BUNTOVNIK – Mari Lu (nastavak trilogije LEGENDA)

Marie Lu Mari Lu Buntovnik Legenda Rebel Legend Dan

 

(Napomena: ova knjiga se prilično tesno nadovezuje na originalnu trilogiju Mari Lu. Ako niste čitali prethodne knjige, ili ste čitali davno i zaboravili, ovde možete da pročitate moje recenzije prethodne tri knjige da se podsetite šta se sve dešavalo. Recenzije prate hronološki redosled knjiga:

  1. LEGENDA
  2. UZDANICA
  3. ŠAMPION

Uživajte 🙂 )

 

Kada sam pre koju godinu (mislim 2019.) čuo vest da će Mari Lu objaviti četvrtu knjigu u serijalu „Legenda“, moram reći da me je baš prijatno iznenadila vest. Za mene je (svojevremeno) čitanje ove trilogije Mari Lu predstavljalo, koliko sa jedne strane odmor za mozak i zabavu, toliko me je sa druge, kao nekoga ko bi i sâm voleo da bude pisac, zainteresovalo kako može da se kombinuje (bliska) distopijska budućnost, akcija, politika i mladi junaci, a tako da ne ispadne (previše) kliše ili predvidljivo.

I tako sam skoro na jednom malom sajmu knjiga video ovaj opis na poleđini jedne knjige:

 

Poštujte LEGENDU.

Veličajte UZDANICU.

Slavite ŠAMPIONA.

Ali nikad ne potcenjujte BUNTOVNIKA.

 

Pre deset godina Danijel je bio poznat kao Dan, dečko s ulice koji je postao heroj nacije i vođa revolucije za spas Republike Amerike. Ali, on više nije taj mladić. Sad se radije krije od sveta želeći da potisne prošlost, a zajedno sa njim i Džun, svoju veliku ljubav.

Za to vreme, njegov mlađi brat Iden teško se nosi sa tim da je, iako najbolji student Antarktike i briljantni izumitelj, i dalje samo u senci svog brata.

Dok se dva brata trude da prihvate jedan drugog i realnost života u Antarktici, nova opasnost preti da još više produbi jaz nastao među njima. Idena privlači tamna strana Ros Sitija, a čak ni njegov legendarni brat ne može da ga spase. Barem ne sam…“

 

Marie Lu Mari Lu Buntovnik Legenda Rebel Legend Dan

 

Odmah kupljen „Buntovnik“ bez trunke razmišljanja. Prva misao koja mi je prošla kroz glavu za ovu knjigu je „Kako li je predstavljen Antarktik u budućnosti…“ („U stvari, prva misao ti je bila „Da li će sreća naći put do ono dvoje i posle 10 godina, sada kada su stariji i saznali neke nove stvari i da li će se ponovo rasplamsati njihova nekada strasna mladalačka ljubav“, jer si imao reakciju kao stidljivo zaljubljeni tinejdžera, a ne matorina konjina, koji je tebi đavo u zadnje vreme…“-prim.podsvesti)…dobro, možda mi to nije bilo prvo pitanje, ali nebitno…

Elem, legendarni Dan i njegov mlađi brat Iden su, na kraju, napustili Republiku Ameriku posle uspešne revolucije, mada je ostala gorčina u ustima kod oba brata.

Dan je, od nekada agilnog lopova koji je preživljavao u bedi Amerike, došao do statusa revolucionara koji je na kraju i srušio diktatorski režim Republike Amerike i njenu izolacionističku politiku i dao narodu priliku da ponovo krene od početka. Međutim, platio je cenu ozbiljnim psihičkim (a i fizičkim) ranama, koje su mu napravile neizlečive traume. Pored toga što mu je od porodice ostao samo mlađi brat Iden, doživeo je i ozbiljnu parcijalnu amneziju, zbog koje je zaboravio skoro sve što se tiče Džun Iparis, njegovog, nekada, rivala, a kasnije i saborca i jedinu ljubav koju je imao.

A Iden, koji je bio jako mali u periodu haosa Amerike, doživeo je traumu gubitka skoro svih članova porodice, kao i skori gubitak vida zbog nehumanih testiranja.

Odlazak na (u?) Antarktiku, mladu, ali tehnološki naprednu državu, možda je bio najbolji način da probaju da pronađu način da zaleče rane, i nastave koliko-toliko normalan život.

Ali, da li je to moguće…

 

Marie Lu Mari Lu Buntovnik Legenda Rebel Legend Dan Kafa i Knjiga www.kafaiknjiga.com

 

U Ros Sitiju, glavnom gradu Antarktike, braća su dočekana sa priličnim privilegijama, i dobrom startnom pozicijom za lagodniji život.

Deset godina kasnije, Danijel, nekada legendarni mangup Dan, sada je agent OSA (Obaveštajne Službe Antarktike) i bavi se hvatanjem kriminalaca i ostalog šljama. Popularan je među kolegama, svesni su njegove prošlosti, a pride i dalje impresionira kolege svojom agilnošću i brzinom kao iz njegovih dečačkih dana.

Bolešljivi Iden je sada postao mirni i simpatični mladić. Ekstremno inteligentan i verovatno najbolji student Univerziteta, vizionar, izumitelj koji je na „ti“ sa modernom tehnologijom.

Ali, ovo je samo na površini.

Iako spolja deluje kul i opušten, Danijel i dalje proživljava u glavi traume revolucije koju je preturio u Americi. Mada ne pokazuje, grozi se svaki put kada mora da ide na zadatak u Podgrađe (siromašni deo Ros Sitija), koji ga podseća na bedu u kojoj je morao da opstaje, gde zakona skoro i da nema. Nije stvar u tome da se navikao na luksuz(niji) život, već jednostavno samo prisustvo u tom delu grada mu, sa jedne strane, budi stare traume i mučnine kad se seti šta je sve tu preživeo i koga je sve izgubio…a sa druge i blago uzbuđenje opasnog života koji je nekada vodio, kao i veliku ljubav koju je mlad tu doživeo. Mada, ni sâm sistem Antarktike i kako je uređena mu baš i nije po volji. A povrh svega toga, zadnjih godina mu su se sve više vraćala sećanja na Džun i njihove zajedničke trenutke. Zašto su održali samo povremeni (udaljeni) kontakt? Zašto je odigrala na kartu njegove amnezije i distancirala se od njega? Zar njihova veza nije bila nešto posebno?

Sa druge strane, Iden i dalje ima košmare na događaje u Americi i ne spava mirno zbog njih, pa mu je često jedini ventil rad na raznim skicama i tehnološkim nacrtima. Uopšte mu se ne sviđa kako funkcioniše sistem Antarktike i kako ga njegovi vršnjaci zloupotrebljavaju i kako ga, na suptilan način, maltretiraju (podsećajući ga na njegovu prošlost) i ismevaju njegovu mirnu prirodu i hobije. Jedini prijatelj mu je Presa, mlada devojka iz Podgrađa. A upravo to Podgrađe, kojeg se Dan toliko grozi, Idena veoma privlači i uzbuđuje koliko ga i plaši…baš kao i njegovog legendarnog brata nekada.

Na sve to, braća Altman Ving uopšte nisu u dobrim odnosima…mada je bolje reći, situacija je među njima komplikovana. Danijel je, poučen traumom iz Amerike, postao preterano zaštitnički nastrojen prema Idenu, ali to vodi tome da želi da zna gde je u svakom trenutku njegov mali brat, da nije u nevolji (i da slučajno nije u Podgrađu), pa makar to značilo i korišćenje OSA-inih resursa za momentalno lociranje Idena. On je miran ako zna da je Iden okrenut studijama i da ga ništa vidljivo ne muči. Takođe, trudi se da na sve načine ne dozvoli da bilo kakve situacije probude traumatičnu prošlost iz Repbulike.

Sa druge strane, Iden je frustriran jer njega cela Antarktika vidi kao „Danovog mlađeg brata“, što je „titula“ koja u njegovim godinama više ne budi ponos, jer ima osećaj da je stalno u senci svog starijeg brata, i da niko ne vidi njegove (intelektualne) kapacitete. Kada želi da iskusi avanture u Presom u Podgrađu (znam kako ovo zvuči, ali, na žalost, ne ide se u tom pravcu X) ), trudi se da bude nedostupan Danu (i nada se da ovaj neće iskoristi tehnlogija OSA da ga prisilno locira) i ima osećaj da tada ima neku neobjašnjivu slobodu. Verujući da se Dan navikao na lep život ovde, ne želi da ga opterećuje svojim košmarima i frustracijama.

