Cowboy Bebop (Netflix)

Cowboy Bebop 2021 Netflix Kauboj Bluz Spike Spiegel Faye Valentine Tank western noir martial arts sci-fi

 

Možda će vam ovo zvučati kao kliše, ali imao sam osećaj da “Cowboy Bebop Netflix” (da tako krstimo ovo Netflix-ovo izdanje iz 2021. godine) neće biti verna adaptacija istoimene originalne legendarne anime serije iz 1998. godine. Možda jer sam bio pod utiskom filmske (trilogije/petologije) adaptacije isto legendarne anime serije “Rurouni Kenshin”, gde je odlučeno da se priča (tj. radnja) malo prilagodi zarad nekog (pretpostavljam) višeg cilja. I na kraju su ovi filmovi ispali i više nego dobri (verovatno je “Rurouni Kenshin” najuspešniji projekat tranzicije sa anime-a na igrani film).

Pokušaj da verno prenesete (da ne kažem, iskopirate) anime naslov na filmsko/serijsko igrano platno nosi ogroman  rizik, pogotovo kada govorimo o naslovima koji se smatraju klasici, a tu definitivno spada “Cowboy Bebop”. Ako ne uspete verno da prenesete emocije koje je budio original, budite uvereni da će surova anime publika vašu adaptaciju da nabode na kolac. A “Cowboy Bebop” je znao da probudi veoma kompleksne emocije (pogotovo kod starijih generacija), jer je obrađivao neke ozbiljne teme o kojima sam pisao u recenziji ovog anime-a.

 

Cowboy Bebop Kauboj Bluz Spike Spiegel Faye Valentine Tank western noir

 

I zbog toga mislim da su u Netflix-u rešili da se kockaju tako što će dosta stvari da prilagode za potrebe igrane serije, kao i da krenu u malo drugačijem pravcu…ovaj, bar se nadam da su tako mislili…

I tako je serija stigla na Netflix…brzo je došla u „TOP 3/5/10“ gledanosti u zemljama sveta…i prilično podelila publiku i filmske kritičare, sa većim naginjanjem ka negativnim ocenama.

Međutim, da li je situacija sa “Cowboy Bebop Netflix” zaista toliko loša? Da li ćemo doći u situaciju da ćemo vremenom shvatiti (pravu) vrednost ove adaptacije?

Mada (bar se nadam) znate generalnu radnju anime serije, ovde ćemo ukratko da prepričamo Neflix-ovu verziju radnje (za one koji nisu možda gledali anime), a onda ćemo da zagnjurimo u detalje.

“Cowboy Bebop Netflix” se odvija leta Gospodnjeg 2171. godine i prati grupu lonuga (kao i u originalnoj recenziji, mrzi me da kucam “lovci na ucenjene glave”, a ni sada mi se termin “plaćenici” ne uklapa) svemirskog broda “Bebop”, koji pokušavaju da zarade neke pare da bi mogli da jedu još nešto sem pogačica iz “Gardoša”. Originalnu postavku broda čine vižljasti Spajk Špigel (Spike Spiegel), nekadašnji plaćenik opasne kriminalističke organizacije znane kao “Sindikat”(Syndicate) koja ga smatra mrtvim, i Džet Blek (Jet Black), bradata tamnoputa gromada koja je nekada bila pripadnik ISSP-a (svemirska policija), a kojem je izdaja bliskog prijatelja iz policije ukaljala čast i koštala ga pet godina života.

Ovom neobičnom dvojcu se priključuje Fej Valentajn (Faye Valentine), pomalo blesavi lonug sa amnezijom, kao i Ajn (Ein), slatki (i smrduckavi) velški korgi sa inteligencijom koja nadmašuje onu prosečnog psa.

 

Cowboy Bebop 2021 Netflix Kauboj Bluz Spike Spiegel Faye Valentine Tank western noir martial arts sci-fi

 

I tako ova neobična četvorka stalno preuzima “slučajeve” (bounties), sa ciljem da uhvate kriminalce (bar) žive i dođu do nekih para.

Pošto pretpostavljam da ste do sada već pročitali (nadam se i moju) recenziju anime-a, hajde da dublje uđemo u stvari koje odstupaju od originala i koje su (najverovatnije) razočarale publiku.

Uh, ne znam ni sâm odakle da krenem…možda da odmah povlačim paralele sa originalom, a zatim i moje utiske o “Cowboy Bebop Netflix”? Hajde da probamo tako…

Krenimo od glavnih junaka…

Spajk Špigel – u recenziji anime-a sam ga ovako opisao (idemo ukratko ključne crte):

… čovek sa kojim će se mnogi lako povezati… … … čovek od malo reči, koji pokazuje još manje emocija (ili ih pokazuje indirektno, najčešće kroz svađu i provociranje pa čak i neprijateljski stav, prema ljudima do kojih mu je baš stalo)… … …  kao stariji, ima miran i hladnokrvan stav, u opasnim situacijama povremeno ispliva njegova (nekadašnja) impulsivna narav i ta neka strast prema borbi i (smrtonosnim) sukobima. Njegovo nepredvidivo ponašanje i upadanje u opasne situacije, često kao da suptilno pokazuju da baš i ne vidi neku vrednost u svom životu, i da možda podsvesno i traga za smrću…tj. nekim svojim „razrešenjem“… … … kako da se ne zapitate koliko dubine i bola ima u ovom liku…”     

Netflix-ov Spajk, mada je zadržao neke crte svog anime pandana, ipak je drugačiji. Dosta je pričljiviji, komičniji, blesaviji, duhovitiji (bolje reći, sarkastičniji)…ali i nekako ranjiviji, sentimentalniji (pogotovo kada se seti Julije) i često zna da bude previše nemaran i svojeglav, ali za razliku od svog originala, i više pokazuje da mu je stalo do svojih prijatelja. Jeste, nema onu kul, mračnu, neustrašivu lone wolf stranu ličnosti kao animirani Spajk…ali “Cowboy Bebop 2021” ne istražuje toliko duboke, kompleksne i mračne teme kao što je činio original (egzistencijalizam, usamljenost, frustracije, mentalno zdravlje i slično), već se fokusirao (pogotovo u Spajkovom slučaju) na pokušaj da se zaboravi stara ljubav (Julija) i pobratimstvo, i da se živi u sadašnjem trenutku.

Kada se sve ovo uzme u obzir, baš i nisam mogao da nađem zamerke Džonu Čou (kome nije strana ni drama ni akcija ni komedija) na ovoj verziji Spajka. Čovek je definitivno zvezda serije i prilično dobro ju je izneo na svojim plećima.

 

Cowboy Bebop 2021 Netflix Kauboj Bluz Spike Spiegel Faye Valentine Tank western noir martial arts sci-fi

 

Džet Blek – moj anime doživljaj ovoga bivšeg policajca: “…isto čovek od malo reči, ali čista suprotnost Spajku u ponašanju. Ovaj 36-godišnji grmajlija je dostajanstven, odmeren, autoritativan (što niko na brodu ne poštuje), častan i nekada previše policijskog karaketra. Ima veštačku/kibernetsku ruku… … …  On u sebi ima (ili bar veruje da ima) tu neku vibraciju nekakvog renesansog zen umetnika: obrezuje bonsai drveća, kuva, čita, sluša džez/bluz muziku… … … On bi trebao da bude neki „arhetip“ ćaće svima na brodu, mada je relativno mlad i svi ga doživljavaju kao starijeg brata…kojeg nikog ne sluša…”

Džet u “Cowboy Bebop 2021” ima blage sličnosti sa svojim anime pandanom. Ono što je interesantno jeste što deluje (a izgleda i jeste) dosta mlađi, prilično je impulsivniji, mada i dalje pokušava da bude glas razuma (mada ovde se ni malo ne oseća neuspeli “ćaća” autoritet iz originala), muči ga što je slabo prisutan u životu svoje ćerkice Kimi, a pride i njegova bivša žena sada živi sa detektivom kojeg ne može da smisli (a vala su ga i napravili da vas iznervira čim ga ugledate ^^). Ruku na srce, nekada zna malo više da podseća na barabu nego na bivšeg policajca, mada i dalje je zadržao neki „kodeks“. Ova verzija Džeta mi je bila relativno ok, a s obzirom kako je ovde koncipiran, nisam baš mogao da imam puno zamerke na glumu Mustafe Šakira (imao je sjajnu sporednu ulogu kao negativac u seriji „Luke Cage“).

