Yu Yu Hakusho (Netflix)

Yu Yu Haksuho (Netflix)

 

Hmmm…moram vam priznati da nisam znao kako da započnem recenziju live action adaptacije klasika “Yu Yu Hakusho”, koju ćemo za potrebe recenzije zvati “Yu Yu Hakusho (Netflix)” ili “YYH(N)”. Anime verzija (kao i manga) ima poštovanje i solidnu armiju fanova koji su ljubitelji ovog retro fantasy/martial arts naslova. “Netflix” je do sada imao više promašaja nego uspeha sa adaptacijama anime naslova, i publika je uvek spremna da ih dočeka na nož (ali da ne grešimo dušu, one uspešne je “Netflix” pošteno odradio i zaslužio pohvale).

I zbog toga su izgleda rešili  da ovaj put pristupe pametno…ili bolje reći, oprezno. Sve lepo prepuste japanskim rediteljima, režiserima, glumcima i studijima, ništa ne „pozapadnjučuju“ ili brinu o inkluziji ili LBGT ili nečemu četvrtom. U prevodu, kao Mujo u svemirskoj raketi – na’rani svinje i ništa ne diraj.

Međutim, ono što je došlo kao veliko iznenađenje, jeste da “Yu Yu Hakusho (Netflix)” ima samo pet (5) epizoda!? Da, dobro ste pročitali. Jeste da te epizode traju prosečno 55 minuta, ali anime “Yu Yu Hakusho” je (u svom anime formatu) imao 112 epizoda, tako da biste očekivali da će live adaptacija imati bar deset epizoda, da pokrije jedan deo serije.

Znači, moralo je da se nešto secka, prekraja i menja da bi imalo koliko-toliko smisla, zar ne?

 

Yu Yu Haksuho (Netflix)
Šta BRE da se prekraja?

 

Radnju anime verzije imate ovde, a ovde ćemo da je pređemo brzinski, jer ima i nekih izmena u odnosu na original.

Jusuke Urameši (Yusuke Urameshi) je, kao što vam je verovatno poznato, dripac i delikvent, ali velikog srca. Zbog toga je žrtvovao svoj život da spasi dete da ga ne pregazi kamion. Ali, šta je uzrokovalo ovu tragediju? Nekoliko sati ranije, jedan ružan insekt je došao iz demonskog sveta (Demon World) u naš, i inficirao (ili bolje reći, „zaposeo“) vozača kamiona koji je počeo da seje haos, a malo kasnije i smrt Jusukeovu.

Sada pokojnog Jusukea (tj. njegovu dušu) dočekuje neobična devojka (hibrid Smrti i Harona) po imenu Botan, koja treba da ga vodi u svet duša (Spirit Realm) gde treba da mu Koenma (sin kralja Enme/Jame) presudi da li ide u Raj ili Pakao. Umesto toga, Koenma nudi Jusukeu da ga vrati u život ako odluči da postane detektiv za natprirodno (Spirit Detective), što Jusuke, posle malo premišljanja, prihvata.

U celu ovu priču se upliće i Kazuma Kuvabara, isto delikvent iz iste škole kao Jusuke, koji ovog vidi kao svog velikog rivala, koga do sada nije uspeo da pobedi u tuči, a koji pride otkriva da i on ima talenat da predoseti natprirodno.

Međutim, da bi ova dvojica imala kakve-takve šanse da se bore protiv natprirodnog, trebaju da treniraju tela, ali prvenstveno svoju spiritualnu energiju (reiki). I za učitelja dobijaju neobičnu bakutu po imenu Genkai, koja ih maltretira do besvesti, da bi postali koliko toliko kompetentni.

 

Yu Yu Haksuho (Netflix)

 

Jusukea će jedan detektivski slučaj, koji uključuje povraćaj tri močna artefakta ukradena iz sveta duša, dovesti do susreta sa natprirodnim bićima (već sam spominjao u anime recenziji, da su to yokai). I dok je jedan od njih, wannabe-Hulk po imenu Gouki došao u posed sfere koja isisava duše ljudi zarad svog interesa, Hiei je došao u posed mističnog bodeža da bi pronašao svoju sestru, a Kurama je uzeo ogledalo koje ispunjava sve želje da bi spasio svoju ljudsku majku (imate u originalnoj recenziji priču zašto yokai želi da spasi čoveka).

