Spider-Man: Into the Spider-Verse

Spider-Man: Into the Spider-Verse

 

Spajdermen, vaš prijateljski nastrojeni komšija…jedan od (mnogima) dražih superheroja, uključujući i meni. Pričati o njegovim supermoćima, poreklu, psihološkom profilu, neprijateljima sa kojima je vodio ljute bitke, odnosima sa drugim superherojima, pridruživanju „Osvetnicima“, ljubavnim avanturama sa Gven Stejsi i Meri Džejn… strane i strane teksta bi se mogle ispisati o ovom dobrodušnom superheroju šaljivdžiji.

Moj prvi susret sa Spajdermenom je bio kroz crtanu seriju iz 1967. godine (napomena: CRTANI FILM JE IZ 1967. GODINE, NE JA! 😀 ), a onda se pojavilo i par epizoda crtanog filma iz 1994. godine. Posle toga se pojavila čuvena trilogija sa Tobi Megvajerom i Kirsten Danst koja je ponovo lansirala Spajdermena u sam vrh po popularnosti superheroja, pa se zatim pojavila klimava duologija sa Endru Garfildom i Emom Ston koja baš i nije oduševila, pa je nam je veru povratio mlađani Tom Holand sa njegovom verzijom Spajdermena koji je stidljivo debitovao u internom obračunu Osvetnika, ali je posle zasluženo dobio i svoj samostalni film, kao i nastavak, i očigledno ćemo ga još dugo gledati u bioskopima.

„Spider-Man: Into the Spider-Verse“ je kompjuterski animirani film koji se (pomalo neočekivano) pojavio 2018. godine. Trejler koji se tada pojavio je odmah pobrao simpatije publike, iako je bila iznenađena otkud ideja da se pojavi ovaj ovakav tip filma.

I svima je bilo drago kada se pojavio.

 

Spider-Man: Into the Spider-Verse
“Ovaj, ćao…ja nisam Piter Parker…čisto da znate…”

 

 

Majls Morales je tinejdžer. Pošto je tinejdžer, mi, naravno, ne možemo da znamo da li je srećan, tužan, veseo, depresivan, frustitran, raspoložen da se bori za prava ptica, prava za alkohol, napaljen ili nešto deseto (mada je najverovatnije sve to istovremeno…ipak je tinejdžer 😀 ). Međutim, njegov entuzijazam je malo opao kada je “upao” u pripremnu školu koja mu se baš i ne dopada, ali želi da opravda očekivanja svojih roditelja. Najviše voli da se druži sa svojim stricem Aronom, sa kojim delim strast prema crtanju grafita. Na jednoj od njihovih avantura (u podzemnoj železnici, da na miru crtaju grafite), Majlsa ujeda pauk. Kao i svakog tinedjžera umetnika, Majlsa zabole što ga je ujeo pauk, pa ga lepo pljesne šakom i otrese sa iste, a zatim se vraća u svoj srednjoškolski smeštaj.

Majls živi u gradu kojim dominira Spajdermen. Naš dragi nam Piter Parker čuva Njujork od negativaca, fotka za “Dejli Bagl”, oženjen je divnom Meri Džejn, pazi na svoju tetku Mej (napomena: ne brkati ovu tetku Mej sa onom seksi verzijom iz poslednjih filmova o Spajdermenu), postoje stripska izdanja njegovih avantura i (skoro) svi ga vole. Ma život mu je milina.

U međuvremenu (tj. sutradan), Majls primećuje da se čudno oseća. Mnogo se znoji, čula mu se izoštravaju, ruke mu postaju ekstremno lepljive, svestan je pravougaonika sa tekstovima i da čuje naglas svoje misli (“Ček, bre, čega je svestan i šta čuje naglas???-prim.podsvesti”). Čovek bi pomislio da je u pitanju pubertet, ali onog trenutka kada shvati da može da se pentra po zidovima, Majls shvata da se nešto ozbiljno dešava, a samo jedan pogled na strip iz edicije o poreklu Spajdermena mu daje jasan odgovor.

On ima moći poput Spajdermena.

 

Spider-Man: Into the Spider-Verse

 

Dva Spajdermena…zar je to moguće?

Da bi saznao šta se to dešava, Majls ponovo odlazi na „mesto zločina“, tj. mesto gde ga je ujeo pauk.

Umesto odgovora, tamo zatiče Spajdermena kako se bori sa Kingpinom, u nameri da spreči aktiviranje velikog sokoćala koje omogućava pristup drugim dimenzijama. Kingpinova namera je da povrati svoju porodicu (tj. ženu i sina), tako što će ih „izvući“ iz nekog od paralelnih univerzuma (Multiverse). Stvari, naravno, polaze naopako sa mašinom, i Spajdermen biva teško ranjen. Sa poslednjim atomom snage, predaje Majlsu (koji je sve vreme nemi posmatrač obračuna) usb disk koji će morati da se upotrebi na Kingpinovoj mašini, da bi sprečilo ponovno aktiviranje iste.

