Bedazzled

Bedazzled Začaran Brendan Frejzer Brendan Fraser Elizabet Harli Elizabeth Hurley Devil Đavo Faust

 

The Devil: How would you like to make one simple decision that’ll change your life forever?
Elliot Richards: Ok, I’m glad scientology works for you but…

 

Harold Remis je čovek odgovoran za stvaranje kultnih filmova poput „Ghostbusters“ i „Groundhog Day“. Mada (možda) „Bedazzled“ (kod nas preveden kao „Začaran“) nije u rangu tih filmova, svejedno je jedna veoma simpatična (i blago romantična) komedija.

Inače, „Bedazzled“ iz 2000. godine (prilično „plodna“ filmska godina, složićete se) je, u stvari, rimejk istoimenog filma iz 1967. godine. Radnja je jednostavna i simpatična.

Upoznajte Eliota Ričardsa dobrodušnog (i previše revnosnog) štreberka koji radi beznadežan i beznačajan posao u jednoj IT firmi (da da, izgleda da je takva situacija bila pre 20 godina u IT sektoru 🤣). Nema prijatelje, a kolege na poslu ga izbegavaju i krišom ismevaju. Simpatiše Alison (koleginicu sa posla), ali nema hrabrosti da je pita da izađu. Jedno veče u baru, doživljava situaciju da ga kolege „ispale“ dok je pokušao da popriča sa Alison (i konstantovao da ona uopšte nije ni svesna da rade zajedno godinama). Svestan svoje situacije, izgovara više za sebe iz dubine duše „Gospode, dao bih bilo šta samo da budem sa njom…“

Bum! Pojavljuje se prelepa, misteriozna devojka koja kaže da mu može ispuniti sve želje. Štaviše, ponudiće mu sedam želja, a da od njega ne traži ništa posebno…samo jednu sitnicu…a to je njegova duša. Tako da pazite šta želite, možda vam se i ostvari…a u Eliotovom slučaju, u „ostvarenju želja“ ćemu mu pomoći sâm Đavo!

 

Bedazzled Začaran Brendan Frejzer Brendan Fraser Elizabet Harli Elizabeth Hurley Devil Đavo Faust
Ne, ovo nije taj tip filma…

 

Eliot je, naravno, malo sumnjičav, jer kada je u šali rekao da želi big mek i kolu, ona ga je odvela busom do obližnjeg Meka da poruči big mek i kolu…koju je na kraju Eliot morao da plati. Ipak, malo kasnije se Eliot uverio da je ona zaista Đavo (bila je veoma ubedljiva, ali ne na način koji mislite), i na kraju potpisao ugovor sa njom. A pride je dobio i pejdžer gde može da ukuca „666“ ako želi novu želju.

E sad, ono „ostvarenje želja“ sam ranije namerno stavio pod navodnike. Iz nekog razloga, izgleda da Đavo suptilno sabotira svaku Eliotovu želju, usput se praveći nevinašce, iako se sve Eliotove želje vrte oko toga da bude sa Alison.

Na primer, kada je poželeo da „bude bogat i moćan i oženjen Alison“, Đavo(lica) ga je pretvorila u kolumbijskog narko-bosa koga njegovi najbliži saveznici hoće da prevare, a pride ga žena prezire i vara sa nastavnikom engleskom jezika! 🤣

Ok, Đavolica je sada jasno stavila do znanja Eliotu da nije naglasio da žena treba da ga voli. Eliot je malo frustriran zbog te „začkoljice“, ali dobro.

„Želim da budem EMOTIVNO najsenzitivnija osoba na svetu“. Ok, žene vole osećajne momke. Samo što ga je Đavolica napravila toliko emotivnog da se raspiz*i svaki put kada vidi zalazak Sunca, a to toliko iznervira Alison, jer želi nekog grubog i površnog muškarca…

„Želim da budem košarkaški superstar!“ Ok, sa ovim ne može da bude greške, zar ne? Viši je od Jao Minga, najbolji košarkaš u istoriji ovog sporta, gađa trojke sa celog terena i sam postiže 85% koševa svog tima. Dobro, ima nizak IQ (i ograničen vokabular), ali šta to smeta, jer ako je toliko ogroman, mora da mu je sve ogromno, kapirate…Taman probudi interesovanje Alison (koja je sada novinarka) i koja ga posećuje u svlačionici dok je sam, a on samo u peškiru. Peškir spada, kad ono…

 

Bedazzled Začaran Brendan Frejzer Brendan Fraser Elizabet Harli Elizabeth Hurley Devil Đavo Faust
“Umesto TAMBE ja dobio pipi…”

 

„A ne, sad znam kako ću! Želim da budem inteligentan, šarmantan i veoma atrkativan!“ Đavolica ga pretvori u geja (a da to ne sazna odmah, ne pitajte…).