 

Cowboy Bebop 2021 Netflix Kauboj Bluz Spike Spiegel Faye Valentine Tank western noir martial arts sci-fi

 

Fej Valentajn – anime Fej je „zgodna 23-godišnja (a da li je?) ženska atraktivne pojave koja se sasvim komotno oseća u odeći koja više otkriva nego što pokriva. Iako se prilično (slobodno) ponaša u skladu sa svojom prevarantskom prirodom. Nema puno loših navika…sem što pije…puši…kocka se…postane povremeno nepotrebno agresivna…gleda da podvali i zezne za pare…međutim, iako spolja deluje atrkativno, snažno, nezavisno i naoružano do zuba sarkazmom, ona u sebi krije ranjivu devojku kojoj je potrebna podrška i ljubav, ali je prilično nepoverljiva u pokazivanju emocija prema ljudima

Uh, ovde je Netflix otišao u prilično neočekivanom pravcu. Svi su se nadali opasnoj i seksi prevarantkinji/kockaru/zavodnici koja se predstavlja kao zanosna famme fatalle… a dobili smo jednu prilično iritantnu, komičnu, blesavu i naivnu lonungu, koja pokušava da se iščupa iz kandži amnezije i sazna svoju prošlost i koja se brzo uvlači vodećem dvojcu pod kožu (neočekivano mnogo brže i lakše nego u anime-u), čak i ne pokušava toliko da ih prevari za pare. Iskren da budem, ne znam zašto su se odlučili na ovakav potez. Još je smešnija i neobičnija situacija da vam se glumica Danijela Pineda ipak uvuče pod kožu i teško i njoj možete da nađete zamerku (glumica je i inače veoma lepa i mogla bi da prođe i kao njena anime verzija da su tvorci serije to hteli).

 

Cowboy Bebop 2021 Netflix Kauboj Bluz Spike Spiegel Faye Valentine Tank western noir martial arts sci-fi

 

Ajn – „Velški korgi, da budemo precizni. I to sladak. Već smo spomenuli da je u pitanju džukac sa visokim IQ-om, pa tako može da obavlja razne radnje koje prosečan pas definitivno ne bi mogao (videćete, simpatično su ga napravili).

Ajn je i u ovoj seriji slatka džukeleta i odmah će vas očarati, da će vam prosto biti žao što nije imao veću minutažu. Doduše, serija je malo nejasno objasno njegovo poreklo (sa jedne strane je rađeno na njemu neko testiranje, ali niste sigurni da li je to uticalo na njegovu inteligenciju ili napravilo od njega hodajući projektor…znam da zvuči nenormalno ovo što sam napisao, ali biće vam jasno kada odgledate seriju).

 

Cowboy Bebop 2021 Netflix Kauboj Bluz Spike Spiegel Faye Valentine Tank western noir martial arts sci-fi

 

Najveće (prijatno/neprijatno?) iznenađenje „Cowboy Bebop 2021“ jesu Julija i Višius.

Višius, zli (kul) hladnokrvni Spajkov pobratim lak na maču, je ovde predstavljen kao…uh, frustrirani šonja, sa arogancijom i kompleksom niže vrednosti zbog oca (jednog od vođi sindikata), koji svog sina, koji bi trebalo da ga nekada nasledi, vidi kao veliki promašaj. Popriličan je psihopata, koji naprosto pošandrca kada sazna da je Spajk živ i pretvara se u nekakvog ludog hibirda Zeda/Rite iz onih prvih „Moćnih Rendžera“, koji u svakoj epizodi pravi smicalice protiv svih živih (ako niste razumeli ovu referencu, nije bitno, pravićemo se da se nije desilo, i nisam toliko mator, odmah da se ogradim XD). Stalno sprema neke spletke (uz pomoć jedne osobe) i u fazonu je „kme, kme, videćete vi već…“. Iskren da budem, nije mi bilo baš jasno zašto su se odlučili na ovakvo izdanje za Višiusa. Mislim, nije da je Aleks Hasel odradio loš posao (štaviše, mislim da je uradio super posao sa onim što su mu dali da radi), ali smo dobili nekakvu šonjavu/Kalimero verziju negativca koji podseća na AliExpress verziju Geralta.

