaguje na MC-jev dodir, pri čemu on dobija nekakve vizije…ili možda sećanja iz detinjstva. Sve ovo dovodi moćnu ubilačku mašinu (MC) u stanje zbunjenosti. Zbog toga pakuje artefakt (kao i Kvan Ha) na brod (odvojeno od ostalih Spartanaca) i kreće put baze na planetu Reach, gde je sedište UNSC (United Nations Space Command), vojno-istraživačko-naučne agencije.

 

Halo tv show video game master chief cortana Spartans

 

Za to vreme u UNSC-u, postoji blaga zabrinutost vojnog vrha zbog relikvije koju je MC otkrio, kao i da je uticala na njegovo ponašanje. Jedina osoba koju sve ovo veoma inspiriše je dr. Katrin Halsi (Catherine Halsey), koja je zaintrigirana MC-vim ponašanjem, kao i da je misteriozna relikvija ključ za nekim mnogo „višim“ odgovorima. Inače, Halsi je vrhunska naučnica i vođa Spartan programa.

Međutim, sve se menja kada neočekivano Master Chief odbije poslušnost da ubije Kvan Ha po naredbi vojnog vrha, kao i da donese relikviju, i, na šok svih, odbije da sleti u bazu, već kao da beži. MC smatra da nikom trenutno ne sme da veruje, jer postoji verovatnoća da je relikvija oružje masovnog uništenja, i da treba da proveri neke stvari pre preuzimanja daljih koraka, što ga navodi do možda i jedinog njegovog prijatelja/poznanika, svemirskog pirata Sorena.

Pošto je otkrio da postoji neki razlog zbog čeha je povezan sa relikvijom, odlučuje da Kvan Ha ostavi kod Sorena, a onda se vrati u UNSC i obavesti vojni vrh /(ali prvenstveno Halsi) da je relikvija opasnija nego što izgleda.

I opet, situacija se još više komplikuje, jer MC kroz interakciju sa relikvijom, počinje sve više da se priseća nekih detalja iz detinjstva, kao i da mu je Halsi izgleda neke stvari prećutkivala. A još kada on namerno izvuče iz sebe čip koji mu blokira emocije (poenta je da Spartanci imaju blokirane emocije da bi ostali hladnokrvni na bojnom polju i bolje podnosili bol), a onda mu ugrade veštačku inteligenciju po imenu Cortana (za koju nije i dalje siguran da li je njegov saveznik ili ne), ludnica može da počne…

 

Halo tv show video game master chief cortana Spartans

 

I ovde ćemo da stanemo sa radnjom serije „Halo“.

Kada se sve uzme u obzir, mislim da je serija ispala jako korektno odrađena. Imate dobar spoj akcije i drame i naučne fantastike (tj, njenog podžanra znanog kao military science fiction).

Što se tiče akcionog aspekta, gledati Spartance (na čelu sa Džonom) kako se mlate sa vanzemaljcima je za uživanje gledati (a posebno mi se svideo omaž video igri u prvoj i poslednjoj epizodi serije, kada se kamera pozicionira u Džonovoj kacigi, pa zaista podseća kao da ste u video igri, tj. pucačini iz prvog lica).

Ni dramskog elementa ne fali. Odnosi Džona sa drugim ljudima (pogotovo  sa Kvan, Makii, Sorenom, kapetanom Hejsom, dr. Ketrin Halsi, ostalim Spartancima, kao i nezaobilaznom Kortanom) zaista variraju i u jednom trenutku više nije siguran kome može da veruje, a kome ne. A i unutar same baze UNSC-a se odvijaju igre mačke i miša između ljudi na pozicijama, a u sve to je upletena i jedna zategnuta porodična priča.

Što se tiče vizuelnog aspekta, “Halo” je ispao, da tako kažemo, korektno. Mada, s obzirom da je navodno budžet iznosio 10 miliona dolara po epizodi, mislim da su neke stvari mogle i bolje da se odrade. Ali, sama prezentacija Spartanaca (kao i vanzemaljaca) je ispala veoma dobro.

Muzika je solidna i relativno nenametljiva, a opet ima neki taj kosmičko-misteriozno-tužni element (kao stari “Blade Runner” film), a u istom maniru je i uvodna numera.

Dotaknimo se malo pojedinih glumaca i njihovih rola.

Pablo Šrajber (Pablo Schreiber) (“Orange is the New Black”, “12 Hours”, “Den of Thieves”) se kao Master Chief, po mom skromnom mišljenju, jako dobro pokazao i nekako je vezao uz sebe taj lik, tako da je sada izazov zamisliti nekog drugog glumca u toj ulozi. Nekako je lepo prošla i ta tranzicija od vojnika koji ne oseća do onog koji počinje da oseća emocije i razmišlja svojom glavom (naravno, ne toliko dramski moćno kao Kristijan Bejl u “Ekvilibrijumu”). Sve u svemu, dobro odrađen posao.