A glavni negativac je misteriozni biznismen Sakjo (Sakyo), koji ima nameru da kreira portal koji će da poveže demonski i ljudski svet, i napravi haos. A njegov telohranitelj, Toguro (i sâm yokai), želi da ode u svet demona da bi našao sebi sebi dostojnog protivnika za tabanje, jer izgleda ljudski svet nema šta da mu ponudi.

A kako će se razmrsiti ovo čudno klupko, saznaćete ako odgledate “Yu Yu Hakusho (Netflix)”.

 

Yu Yu Haksuho (Netflix)

 

Kao šta se dâ primetiti, radnja jeste u nekim delovima skrojena slično originalu, a u drugima se ozbiljnije menja da bi se sve moglo uklopiti u format od pet epizoda, što je značilo da mnogi (dobri) elementi anime serije su morali biti izbačeni (cela poglavlja kao što su Genkai Tournament i Beasts of Maze Castle), neki su morali da budu drastično modifikovani (Spirit Detective Arc  i Dark Torunament Arc su spojeni u jedno, a zatim i „sabijeni“; Toguro i Jusuke se sreću samo jednom; Jusuke ima problem da uopšte aktivira, a kamoli upotrebi svoj reigun napad; Sakjo je glavni negativac i mnoge druge stvari). Sve ovo, objektivno gledano, i nije ispalo loše.

Jedan detalj koji je dobro odrađen u “YYH(N)” se tiče dodavanja sloja, da tako kažemo, realizma u seriji. Tako Jusuke (a sa njim i Kuvabara) mora da bude oprezan u obračunu sa natprirodnim bićima. Iako je jači i izdržljiviji (i tvrdoglaviji) nego prosečan čovek, Jusuke će dobijati ozbljne batine u borbi sa yokai kreaturama i biće krvi na sve strane, pa da bi preživeo, moraće dosta da se oslanja na svoju okretnost i lukavstvo u borbi sa protivnicima, pogotovo dok ne ojača spoju spiritualnu energiju. Takođe je dobar detalj što njegov trademark napad (reigun) ima prilične teškoće da se “aktivira” i da pronađe pravi trenutak da ispali ovaj prerasli hadouken (ako ste stariji i baš ne razumete terminologiju, šta da vam radim, ako bih kreneo da objašnjavam i pojednostavljujem, ova recenzija bi bila na 10 strana…).

Isto tako, natprirodna bića kao da su blago „ublažena“ po pitanju snage (sem demona u završnici, ali oni su priča za sebe), pa i to daje neku dozu „realizma“ seriji.

 

Yu Yu Haksuho (Netflix)

 

Kad govorimo o natprirodnim bićima “YYH(N)” je zanimljivo predstavio neke kreature, zbog čega serija dobija i blage elemente horora, i to vidimo već sa prvim natprirodnim bićem sa kojim se Jusuke susreće (kada jedan nezgodan stvor zaposedne đaka iz njegovog odeljenja), i koji je gadan (u svakom pogledu) rival Jusukeu.

Ako pokušamo (objektivno) da sagledamo, “Yu Yu Hakusho (Netflix)” je još neke stvari odradio neočekivano dobro. Same brobe (pesničenja) su jako lepo odrađene. Kao što sam ranije spomenuo, Jusuke (kao i Kuvabara) mora da dosta polaže na svoju okretnost i lukavstvo u borbi sa natprirodnim bićima, ali to ga neće sprečiti i da se upusti u delikventsko pesničenje sa istima, kao i da koristiti prostor i predmete oko sebe da bi se snalazio. Sve u svemu, borbe imaju blago „prizemniji“ pristup, što je ovde super ispalo (preterivanja ipak, logično, treba prepustit anime verzijama) Doduše, borba sa Togurom u završnici je malo drugačija priča. Međutim, Kurama i Hiei, kao yokai, nemaju ovakva ograničenja. Meni je borba Kurame protiv Karasua možda i najbolji obračun u seriji.

Zanimljivo je da su tvorci serije probali da vizuelni identitet anime likova što vernije prenesu uživo. Dobro, nisu (očekivano) direktno kopirali frizure likova (jer bi mnoge ispale stvarno tragikomično uživo), ali su ih prilagodili što više, tako da možete (ako ste gledali anime/čitali mangu) odmah da prepoznate ko je ko. A pride je i bonus što su njihovu odeću komplet preneli iz anime verzije. Ovo se ne odnosi samo na glavne, već i na sporedne likove u seriji, a pogotovo super izgledaju negativci.