 

Cowboy Bebop 2021 Netflix Kauboj Bluz Spike Spiegel Faye Valentine Tank western noir martial arts sci-fi
…ili sam jednostavno smoren što i ova AliExpress verzija Geralta ima trbušnjake…sigh…idem da uplatim FitPass…

 

Julija…je isto neobično iznenađenje sa velikom minutažom. Udata je za Višiusa i prihvatila je život sa njim jer je uverena da je Spajk mrtav. Mora da balansira između sindikata i mentalno nestabilnog supruga koga (mora da) podržava. Međutim, sve se menja iz korena kada sazna da je Spajk živ. Doduše, toliko se menja da će se i gledaoci verovatno iznenaditi, jer će početi da pokazuje prilično podmuklu i manipulativnu stranu ličnosti i radiće i sindikatu i Višiusu o glavi na sve načine, da bi ponovo stupila u kontakt sa Spajkom. Međutim, stvari oko njoj će se kasnije zakomplikovati do neprepoznatljivosti (i napraviće priličan zaokret u odnosu na originalnu seriju). Opet, za ovakav profil lika, Elena Satin je ispala pun pogodak (kada vidite njenu glumu i pogled, sve će vam biti jasno), ali opet mi nije bilo baš najjasnije šta su autori serije hteli sa njom da naprave sa ovakvom verzijom Julije, jer jako malo podseća na onu iz serije. Iskren da budem, da su od početka rešili da Julija bude zla i osvetoljubiva prema Spajku i da mu, udružena sa Višiusom, zagorčava život, ni reč ne bih rekao i bio bi zanimljiv zaokret, a ovako…ne znam, mlaka voda.

 

Cowboy Bebop 2021 Netflix Kauboj Bluz Spike Spiegel Faye Valentine Tank western noir martial arts sci-fi
Ne, nije glumica mlaka voda, već lik koji su napravili, a glumica je definitivno vrela voda…ovaj veoma seksi…ovaj, nisam mislio da napravim seksistički komentar, ja sam razuman…čekaj malo, zašto se ja pravdam na mom blogu, mogu da pišem šta hoću…ma vidite njen pogled, zar treba da se objašnjava…

 

Kao što sam rekao, radnja epizoda predstavlja neke od (poznatih) slučajeva iz originalne serije, često prekrajane za potrebe „Cowboy Bebop 2021“. Samo po sebi, nije toliko loš pristup (jer se sigurno gledalo na duže staze za potencijalne buduće sezone), mada će fanovi originalne serije sigurno podići obrvu u dosta epizoda.

Dobar deo publike je imao primedbi i na vizuelni stil serije, počevši od bukvalnog kopiranja i oživljavanja introa iz originalne serije do samog izgleda gradova, svemira i likova. Da vam kažem iskreno, ja uopšte nisam doživeo seriju kao vizuelno lošu. Štaviše, mislim, s obzirom na to kako je koncipirana cela serija, da je vizuelni pristup seriji bio odličan. Taj neki neobičan hibrid retro pristupa, “jeftinoće”, cheesy and goofy i čega sve ne, kao i poigravanje sa uglovima kamere, dalo je dozu nekakvog šarma samoj seriji. Naravno, daleko je od savršenstva, ali čini mi se da je pokušano da se prenese taj neki animirani vibe koliko je to bilo moguće. Što bi rekli „almost, but not quite“. Inače, meni se oživljavanje introa baš dopalo kao detalj.

Akcione scene su meni bile zaista super, i uživao sam u njima, kao i doza komedije koja je ubačena u iste. Spajk Špigel je, kao i u originalnoj seriji, majstor borilačkih veština i, očekivano, taj detalj je prenesen i ovde.

Na muziku stvarno ne može iko da ima primedbe. Muzika iz anime + nove kompozicije ekscentrične Joko Kano. Odlično, nema šta puno da se priča. Tačka.

E sad, zašto se ova serija pokazala kao neuspeh?

Zato što joj, po meni, nije dato vreme i prilika. Fanovi originalne serije (i mnogi kritičari) su nemilosrdno sasekli seriju i kritikovali što nije slepo pratila originalnu seriju. A mislim da je ova serija trebala da zasija tek u drugoj sezoni.