Kao što možete da zaključite, ovo će biti jedan od bitnijih motiva u ovom romanu, a to je snažna bratska ljubav u formi razdora i sukoba zbog nedostatka komunikacije o njihovoj bolnoj prošlosti u Americi, koja ih je, u neku ruku, i definisala.

 

Marie Lu Mari Lu Buntovnik Legenda Rebel Legend Dan Kafa i Knjiga www.kafaiknjiga.com

 

Druga bitna tačka romana, jeste ponovno uspostavljanje kontakta između Dana i Džun. Džun će, kao jedna od najbitnijih i najpoverljivih osoba, biti pratnja Elektoru Republike Amerike prilikom njegove zvanične posete Antarktiku, a Dan će, očekivano, biti zadužen za njihovo obezbeđenje.  Međutim, da li između njih mogu ponovo da zaiskre varnice ljubavi, to je drugo pitanje. Oni koji se sećaju detalja iz prethodnih knjiga, znaju da je njihova ljubav u mladosti bila kao ljubav dva ježa – strasna, ali bolna. Kako da im ne bude, kada su u početku bili smrtni neprijatelji, pa onda zajedno rušili državu, a smrt im je bila sve vreme za vratom. Jedno od bitnih pitanja romana će i biti i da li je Danova amnezija bila kazna za njihovu vezu ili „skriveni blagoslov“.

I treća stavka romana „Buntovnik“, jeste misteriozni i harizmatični kriminalac iz Podgrađa, po imenu Han, koji, sa jedne strane, na suptilne (i krvave) načine seje strah među imućnijim građanima i političarima boljeg (bogatijeg) dela Ros Sitija, a istovremeno iz senke vlada Podgrađem…i sprema se na jedan ogroman korak protiv celog grada, ali i sâmog Antarktika. I upravo ovaj opasni kriminalac će doći u kontakt sa oba brata Altman Ving. Jednog brata lukavo izbegava, jer ovaj želi da ga vidi iza rešetaka, a drugog će, igrom slučaja, upoznati i očarati i uvesti u opasan svet.

Kao što vidite, tri zanimljive teme se kriju u knjizi „Buntovnik“. 🙂

Pored navedenih ključnih tačaka/radnji, meni je posebno bio interesantan koncept grada Ros Siti (i, generalno, Antarktika) i „Nivoa“.

Ros Siti je podeljen na dva dela – Nebeski spratovi i Podgrađe. Nebeski spratovi su futuristički deo grada, sav u svetlećim reklama, visokoj tehnologiji, udobonošću, sjaj, elita, trte-mrte. Ovde živi srednji sloj i buržuji.

Podgrađe, najpribližnije, podseća na siromašne kvartove u kojima je opstajao Dan u svojim danima u Americi. Siromaštvo, opasnost, kriminal, borba za hleb, mesto gde ste nebitan faktor i gde ste fokusirani samo ne svoj opstanak, i gde je često nužnost da od kriminalaca i zelenaša pozajmljujete novac za osnovne potrepštine.

 

Marie Lu Mari Lu Buntovnik Legenda Rebel Legend Dan Kafa i Knjiga www.kafaiknjiga.com

 