„Želim da činim dobro! Želim da budem predsednik SAD-a!“ Đavolica ga pretvori u Abrahama Linkolna, noć uoči atentata.

Eliot, vidno iznerviran, krivi Đavola da mu namerno sabotira svaku želju i priliku za sreću, na šta ga ona optužuje da on nikada nije precizan u formulisanju svojih želja. Posle kraćeg prepucavanja, Eliotu je prilično JASNO stavljeno do znanja da je zaključio ugovor sa ĐAVOLOM i da mora da izabere poslednju želju, a posle toga, gubi dušu.

Eliot je očajan i pokušava da pronađe način da se spasi, a usput i da preispita sebe šta zaista želi.

A da li Eliot može da dobije Alison sa pravom željom, saznaćete ako odgledate simpatični „Bedazzled“.

Iako nije remek-delo, postoji dosta razloga zašto je ovo veoma simpatičan film vredan vašeg vremena.

Za početak, glavni dvojac filma.

Sjajni Brendan Frejzer („The Mummy“, „George of the jungle“, „Doom Patrol“ „The Whale“) je definitnvo zvezda filma. Vidimo njegovog junaka od izgubljenog slučaja koji polako sazreva kao osoba kroz svoje želje i konstatno preispituje sebe i šta je to što zaista želi. A pride, njegove transformacije su urnebesno komične, a opet (psihološki) raznolike, što stvarno potvrđuje koliko je on (oduvek) dobar glumac.

Ali Elizabet Harli kao Đavolica…ljudi moji, mislim da Đavolica nikada nije izgledala tako seksi kao u ovom filmu. Uvek u nekoj pripijenoj odeći, stvarno vas dekoncentriše. 😁 I još u kombinaciji sa britanskim akcentom…jednostavno, neverovatno (prenaglašeno) seksi, šarmantno i duhovito, što je bila (i uspela) namera filma.

 

Bedazzled Začaran Brendan Frejzer Brendan Fraser Elizabet Harli Elizabeth Hurley Devil Đavo Faust
(zaboravio nastavak recenzije……….)

 

Jednostavno, od samog početka vam bude jasno da je između ovo dvoje vladala sjajna hemija tokom snimanja filma (ovde možete i da pročitate kako ga je Elizabet zaista doživela Brendana kao osobu), i deluje da im je bilo zabavno na setu. Štaviše, Elizabet je još prošle godine izjavila kako bi volela sa Brendanom da uradi nastavak filma i da ga ponovo „maltretira kao Đavolica“.

Vizuleno-muzički element je dopadljiv, ali definitivno nije zvezda filma (najviše „grafike“ se potrošilo na samom kraju filma, kada Đavolica nakratko pokaže svoju pravu formu).

Radnja jeste jednostavna, ali opet ima neku dubinu, jer film pokušava (na jedan komičan način) da ispriča priču o Faustu.

Eliot nije, u principu, pohlepan. On jednostavno žudi za Alisoninom ljubavlju i skoro sve želje su orijentisane oko nje kao centralne figure. Ali, u jednom trenutku počinje da se pita šta je ono što zaista želi i šta je ono što je čoveku potrebno za sreću. Kao i šta je ono što je potrebno da bi (figurativno i bukvalno) čovek spasio svoju dušu. Ali isto tako pokazuje šta je usamljena i neshvaćena duša (kakvih je danas sve više), i kako društvo ne treba da takve osobe (nezrelo) ismeva, već da ih prigrli i da im priliku da se iskažu (kao što vidimo na kraju Eliotovu transformaciju).

Isto tako, „Bedazzled“ pokazuje da (možda) postoji neka viša sila koja nas, na kraju, ocenjuje i nagrađuje (ili „nagrađuje“) za naše odluke.

Sve u svemu, „Bedazzled“ je jedna od onih simpatičnih (klasičnih) komedija koja nema neki „vau“ efekat, ali ima nekog šarma i dopadljivosti u pokušaju da dočara faustovske izazove. A pride je i vodeći glumački dvojac sjajan u svojim rolama.

 

A koja je tvoja najdublja želja, dragi čitaoče? 😊

 

 

Trailer

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Datum izlaska: 2000. godina

Format: Film

Trajanje : 93 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =