Warrior

Warrior ratnik bruce lee ah sahm Hop Wei martial arts hbo USA China

 

Jeste, “Peaky Blinders” je zaista super serija i za mnoge je postala jedan od TV klasika.

Ali “The Warrior” …e, to vam je serija…zamislite Brus Lija u “Peaky Blinders” svetu!

Jednostavno, serija je kvalitetna u svakom pogledu…toliko da ju je HBO preuzeo i da se radi treća sezona serija (originalno je serija pripada „Cinemax“ kablovskoj televiziji, ali su morali da odustanu od njene dalje produkcije, kao i mnogih drugih naslova, zbog promena u poslovanju).

Zašto je ovo vrh serija, koju bi mogli da definišemo kao „martial arts crime drama“?

Za početak, zanimljivost je da serija bazirana na 50 godina starom scenariju, koji je napisao niko drugi do legendarni Brus Li. Mada je taj „scenario“ više bio koncept ispisan na osam strana. Priča je bila o mladom ratniku iz Azije koji pristiže na obale San Franciska i smeštena je u 19. veku. Sve velike produkcijske kuće su odbacile ovaj scenario, jer ideja da glavni junak bude Azijat, a govorimo o Americi 70-ih…jednostavno nezamislivo. Naravno, to nije sprečilo „Warner Bros“ da već naredne godine izbaci seriju „Kung Fu“ sa Dejvidom Karadinom u glavnoj ulozi, zasnovanu na Brusovoj ideji. Šta ćete, jesu ispali đubrad, ali Kinezi tada nisu bili relevantan faktor…ali pare na, faktički, ukradenoj ideji, jesu.

Srećom, pravda je pronašla svoj put („Doduše, trebalo je da prođe „samo“ 50 godina“-prim.podsvesti).

O čemu je „The Warrior“?

 

Warrior ratnik bruce lee ah sahm Hop Wei martial arts hbo USA China

 

Amerika, kasne 70-e devetnaestog veka. U San Francisko iz Kine pristiže Ah Sam (Ah Sahm), majstor (i genije) borilačkih veština. On je u potrazi za svojom sestrom, koja je emigrirala nekoliko godina ranije.

Nije lako živeti u Americi u ovom periodu. Sa jedne strane, počinje period (ekonomske i industrijske) ekspanzije. Međutim, tek se završio veliki građanski rat između „Severa“ i „Juga“, ukinulo robovlasništvo, a Amerika je i dalje (i figurativno i bukvalno) slabo povezanana. Bogati su sve deblji, obrazovaniji i bogatiji, a sirotinja je gladna, nepismena i bori se da nađe posao u fabrikama i na prugama za koricu ‘leba.

Bogati i “savesni” industrijalci žele da ulože u izgradnju San Franciska u zamenu za privilegije koje im obećavaju političari. Međutim, industrijalci znaju da jeftin materijal nije presudan za bogaćenje…već jeftina radna snaga. Gorostasni Irci su radni i marljivi (mada prilično nezgodni i prgavi kad popiju) i za njih se brine Dilan Liri (Dylan Leary), ratni veteran, predstavnik irskog radnog kolektiva (i vođa irske kriminalne grupe), koji zna kako da pregovara sa industrijalcima.

Međutim, San Francisko je dozvolio imigraciju ogromnog broja Kineza…jeste da ne pričaju engleski, ali su mnogo jeftinija radna snaga od drugih naroda. Oni ćute, rade, žive skromno, drže se svoje velike kineske četvrti (Chinatown) i nadaju se da će uštedeti dovoljno novca za svoje porodice koje su ostale u Kini, da ih zbrinu (iako su, u stvari, samo “modernija” vrsta robova koji rade za crkavicu, i sasvim izvesno će umreti u Americi bez da zarade išta vredno spomena). Najbitnije je da ne napuštaju svoju četvrt i da izbegavaju konflikte sa ostalim zapadnim stanovništvom i policijom, koji ih tretiraju (samo) malo bolje nego divlje pse.

 

Warrior ratnik bruce lee ah sahm Hop Wei martial arts hbo USA China

 

Međutim, Chinatown nije stecište samo siromašnog radnog kineskog stanovništva. Postoje i tu veoma ozbiljni “igrači”. A to su tongovi (tongs). Tongovi bi se mogli definisati kao udruženja kineskih imigranata koja treba da pomognu zemljacima u snalaženju u drugoj zemlji. Međutim, oni, u stvari, funkcionišu (pogotovo u Americi) kao kriminalne organizacije slično trijadama u Hongkongu. Pružaju “zaštitu” (protection) prodavnicama u zamenu za “naknadu”, bave se uvozom (tj. švercom) i prodajom opijuma, oružja, a imaju upliva i u trgovini ženama. Chinatown kontroliše nekoliko takvih tongova, među kojima su najuticajniji Hop Wei, Long Zii, Fung Hai i Suey Sing, i među kojima postoji veoma klimavo primirje (tj. sporazum o podeli teritorija), koje retko kada može da dugo potraje.

I povrh svega ovoga, ne zaboravite na “ugledne” političare i biznismene San Franciska, na čelu sa mutnim gradonačelnikom Semjuelom Blejkom (Samuel Blake) i misterioznim Volterom Baklijem (Walther Buckley), kao njegovim zamenikom.

A tu je policija pod vođstvom grada, koja se brine o miru (i ne zalazi u kineski deo grada, sem ako baš mora).

I ovde je došao naš Ah Sam. Imajte na umu, naš tabadžija nije neki mutavi zen majstor, već prilično inteligentan momak, koji pride i odlično govori engleski (što je velika retkost među Kinezima tog doba). Međutim, došao je u jedan skroz novi svet, gde čak su čak i “kineska pravila” drugačija. I zato (nevoljno) postaje član tonga Hop Wei, usput krišom tragajući za svojom sestrom…i pronalazi je tamo gde se najmanje nada (a nije bordel).

I ovo je samo vrh ledenog brega šta vas sve čeka u sjajnoj seriji “The Warrior”.

 

Warrior ratnik bruce lee ah sahm Hop Wei martial arts hbo USA China

 

Da budem iskren, meni serija nema neke minuse, ali ću rado da vam prenesem pluseve! 😁

Za početak, sama radnja serije. Mada sam se gore dotakao njenog dela, jednostavno bi previše vremena otišlo na ulaženje u detalje koji imaju onaj “Peaky Blinders” vibe. Ah Sahm nije Tomi Šelbi u smislu da stvara biznis i vodi porodicu, ali on pokušava da izgradi solidan imidž u svom tongu, što mu daje priliku da traga za svojom sestrom. Međutim, situacije koje mu se dešavaju dovode do toga da preispita svoj prvobitni cilj dolaska u Ameriku. Izmešaće se u njegovom životu i ljubav i strast i izdaja i ambicija i osveta i neočekivani savezi (kako na kineskoj, tako i na “nekineskoj” strani). I to sve zbog trenutka kada otkrije šta je sve njegova sestra (u)radila pre njegovog dolaska u Ameriku.

Međutim, politička i ekonomska situacija u San Francisku će dovesti i do promena u organizacijama. Major želi da ostane na vlasti, njegov zamenik ima svoju misterioznu agendu, Irci postaju sve agresivniji prema Kinezima, a i među tongovima se menja odnos moći.

I na sve to, vlast je formirala poseban policijski odred (čini ga samo šačica ljudi) koji treba da obilazi kinesku četvrt i čuva mir…što je toliko grozan zadatak koga se, o ironije, i policija gadi.

Pohvala je i za atmosferu. Za razliku od birmingemskog „Peaky Blinders“ sivila, u San Francisku zna da upekne Sunce, pa su boje malo vedrije i šarenije. A na to se dopunjuje i sjajna muzika, koja varira od retro elemenata divljeg zapada i roka do kineskog hip-hopa i njihovog miksa…ma ludilo! 😁 Samo poslušajte intro numeru i sve će vam biti jasno. Isto kao što je Tomi Šelbi mogao da šeta i izgleda kul sa numerom iz svoje serije, isto tako i Ah Sahm može da dominira sa svojom numerom.

Akcija je posebna priča i možda jedna od najvećih zvezda serije, jer se vidi koliko je truda uloženo. Ah Sahmov kung fu je urađen da bude praktičan i brz i realan, a da sa druge strane ima i onu neku kul crtu i Brus Li vibe u pokretima, što čini scene prilično efektivnim, upečatljivim, a i atrkativnim za gledanje. Ništa manje nije dinamično ni kada se bori protiv više protvnika, kao ni kada ima „duele“ protiv drugih majstora borilačkih veština. Jednostavno, uživancija za gledanje. Mada ni obračuni Tongovi nisu za potcenjivanje…i veoma su krvavi.

 

Warrior ratnik bruce lee ah sahm Hop Wei martial arts hbo USA China

 

Stvarno treba pohvala i za kostimografiju da dočara američku eleganciju elite tog doba i siromašnu radničku irsku klasu, a pogotovo stilove oblačenja pripadnika tongova (po kojima ih stanovništvo prepoznaje) kao kontraste. Na primer, Hop Wei su uvek u odelima, dok Long Zii preferira tradicionalnu nošnju.

Naravno, ništa bez dobre glume, slažete li se?

Ah Sama glumi veoma talentovani Endrju Kođi, koga je 2019. godina lansirala u gornji ešalon zvezda. Pored glavne uloge u seriji „The Warrior“, dobio je prilike da se pojavi i u već spomenutoj hit seriji „Peaky Blinders“ kao i adaptaciji Gejmenove knjige „Američki bogovi“ (American Gods). I zaista je dao zanimljivu dubinu Ah Sahmu. Onima sa oštrijim okom neće promaći kako Ah Sahm često podseća na Brus Lija po ponašanju, kako u stvarnom životu, tako i iz filmova. Super je što su ovo tako dobro utkani, suptilni detalji (preterano samouveren pogled, nalet besa, reakcija na posekotinu, stav za borbu), tako da uopšte nećete ni razmišljati da upoređujete nekog Brus Lijevog karaktera i Ah Sama. Ah Sam se trudi da ostane smiren kad god može, ali isto tako zna da bude i prilično sarkastičan i ciničan, a u nekim trenucima i pravi smartass. A ni strateško razmišljanje i prepredenost mu nisu nepoznati. Spolja kul, ali jednostavan nepredvidiv lik. Očekujem dosta od ovog glumca u nadolazećim godinama, pogotovo ako bude radio martial arts filmove.

 

Warrior ratnik bruce lee ah sahm Hop Wei martial arts hbo USA China

 

Džejson Tobin kao Jang Džun (Young Jun), sin vođe Hop Wei Tonga (koga je dobio iz avanture sa prostitutkom) je urnebesan lik i sjajna je dopuna Ah Sahmu. Mada deluje kao da ga samo interesuje da provodi vreme u bordelu i kasapi rivale sa svoja dva bodeža (i da ga muči što ga njegov otac i dalje vidi kao neiskusnog i nesigurnog klinca, a ne potencijlanog naslednika), Jang Džun često pokazuje priličnu oštorumnost, a neretko i lice koje pokazuje da zna (ili sumnja) mnogo više nego što se pretpostavlja. Kada se zeza, onda pravi šou i lupeta, ali kada se uozbilji, može da bude prilično zastrašujuć.