Druga zanimljivost, jeste sistem „nivoa“ koji omogućavaju građanima različite privilegije. Nisam mogao, a da se ne zapitam da li autor Mari Lu (koja je do svoje pete godine živela u Kini) inspiraciju za sistem „nivoa“ našla u komplikovanom i kontraverznom „kineskom socijalnom kreditnom sistem“ (Social Credit System), koja izgleda kao da ste spojili „Big Brother“, „Black Mirror“ i „Skynet“ iz „Terminatora“ (sa sve kamerama koje prate svaki vaš korak i vrše prepoznavanje vašeg lica, big data analizom i veštačkom inteligencijom), i gde, u zavisnosti kako se ponašate (da li redovno plaćate porez, ljubazni ste, donirate u humanitarne svrhe, pazite na propise u saobraćaju, ne bacate smeće van kanti i slično), možete da stičete razne privilegije (koje mogu da variraju od toga da imate privilegiju da rezervišete bolju avionsku kartu, dobijete povoljniji kredit, pristup kvalitetnijim internetu ili privatnim školama). Međutim, neprimereno ponašanje (i onoga što bi se po meri države moglo smatrati neprimerenim) bi uticalo da se vaš „kreditni nivo“ smanjuje i dovede do toga da završite na „javnoj crnoj listi“ i da vas sačekaju teški penali (npr. ne da ne možete da rezervišete bolju avionsku kartu, već uopšte ne možete da rezervišete karte da napustite zemlju, ili da vam se odbije kredit, ili da ne možete da uđete u neki hotel, da imate pristup samo sporom internetu i slično).

U knjizi „Buntovnik“, ovi „nivoi“ su, izgleda, predstavljeni na sličan način kao gorespomenuti „kreditni sistem“. U zavisnosti od vašeg zalaganja i primerenog ponašanja, možete da imate pristup kvalitetnijoj hrani, boljim lekovima i bržoj medicinskoj usluzi, lepšim lokacijama za zabavu. Neprimereno ponašanje vam oduzima bodove i smanjuje „nivo“. Problem što je, kao i svaki sistem, podložan zloupotrebi. Videćete kako je u romanu mladi Iden par puta na svojoj koži osetio nepravednost ovog sistema od strane svojih vršnjaka, gde čak i uvreda može da se provuče pravilnom formulisanjem rečenice i bojom glasa.

Sa druge strane, za Podgrađe je sistem „nivoa“ bezvredan. Uglavnom stanovnici imaju nulti „nivo“ ili par „nivoa“, nedovoljno čak i za neke elementarne životne potrebe. A čak i grčevit trud daje jako male garancije da ćete poboljšati svoj status, a kamoli imati priliku da napustite Podgrađe. Prikazuje ironiju (i realnost) modernog sveta da bogati sloj ne može da postoji bez svoje siromašne protivteže, jer čak i Nebeski spratovi gledaju sa visine (i bukvalno i figurativno) na Podgrađe.

 

Marie Lu Mari Lu Buntovnik Legenda Rebel Legend Dan Kafa i Knjiga www.kafaiknjiga.com

 

Tako da će i priča o „nivoima“ i kako ih Dan i (pogotovo) Iden doživljavaju biti isto bitan element romana.

„Butnovnik“ se, kao i prethodne knjige Mari Lu (uključujući i Betmena) čita neverovatno lako i brzo, bez ikakvog napora, pa je idealna za opuštanje. Kao i trilogija, radnja knjiga se odvija tako što se konstantno prebacujemo u perspektive glavnih junaka (u ovom slučaju, uskačemo naizmenično u „cipele“ Dana i Idena) i ide prilično dinamično.

Ako ste čitali trilogiju „Legenda“, stvarno nemate razlog da ne pročitate i „Buntovnika“ i zaokružite priču o braći Altman i Džun Iparis. A ako niste, a tražite neko lagano i zabavno (i futurističko) štivo za čitanje, ovo će vam lepo „leći“.

Naravno, postavlja se i pitanje ko je „Buntovnik“ u istoimenom romanu. 🙂

 

Photo by Özgür ÜNAL from Pexels
(Photo by Özgür ÜNAL from Pexels)

 

A da li će se pojaviti i ekranizacija ovog serijala, to „visi“ u nekoj magli već godinama. Navodno se rade pripreme za film, a sa druge strane svi su nekako svesni rizika da bi u svakom trenutku sve moglo da se otkaže. Kada neki projekat (kao što je i ovaj) ostane dugo u „limbu“ pravljenja, uglavnom to ne ispadne dobro. A to bi bilo šteta u ovom slučaju, jer ovde ima potencijal za lep (mladalački) akcioni tehno-futurističko-politički triler.

No videćemo za film, bitno je da su knjige tu. 😉

 

A ti, dragi čitaoče, koliki si ti buntovnik? 🙂

 

Sajt autora Mari Lu

Cena knjige: Urban Reads | Makart | Delfi

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × two =