Još jedna od stvari koja je solidno ispala jeste što su karakteri anime junaka prilično dobro prenseni uživo. Jusuke je kao kul nezainteresovan lik i dripac, Kuvabara je impuslivan, Kurama ima blage crte lica i deluje miroljubivo i samouvereno, Hiei se ponaša kao usamljeni vuk i ne previše zainteresovan za konverzaciju…čak i sporedni likovi su dobro ispali. Botan je i dalje blago blentava, Genkai puna oštrih i sarkastičnih komentara (ali i veoma brižna), Sakjo je spokojno samouveren i kao da se uopšte ne plaši za svoj život. Jedina blaga izmena (koja je ovde ispala dobrodošla) jeste Koenma koga viđamo samo u odraslom obliku (i dalje sa sve cuclom), ali sada deluje prilično kompetentno i kao da ima blagu dozu autoriteta…mada i dalje zna da ima blentave reakcije.

 

Yu Yu Haksuho (Netflix)
Kaaaaa Meeee Haaaa Meeeeeeeee…

 

Vizuelno, serija je dopadljivo urađena. Ima tu energiju da podseća na anime seriju. Pretpostavljam da je serija imala umeren budžet, ali mislim da je uspela izvuče maksimum iz toga i da nije dozvolila sebi da vizuelni element ispadne “kartonski” (malo mi je jedino diskutabilan Toguro u samoj završnici i Hieijevo treće oko, tj. “Jagan”).

Što se tiče muzike, bila je ok, ali ništa vredno pamćenja.

Što se tiče sâmih glumaca, moram da priznam da mi niko od njih nije poznat (svi su uglavnom glumili u nekim anime adaptacijama koje nisam gledao ili njihovim super sentai serijama), ali zaista se ne može reći da nisu odradili odličan posao, pogotovo glumci koji su udahnuli život Jusukeu, Kurami, Kuvabari, Sakjou (nema podatke na imdb-u, ali mi se čini odnedakle neverovatno poznat) i Koenmi.

Jedan element koji može biti i mana i vrlina, jeste dinamika serije. Anime je sam po sebi imao brz ritam, nije imao prazan hod niti neke filere (one epizode što nemaju veze sa mangom i služe za produžavanje serije), a ovo je to preneseno i na “YYH(N)”. Međutim, s obzirom da live ima samo pet epizoda u koji je sabijeno pola serije, nekima se može činiti da se radnja malo prebrzo odvija i da se dosta sadržaja pokušava sabiti u malo vremena.

 

Yu Yu Haksuho (Netflix)

 

Šta na kraju reći, koju ocenu doneti?

“Yu Yu Hakusho (Netflix)” je na kraju ispao solidna adaptacija anime naslova. Neće dostići status popularnosti uspeha kakav je skoro imala live adaptacija „One Piece“ naslova (koji je, ako ćemo pravo, sigurno imao par duplo veći budžet po epizodi, ako ne i više), interesantni „Alice in Borderlands“, kao i odlična trilogija „Ruroni Kenshin“. Smestio bih je u rangu adaptacije “Bleach”-a (pa čak i “Cowboy Bebop (Netflix)”, ali iz prostog razloga što se meni ova verzija generalno dopala). Verovatno jedan od razloga za (samo) pristojnu ocenu od strane publike je to što je ovo adaptacija starog anime naslova koji, i pored solidne armije fanova, nije „veliki“ kao „One Piece“. Privući će pažnju ljubiteljima anime-a i Japana, a drugi će je možda i prevideti u moru naslova koji su imali veći budžet i jaču marketinšku kampanju. A i što je radnja tako skrojena da najverovatnije neće biti druge sezone da pokrije preostale episode anime-a. Najveći nedostatak je definitivno odsustvo borilačkih turnira (u anime naslovu bi se održala dva, i oba su odlična), kao i poseta demonskom svetu.

 

Yu Yu Hakusho (Netflix) 1

 

 

Sve u svemu, solidna adaptacija, ali se u mnogočemu izgleda igralo na sigurno, što će (nažalost) dovesti da mnogima brzo izvetri iz sećanja. Ali je, što bi se danas reklo, bingeable naslov. Meni se, lično, sasvim dopao.

 

A ti, dragi čitaoče, da li si ti gledao (originalnu) anime verziju?

 

 

Trailer

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Datum izlaska: 2023. godina

Format: Serija

Broj sezona: 1 (5 epizoda)

Prosečno trajanje epizode: 55 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 14 =