Ah Toj (Ah Toy  je inače, zaista postojala, tj. istorijska je ličnost) glumi zanosna Oivija Čeng („See“, „Deadly Class“, „Marco Polo“).  Ovu misterioznu madam i vlasnicu bordela poštuju svi, pa čak i Amerikanci, kako zbog njenog uticaja i šarma…tako i zbog zgodnih devojaka koje ima u svojoj, ovaj, „ponudi“. Međutim, pored njene atraktivnosti i mudrosti (i lukavstva), ona krije i mnoge druge veštine, kako u baratanju novcem, tako i u baratanju mačem. Olivija Čeng ju je sjajno odglumila i zaista će vas očarati ovom ulogom.

 

Warrior ratnik bruce lee ah sahm Hop Wei martial arts hbo USA China

 

Dijen Doan („Agents of S.H.I.E.L.D.“, „Vikings“) glumi Maj Ling, Ah Samovu mlađu sestru, koja je pronašla svoju sreću Americi…međutim ne onako kako se njen brat nadao, što dovodi do velikih problema u njihovom odnosu, i koji uspeva (mada ne toliko očigledno) da uzburka ceo grad. Sve vreme tokom serije niste sigurni šta ona, u stvari, oseća prema svom bratu, zbog njihove prošlosti.

Tu je i Džo Taslim, koji dobija na popularnosti zadnjih godina sa zanimljivim akcionim ulogama („The Raid“, „Star Trek Beyond“, „The Night comes for Us“, kao i najnoviji „Mortal Kombat“), u ulozi Li Jonga (Li Yong), Maj Linginog čuvara (i tajnog ljubavnika) koji je po veštini ravan Ah Samu.

Tu je i odlični Din Jeger („See“, „Corbin Nash“, „Game of Thrones“) kao predstavnik irske radničke duše (i pesnice) Dilan Liri, koji se trudi da pazi na svoje gladne Irce, a pri tom njegova spoljašnjost neće se uvek poklapati sa njegovom unutrašnjoću. On je odličan primer osobe, koja je zbog poraza (bolje reći, gubitaka) u životu toliko očvrsnula, da sebi retko kada dozvoljava trenutke slabosti, pogotovo pred drugima.

Ima ovde dosta talentovanih glumaca koji su zaista dominirali u svojim ulogama, pa ću još samo da spomenem Hun Lija („Banshee“, „Iron Fist“), kao mali biznismen Čao koji balansira između tongova i policije, Perija Junga („John Wick Chapter 2“) kao „Oca Džuna“ (Father Jun), surovog stoika i vođe Hop Weia, zatim Kierana Biva („Beowulf: Return to the Shieldlands“) kao narednika Bila O’Haru koji se bori sa svojom irskom (i policijskom) čašću i kockarskim demonima, kao i Tom Vestin-Džonsa („Copper“) kao policajca Ričarda Lija, momka koji je napustio Jug zbog svoje mračne prošlosti.

 

Warrior ratnik bruce lee ah sahm Hop Wei martial arts hbo USA China

 

Jednostavno, serija je top! Od mene ima apsolutne preporuke. Uspela je da spoji Brus Lija i „Peaky Blinders“ vajb i uvalja u kokos američkog šmeka kasnog 18. veka.

Pa već sam je gledao dva ili tri puta do sada!

Jedva čekam treću sezonu! 😁

Zamimljivost je i da je Šenon Li (ćerka Brus Lija), mada je uvek manje-više uključena u sve projekte koje se tiču lika i dela njenog oca, ovde navodno prilično pomagala oko scenarija sa beleškama njenog oca, tako da i to nešto govori.

 

Warrior ratnik bruce lee ah sahm Hop Wei martial arts hbo USA China

 

A ti, dragi čitaoče, da li si ti upoznat sa Brus Lijevim “The Warrior”? 😊

 

 

Trailer

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Premijera: 2019. godina

Format: Serija

Broj sezona: 2 (20 epizoda)

Prosečno trajanje epizode: 55-60 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 12 =