Lucy

Lucy scarlett johansson skarlet johanson morgan freeman morgan frimen

 

Po jednima (kako shvatanjima, tako i istraživanjima), čovek koristi negde oko 10% mozga. Po drugima, čovek koristi kompletno svoj mozak, ali iskorišćava samo 10% svog kapaciteta/potencijala. Ako mene pitate, mislim da je istina negde na sredini, da mi koristimo oko 75% mozga, ali da koristimo 20% svog kapaciteta/potencijala (“A ako mene pitate, ja mislim da 90% populacije koristi 10% mozga i to na nivou 10% kapaciteta”-prim.podsvesti).

E sad, postavlja se pitanje da li je možda i dobro što još uvek nismo otključali pun kapacitet našeg uma? Da li bismo u tom slučaju postali prosvećeni ljudi? Pokorili Univerzum? Postali bogovi? Da li bi postali dobri ili loši, ili bi naš um prevazišao te pojmove kao besmislene?

Ko će ga znati…možda je sve što znamo o svetu oko nas pogrešno. Možda samo naš mozak pokušava da sve kvantifikuje i objasni iz straha od nepoznatog. Možda 1 i 1 nisu 2, možda mi ne razumemo kako funkcioniše naše telo, možda mi ne znamo ni ko ili šta je Bog, možda ne znamo ni da li magija zaista postoji ili ne… u stvari, možda ne znamo ni ono što mislimo da znamo, možda smo samo u nekakvom matriksu (“Woah, što bi rekao Neo, mnogo si zaglibio u ovu temu, ‘ajde, vraćaj se na kolosek”-prim.podsvesti).

Elem…

Upoznajte Lusi (Lucy), mladu devojku koja studira u Tajpeju (“Crna ona, šta tamo ima da se studira?”-prim.podsvesti). Ona je simpatična, otkačena i želi da uči (ipak je na studijama). Međutim, njen novi dečko je nagovara da za njega odradi jedan “poslić” i da jednu akt-tašnu punu papira dostavi jednom čoveku u hotelu, što ona odbija, jer joj se ne dopada ideja da ni njen novi dečko ne želi da nosi tu pošiljku tom nekom čoveku.

 

Lucy scarlett johansson skarlet johanson morgan freeman morgan frimen
“A mogla sam da studiram u Beograd…a ne, ja glupača sam morala da odem u Tajpej zbog ‘rane…j****e te nudle, kretenko, kad nisam znala da ima kineska i u Beograd…”

 

E sad, prosečan momak bi probao da odobrovolji devojku komplimentima, poljupcima, flertovanjem, maženjem, večerom, šopingom…i kad bi i na kraju rekla N-E, onda bi sâm odradio taj posao, i posle otišao naduren sa ortacima na pivo. Međutim, ovaj lik je prilično uporan, da je na silu lisicima vezao svoju devojku i akt-tašnu jedno za drugo (“Hm, lisice, zanimljiv pristup…”- mrmljanje podsvesti u bradu i ‘vatanje beleške).

U trenutku kada Lusi ulazu u hotel, njenog novog dečka ucmekaju ispred ulaza.

E sad, ovo je dovoljno da se zabrinete i pitate kakvi su to papiri koji treba da se dostave.

Ispostavlja se da Lusi treba da dostavi šifre od nuklearnog naoružanja američkom agentu koji se krije u sobi na 20.spratu ruskog hotela u Tajpeju koji je pun kineskih agenata.

Što nije istina…

Ispostavilo se da je Lusi dostavila akt-tašnu punu sintetičke eksperimentalne droge CPH4 (u stvari, četiri vrećice) korejskom gangsteru. Gospodin korejski gangster (sa sve svojom jezivom pratnjom), iako deluje zastrašujuće, potpuno razume da je ova devojka samo student koja se trudi da preživi. I on odlučuje da je poštedi. Zato ju je onesvestio, rasekao stomak, ubacio jednu vrećicu CPH4, zašio, a zatim joj naredio da sa još tri stranca ode u određenu državu gde će je sačekati “neke čike” da je ponovo otvore i uzmu paket iz nje, a ona će zauzvrat da ostane životu (“Ako prethodno ne umre od sepse…”-prim.podsvesti). U prevodu, Lusi je sada postala kurir za narko-kartel, za šta ste možda čuli i termin drug mule.

 

Lucy scarlett johansson skarlet johanson morgan freeman morgan frimen
Gospodin Saču Te Prebijem…ugledni korejski gangs…ovaj, biznismen…

 

Pa vi onda uzmite sada da radite preko omladinske za džeparac…

Da stvar bude gora, dok je bila u zarobljeništvu i čekala na “transport”, doživela je fizičko maltretiranje od strane sivonja koje radi za gangstera. E sad, u “Vodiču za gangstere”, pravilo 43 kaže: “Ne šutiraj kurira u tek sveže zašiveni stomak gde se nalazi droga, pogotovo ako je sva droga u jednoj vrećici”. E pa, ove sivonje nisu čitale taj vodič, pa se u Lusinom stomaku pocepala vrećica sa misterioznom drogom, i krenula da se razlaže u njenom telu i prodire u svaku moguću ćeliju.

E sad, ovde se stvari malo komplikuju. Lusi nije postala “naduvana” niti narkoman. Iz nekog razloga, ovolika količina droge je imala efekat da, kako vreme prolazi, Lusi nesvesno otključava kapacitete svog mozga. Verovatno se neki sećaju filma “Limitless” (sjajan film, zaslužuje recenziju…a ni serija nije loša). E pa, ovde je situacija malo drugačija. Otključavanje kapaciteta mozga ne podrazumeva samo veći stepen inteligencije…u Lusinom slučaju, počinje da joj daje, pored povećanih fizičkih kapaciteta (apsolutna kontrola nad telom i snagom, kao i sposobnost da oseti svaku ćeliju u svom telu i razume njenu svrhu), i one “natprirodne” mentalne prirode, kao što je telepatija, telekineza i psihometrija.

Međutim, ovo i nije toliko sjajno kao što izgleda. Lusi shvata da ona ne može da utiče na to kojom brzinom njen mozak “otključava” svoje kapacitete, kao i da njeno telo neće moći da dugo podnese ovu situaciju i da će se njeno telo sagoreti, tj. umreti (ili se preobraziti u duha ili šta već), i da ne zna šta da radi sa svim tim informacijama koje su u njenom umu. Postoji samo jedno rešenje, a to su, u stvari, tri: osvetiti se gangsteru, pronaći preostale vrećice droge (“Kažeš, nije narkoman, je li? To se zove KRIZIRANJE, bato moj!”-prim.podsvesti) da ne padnu u ruke kriminalaca i ne desi se još nekom nešto slično kao njoj ili da droga uopšte izađe na ulicu. A poslednje je da pronađe profesora Samjuela Normana, poznatog naučnika, koji je ceo život posvetio proučavanju mozga, uključujući i teoretisanje na temu otključavanja potencijala uma. Lusi uspeva da kontaktira profesora koji je zapanjen onim što je čuo (a i video na TV-u), ali je i uveren da Lusi govori istinu.

 

Lucy scarlett johansson skarlet johanson morgan freeman morgan frimen
“U stvari, pojma nemam o čemu ona mala priča, ali neće ništa provaliti ako budem klimao glavom i pričao mojim božanskim glasom…”

 

Od tog trenutka, počinje Lusina trka sa korejskim gangsterom (ne mislite valjda da je ovo neki šonja) ko će pre stići do preostale droge, a zatim i način da se dođe do profesora. U pronalaženju droge Lusi će se priključiti i jedan policijski inspektor, kao “pomoć” (mada mislim da je on tu više onako reda radi, jer Lusi je faktički živa verzija Nea iz “Matriksa”… usudiću se reći, jedno 70 puta opasnija verzija).

Da li će Lusi uspeti da stigne do profesora pre vremena pre nego što umre/nestane/transcedentira i kakve tajne Univerzuma sada krije njen um, pitanje je sad? Da li eminentni profesor Norman može da joj pomogne… da li uopšte može da razume ono što Lusi razume?

Ili se možda samo predozirala i umislila da joj sve ovo dešava?

Pitanja, pitanja…

Red je da počnemo od glumačke postave, zar ne?

Glavnu junakinju filma “Lucy” glumi moja velika ljubav još iz studentskih dana Skarlet Johanson (jeste da je ponovo verena, ali nada umire poslednja 😀 ). Šalu na stranu, stvarno nema smisla govoriti o svim odličnim ostvarenjima u kojima je glumila (pogotovo što je 2019. godinu pokidala, da je čak imala i dve nominacije za Oskara), i koja je jasan dokaz da lepota i talenat idu zajedno ruku pod ruku. Njena postepena transformacija u osobu koja polako odbacuje sve emocije kako njen mozak “otključava” svoj potencijal (a da ne preraste u drvenu glumu) nije nešto što može baš svaki glumac. Profesora Samjuela Normana glumi legenda Holivuda, Morgan Frimen. Tačka. Mislim, ne znam šta da dodam za ovog glumca koji je glumio u toni (poznatih i uspešnih) filmova, ima trilion nagrada i nominacija, i koji svojim legendarnim god-like glasom bi mogao da bude narator i dokumentarca o parizeru, i bude nominovan za nagrade na bar sedam festivala (i verovatno ih osvoji bar na dva). Mada, opet, i nije iznenađenje da vidimo Morgana Frimena u nekom filmu koji se (in)direktno dotiče božanskih tema. Korejskog gangstera glumi Min-sik Čoi (što vam možda i ne znači puno sem ako niste veliki ljubitelj korejske kinematografije… ali, ako vam kažem “Oldboy”…da, da, taj lik glavom i bradom 😀 ). Policijskog inspektora (koji više smeta i služi kao šofer) glumi čuveni Amr Vaked … u stvari, nemam pojma ko je ovaj lik, prvi put čujem za njega… ne znam ni da li je poznat i u svojoj zemlji…pojavljivao se u “Syriana” i “Marco Polo”.

 

Lucy scarlett johansson skarlet johanson morgan freeman morgan frimen
“Četiri meseca do penzije…ČETIRI PROKLETA MESECA…i onda dođe ova plava i us**e mi se u život…ima na poklon od policije da dobijem kovčeg umesto zlatnog sata…”

 

Film je režirao (i napisao) legenda Evrope, Lik Beson. Kod njega nema nekih velikih budžeta, ali, u glavnom, njegovi filmovi zarade 2-3 puta više od uloženog, a i radnje su uvek zanimljive, i za mnoge glumce je čast da se pojave u njegovim filmovima. A njegovi filmovi imaju i određeni vizuelni šmek i atmosferu, i film “Lucy ” nije izuzetak od toga. Pogotovo postaje vizuelno sve interersantnije kako Lusin mozak sve više “otključava” svoje potencijale.

Akcija je dinamična, od jurnjava kolima i do napucavanja, ali nikada nije previse, taman koliko treba za ovakav tip filma.

E sad…radnja i sama ideja filma je ono što će ovde publiku podeliti, na one koji nalaze ovaj film initrigantnim i zanimljivim, i one koji ovaj film smatraju teškim kršom i idiotlukom. A sve polazi od toga kako vi doživljavate koncept mozga i njegovog potencijala. Lik Beson je pokušao da ovaj film utemelji na jednog grani nauke koja stoji iza stave da mi koristimo samo mali procenat mozga. Ali, ne slaže se sva nauka (iz oblasti proučavanja mozga) sa ovom idejom. Da li “otključavanje” naših kapaciteta zaista podrazumeva natprirodne moći? Da li možemo najzad pristupimo moći podsvesti i njenom neograničenom potencijalu? Da li možemo da razumemo Univerzum? Dobijemo moći kao Neo? Ili jednostavno da brže rešavamo “Moj broj” u “Slagalici”?

Međutim, meni je ova scena, gde Lusi priča profesoru šta je sve prestala da oseća kako postaje sve inteligentnija, posebno interesantna, jer je ujedino i kontradiktorna. Prestala je da oseća bol, strah, želje (koje mogu da se tumače i u smislu strasti i poriva). I kaže “Kao da sve ono što nas čini ljudskim bićem u meni bledi”. Zamiljivo mi je kako je navela naše slabosti (koje su upravo često ono što nas i limitira da živimo punim životom) kao prve elemente koji se “gase” kako mozak evoluira. A navela je upravo one slabosti koje bi svaki čovek želeo da ih se reši. Nema sumnje, slabosti nas čine ljudima, ali ipak bismo voleli da ih izbegnemo ili kontrolišemo. A opet, te slabosti su znale da budu i jedan od pokretača evolucije čoveka.

 

Lucy scarlett johansson skarlet johanson morgan freeman morgan frimen
“Belo, oko mene sve je belo…i žuto, i plavo…i roze…i zeleno…vidi jednorog!”

 

Da li to znači da, ako otključamo naš pun potencijal, mi prestajemo da budemo ljudi? Šta onda postajemo? Bogovi? Mašine? Kolektivna (pod)svest? Gomila podataka? Ništa(vilo)?

I na kraju, da li je moderan čovek spreman da otključa potencijale svog mozga? Da li je to nešto što će spasiti ljudski rod ili ga uništiti?

Mada, mislim da je Lik Beson želeo samo da napravi jedan zanimljiv triler, i usput se malo poigra sa našim mozgom, i da nas natera da postavljamo ova razna nebulozna pitanja (“Ko to mi? Ja sam buljio samo u Skarlet Johanson i čekao da vidim da li će biti seksa, a ti jedini pričaš o nekakvim evolucija mozga ili šta već…”-prim.podsvesti).

Sve u svemu, za mene je ovo bio zanimljiv film i dotakao se zanimljive teme, i mislim da ga vredi odgledati. 😀

Godinama se unazad se vrti pitanje da li će biti nastavka. Mada Lik Beson smatra da je film zaokružena celina i da ne zna o čemu bi mogao biti nastavak (ako odgledate film, razumećete zbog čega to ima smisla…bar meni ima smisla 😀 )…opet, šuškaju se razne priče, iako ih Beson negira. Međutim, kada film koji je ima budžet 40 miliona dolara zaradi preko 450 miliona…onda uvek ima mesta da se bude fleskibilan, zar ne? 😀

 

A ti, dragi čitaoče, kako se tebi čini ideja da postoji mogućnost da “otključamo” pun potencijal našeg mozga? 😀 (“Dragi čitaoče, pusti ti njegovo retardirano pitanje…kako se tebi čini ideja da gledaš film sa Skarlet Johanson bez seksi scena????”-prim.podsvesti).

 

 

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Trailer

Datum izlaska: 2014. godina

Format: Film

Trajanje : 89 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + sixteen =