 

Halo tv show video game master chief cortana Spartans

 

Moram da spomenem odmah i Natašu Mekelone (Natscha McElhone) (“Solaris”, “Ronin”, “The Truman Show”) kao doktorku Kathrin Halsi, vođu i tvorca Spartan projekta. Jednostavno, glumica je jako dobro dočarala lik naučnice koja prvenstveno gleda sva otkrića u ime čovečanstva, ali kojoj, međutim, nedostaje ta neka emocionalna (empatijska) strana ličnosti. Ali ne kao da je hladna, već…ne znam, teško je opisati, kao da vam se čini da je u svakom trenutku spremna da žrtvuje sve (uključujući i porodicu) bez trunke kajanja i pride da skroz to racionalizuje, samo da bi ostvarila neko revolucionarno otkriće, a opet, kao u ime čovečanstva. Jednostavno, njen lik stvara neku čudnu nelagodu kod gledaoca, da u jednom trenutku niste sigurni da li ona pozitivac ili negativac.

Naravno, tu je i neizbežna Kortana (Cortana). Džen Tejlor (Jen Taylor), koja je pozajmljivala glas i mo-cap za Kortanu u “Halo” serijalu video igara je i ovde reprizirala svoju ulogu.

 

Halo tv show video game master chief cortana Spartans
Cortana

 

Meni je vredna spomena još Kejt Kenedi kao Spartanac Kai-125, koja je prilično urnebesna sa reakcijama i komentarima od trenutka kada i ona izvadi čip koji joj potiskuje osećanja.

Jerin Ha (Kvang Ha), Čarli Marfi (Makii), Oliv Grej (Miranda Kijs), Bokim Vudbajn (Soren), kao i preostali Spartanci baš nisu ostavili neki utisak.

A sâm lik Kvang Ha mi se učinio nepotreban za sâmu seriju.

Zanimljivost je da je jedan od izvršnih producenata serije legendarni Stiven Spilberg.

Sve u svemu, “Halo” je sipao na kraju veoma zanimljiv projekat. Prva sezona je postavila dobru podlogu, videćemo šta će naredna (koja počinje 8. februara) doneti. Ali za jedan vojni akcioni sci-fi, vredi baciti pogled.

I za kraj, zašto da ne par zanimljivosti:

  • Pablo Šrajber je rekao da je borbeno odelo/oklop Master Chief-a težilo nekih 22.5 kg
  • Serija je snimana u Mađarskoj
  • (Skoro) sva oružja u seriji su rađena u razmerama koje su predstavljene u „Halo“ video igrama i knjigama
  • Da bi se pripremio za ulogu, Pablo Šrajver je odgledao svaku „filmsku scenu“ (cutscene) u „Halo“ igrama, kao i live action i animirane verzije, a pride je i pročitao nekoliko knjiga i grafičkih novela iz „Halo“ univerzuma. Kejt Kenedi, koja glumi Kai, je odigrala svaku „Halo“ video igru i pročitala knjigu „The Fall of Reach
  • Sve četvoro glumaca koji su predstavljali Spartance, prošli su celonedeljnu vojnu obuku u Budimpešti, gde su ih obučavali o vojnim formacijama odreda, vojnoj eitkeciji, opremi, timskom radu, fizičkim pripremama vojnika, patrolirtanju, kao i reagovanju na neprijateljski napad
  • U seriji postoji suptilna naznaka o jednoj drugoj video igri. U pitanju je „Mass Effect“, kada jedan oficir za komunikaciju pokušava da kontaktira komandanta Šeparda
  • Pisci, reditelji, producenti i mnogi glumci su pre snimanja serije pročitali prvu knjigu iz „Halo“ serijala, „The Fall of Reach“. Imajući u obzir da književne adaptacije (kao i dela koja proširuju univerzum) za neku video igru u najboljem slučaju budu prosečne i jedino u njima uživaju fanovi video igre, svi su komentarisali kako je knjiga ispala mnogo bolja nego što su očekivali
  • Serija je prenela verodostojno mnoge elemente iz video igre, poput scena napucavanja iz prvog lica, izglede oružja i vanzemljaca, pa čak i detalj pištanja spartanskog oklopa kada je nivo štita opasno nizak

 

Halo tv show video game master chief cortana Spartans

 

Dragi čitaoče, da li si ti imao prilike da se susretneš sa „Halo“ svetom? 😊

 

 

Trailer

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Datum izlaska: 2022. Godina

Broj sezona: 1 (10 epizoda)

Prosečno trajanje epizode: 60 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − 2 =