Originalna serija je imala svoj jedinstven šmek. Već sam spominjao da se bavila i prilično dubokim (i prilično teškim) temama. „Cowboy Bebop Netflix“ je preuzeo samo mali delić toga, ali mislim da je to možda bio i ispravan potez, jer bi onda serija postala i previše siva i depresivna, i pitanje je koliko bi ljudima koji nisu upoznati sa originalnim materijalom „legla“ da je urađena kao original. Originalni „Cowboy Bebop“ je uspešno kombinovao tragikomediju i psihologiju, pitanje je da li bi live-to-action adaptacija to mogla da iznese. Onda bi trebali da glume Kristijan Bejl, Denzel Vošington, Natali Portman, Robert DeNiro, Al Paćino i kompanija…

 

Cowboy Bebop 2021 Netflix Kauboj Bluz Spike Spiegel Faye Valentine Tank western noir martial arts sci-fi

 

Zatim, radnja i likovi jesu ozbiljno modifikovani. Ali, kada sam odgledao poslednju epizodu prve sezone, kako se završila i kako je postala odjednom siva i mračna kao originalna serija, samo sam pomislio kako je autorima serije sada data velika sloboda da drugu sezonu naprave na osnovu skupljenih utisaka fanova. Mogu da odu u skroz drugom pravcu i izmišljaju sve što im padne napamet za naredne sezone…a mogu i jednostavno samo da se prebace na vibe originalne (anime) serije. Ozbiljno vam kažem, pogotovo vi fanovi originalne serije, razmislite o ovome i pogledajte zadnju epizodu i tragedije koje su se tu izdešavale. Spajk bi sada mogao, bez ikakvih problema, da bude poput svoje animirane verzije, nemaran i distanciran. Džet bi mogao da postane ćutljiv i više zaglavljen u prošlosti. Fej bi bez problema mogla da „sazri“ i postane prepredenija i lukavija i da pravi više „smicalica“.

Bilo je komentara da nije bilo ni hemije među glumcima, a, opet, meni se čini da su ispali prilično uigrana ekipa.

Naravno, bilo je i komentara za odsustvo petog člana posade „Radikalnog Eda“, mada je jasno stavljeno do znanja da je planiran za drugu sezonu (ni u originalnoj seriji se nije odmah pojavio).

Sve u svemu, fanovi (možda bolje reći, fanatici) i kritičari su prilično iskasapili „Cowboy Bebop Netflix“ i doveli do toga da dobije cancel status, tj. da nema druge sezone i da na seriju bude stavljen fajront, jer nije opravdala očekivanja (a samim tim nije zaradila ni dovoljno woolonga da opravda dalje investiranje). Nažalost, hešteg #savecowboybebop neće imati globalni efekat kao što je imao za seriju #savelucifer …iz prostog razloga što je upravo Netflix spasio fenomenalnu seriju „Lucifer“ i još je podigao na takav nivo sa preostalim sezonama da je zaista sada jedna od top serija ikada… a sada je upravo isti taj Netflix morao da spusti zavesu na svoje čedo, „Cowboy Bebop Netflix“.

 

Cowboy Bebop 2021 Netflix Kauboj Bluz Spike Spiegel Faye Valentine Tank western noir martial arts sci-fi

 

Mislim da će proći još dosta vremena pre nego što se zaista bude razumelo koliko je potencijal serije propušten jer je otkazana. Već sada postoji poveća baza fanova koji se nadaju da će serija „vaskrsnuti“, a i mnogi fanovi serije su rekli da je serija, u principu, ispala i više nego ok, i da bi mogli da je gledaju još koju sezonu. Ali, kako stvari sada deluju, mrka kapa.

Ne kažem da će „Cowboy Bebop 2021“ dostići kultni status u kategoriji „otkazanih serija“ poput „Firefly“ ili „Constantine“ ili nekog drugog naslova, ali mislim da će uvek orbitirati u niši serija za koje biste rekli „šteta, moglo je ovo da traje“.

I za kraj, sâmi autori serije su izjavili koliko su veliki poštovaoci originala, i da su u seriju ubacili stotine easter egg-ova u vezi sa originalnom serijom, kao i mnogobrojne reference na mnoge kultne naučnofantastične serije i razne trilere/drame. I neki od njih su stvarno simpatični/kul detalji. Mislim da i to dosta govori o želji autora da ova serija uspe.

Ali, takav je život. Uvek ćemo imati originalnu seriju i (za sada) jednu sezonu „CBN“. 🙂

 

I tako, dragi čitaoče, da završimo ovu recenziju sa kultnim „See you space cowboy“? 🙂

 

 

Trailer

Teaser „Lost session“

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Datum izlaska: 2021. godina

Format: Serija

Broj sezona: 1 (10 epizoda)

Prosečno trajanje epizode: 55-60 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four − 4 =