Da stvar bude gora, Majls takođe i prisustvuje sceni gde Kingpin ubija Spajdermena.

Šta sada da radi? On možda ima neke moći (ne zna ni sâm koje su sve to tačno, a ni kako da ih koristi), ali ne može da zameni Spajdermena. Grad je potresen gubitkom svog heroja.

Ali, možda i nije sve izgubljeno.

Majls otkriva da se u Njujorku odjednom pojavilo čak pet Spajdermena!

Dobro pogađate, kvar na Kingpinovoj mašineriji je imao za posledicu da je „povučeno“ pet Spajdermena, svaki iz svog univerzuma. To su:

  • Peter B. Parker – Propali Spajdermen od nekih 38 godina, kod koga je sve pošlo naopako u životu (udaljio se od Meri Džejn, izgubio sve pare, u užasnoj je kondiciji)…i koji treba da bude mentor Majlsu. Kako su ga autori zamislili, on vam dođe poput Mijagija iz filma „Karate Kid“… samo bez ikakvog znanja o karateu 😀
  • Spider-Woman – verzija Gven Stejsi iz drugog univerzuma, predstavlja se kao student u Majlsovoj školi. Zbog gubitka bliske osobe ne želi ponovo da se vezuje za ljude
  • Spider-Man Noir – bukvalno crno-bela verzija Spajdermena, inspirisana noar gangsterskim filmovima 40-ih i 50-ih godina. Ne libi se da upotrebi vatreno oružje i opasno lema ljude. A još je i daltonista (pošto je njegov ceo svet, jelte, crno-beli)
  • Peni Parker – Ovde imamo 11-ogodišnju devojčicu koja se bori uz pomoć robota u kome živi njen radioaktivni pauk. Ova verzija je definitivno inspirisana anime svetom
  • Spider-Ham – Uh, ovo vam je antropomorfno patuljasto prase u kostimu Spajdermena, koje se zove Piter Porker (ne pitajte). Bukvalno je urađen kao crtani film

 

Spider-Man: Into the Spider-Verse

 

I da stanemo ovde sa radnjom, mislim da sam dosta otkrio, zar ne? 🙂

Odakle krenuti sa utiscima o filmu “Spider-Man: Into the Spider-Verse”…

Vizuelni aspekt je pokidao! Sâm pristup animaciji je bio takav da se videla jasna želja animatora da publika ima utisak da gleda pokretni strip. Pogledajte najavu filma na samom kraju teksta, mislim da će vam sve biti jasno. A ako vam i to nije dovoljno, tu je i spisak nagrada koje je osvojio ovaj film, pogotovo za vizuelni aspekt.

Muzika nimalo ne zaostaje za vizuelni aspektom, i savršeno se uklapa u ritam filma.

Radnja je dinamična i odlično kombinuje svetle i mračne trenutke naših superheroja. Videćemo odličnu evoluciju Majlsa od uplašenog tinejdžera do osobe koja mora da shvati da sa “velikom moći dolazi i velika odgovornost”, probleme u porodičnim odnosima, spoznaje ostalih Spajdermena šta treba da rade sa svojim životima i šta sve ne.

Ovo nije tipičan animirani film. “Spider-Man: Into the Spider-Verse” je film uz koji ćete se smejati (zaista, ima dosta komičnih scena i vrcavih dijaloga), ali i zamisliti. Prijatno me je iznenadilo što ovaj film sadrži i puno inspirativnih momenata, pogotovo na temu suočavanja sa svojim strahovima, nedostatkom vere u sebe, kao i da nikada nećemo znati kada je pravi trenutak da nešto najzad učinimo. “You won’t…it is a leap of faith” (“Nećeš znati…to je skok vere“) je jedna od najboljih replika izgovorenih u celom filmu. Mada je ovo fraza koju smo svi čuli sto puta u životu i znamo njeno značenje, rečenica koja je bila izgovorena u jednom kraćem (oproštajnom) razgovoru/sukobu između Majlsa i matorog Pitera, kao i emocije prikazane u tom trenutku, savršeno su opisale pravo značenje izraza leap of faith.

Sve u svemu, moji utisci o filmu su odlični. Majls Moralesov Spajdermen je interesantan, i super je što je najzad priključen filmskom univerzumu, i verujem da je u planu nastavak filma, a ne isključujem mogućnost da se u budućnosti pojavi i igrana verzija ovog superheroja.

Usudiću se da kažem da je ovo možda i jedan od (naj)boljih filmskih/animiranih ostvarenja na temu superheroja.

Publika se oduševila, filmski kritičari su pokazali naklonost prema “Spider-Man: Into the Spider-Verse”. Zato je grehota ne odgledati ovaj film.

 

A ti, dragi čitaoče, ako još nisi odgledao ovaj film… šta čekaš? 🙂

 

 

Imdb | Rotten Tomatoes

Trailer

Datum izlaska: 2018. godina

Format: Film

Trajanje : 117 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 9 =