Love Death and Robots (season 2)

Love death and robots & Netflix

 

Iz nekog razloga sam smetnuo sa uma da uradim recenziju druge sezone fenomenalne antologijske mini-serije „Love Death and Robots“ (u daljem teksu: LDR). I baš kada sam se razmišljao da je recenziram, neočekivano mi je Netflix servirao i treću sezonu! 😀

Za one koje ne znaju, ovaj pasus iz moje recenzije prve sezone, u principu, pokriva šta je LDR:

 

“Love, Death and Robots” (“Ljubav, Smrt i Roboti”; u daljem tekstu: LDR) je antologijska animirana serija za odrasle. Nemojte ovo „animirana“ da vas zbuni, ovo je zaista serija za odrasle. Teme/epizode su poprilično adult, dosta inspirisane „Heavy Metal“ serijalom, i različitih su žanrova (od naučne fantastike, preko fantazije, do horora i komedije)

 

U prevodu, dobre i neobične stvari vas čekaju.

 

Love death and robots & Netflix

 

Automated Customer Service – U futurističkom penzionerskom naselju, gde roboti obavljaju skoro sve poslove, starija gospođa ima problem sa Vacuubot mašinom (čisti, pere, pegla i usisava po kući), koja je iznenada se pokvarila i krenula da teroriše po kući. Da li će gospođu pre spasiti beskorisna tehnička podrška ili čudni čiča komšija…ako uopšte i mogu da je spasu?

Ice – Porodica se preselila kolonizovanu planetu, celu okovanu ledom, gde su svi genetski modifikovani i imaju (umerene) supermoći. Sedžvik, za razliku od svog mlađeg brata Flečera, nije „modifikovan“, pa je zbog toga prilično izopšten iz društva (i često pogrdno nazivan extro). Međutim jedne večeri se pridružuje svom mlađem bratu i njegovom društvu u jednoj opasnoj avanturi…da li je to bila pametna odluka?

Pop Squad – u distopijskoj budućnosti, čovečanstvo je razvilo lek/proizvod koji omogućava, da tako kažemo, jednu vrstu biološke besmrtnosti. Ovo dovodi do prenaseljenosti planete, zbog čega je stupila zabrana rađanja dece. U slučaju da neki par napravi dete, tu na scenu stupa policija koja momentalno ubija dete, a roditelje privodi po kratkom postupku. Detektiv Brigs, koji inače radi ovaj surovi posao, počinje vremenom psihički da popušta pod pritiskom ovakvih zadataka. Štaviše, posle jednog (polu)šaljivog komentara njegove ljubavnice da bi, kada bi to moglo, dozvolila da zatrudni za njim, u njemu se javio veliki nemir. Zbog toga je odlučio da sprovede svoju privatnu istragu, i tako je naišao na jednu ženu koja krije svoje dete od sveta, sa namerom da sazna zašto su ljudi voljni da se odreknu svoje besmrtnosti zbog dece…da li će razumeti poruku?

Snow in the Desert – Čovek po imenu Snow (Sneg) živi na nekoj vukojebini/pustari od planete. On poseduje jedinstvenu sposobnost regenracije, zbog čega je faktički besmrtan. Tokom obračuna u jednom baru sa tri plaćenika (jer je neko ponudio velike pare za Sneškove testise…mislim, bukvalno njegove testise), biva spašen od strane žene po imenu Hirald. On je kasnije poziva u svoj dom kao gosta…kakvi su Hiraldini motivi?

The Tall Grass – Neočekivano, voz je morao, zbog kvara, da stane u sred noći na pola puta, sa svih strana okružen visokom (bar preko 2,5m) zelenom travom (i ne, izgleda nije u pitanju kukuruz). Jedan od putnika, i pored upozorenja konduktera, rešio je da iskoristi neočekivanu puš-pauzu i prošeta neobičnom njivom…da li je to bila dobra ideja?

 

Love death and robots & Netflix
Verovatno ne…

 

All Through the House – na božićno veče, blizanci Lea i Bili bivaju probuđeni batom koraka. To mora da je Deda Mraz. Tiho su se spustili do dnevne sobe gde se nalazi jelka i ugledali Deda Mraza…ali kakav je to bio Deda Mraz?

Life Hutch – tokom svemirske bitke sa neprijateljskom vamzemaljskom rasom, borbena letelica pilota Terensa se srušila na obližnju planetu. Terens uspeva da pronađe obližnje sklonište, ali, na njegovu nesreću, robot koji održava sklonište se pokvario i pokazuje neprijateljske tendencije prema ranjenom pilotu…ima li nade za Terensa?

The Drowned Giant – gigantski leš čoveka se nasukao na obalu i jedan od akademika je narator svog unutrašnjeg monologa o značaju ovog leša za lokalne stanovnike…ovo je nešto poput filozofske verzije Gulivera i Liliputanaca…samo što se mrtav Guliver nasukao na obalu?

 

Love death and robots & Netflix

 

Vidi se vizuelni napredak u odnosu na prvu sezonu, u to nema sumnje.

Ali sâm kvalitet epizoda i njihov koncept…pa, čini mi se da je mnogo slabiji u odnosu na prvu sezonu. Ne da je sama po sebi druga sezona loša…ali je prva postavila prilično visoke standarde. Nedostaje taj neki siroviji, agresivniji, seksualniji element, koji davao određenu „mračnost“ seriji.

Sa druge strane, teme koje pokrivaju ove epizode deluju mnogo ozbiljnije. Npr. da li biste bili spremni da se odreknete mogućnosti da imate naslednike u korist besmrtnosti, kako da se nosite sa time kada ste drugačiji od okoline, koji je smisao u prolaznosti života…kao i da li zaista želite da saznate kako izgleda Deda Mraz i da li možda piš-pauzu dok putujem busom (ili u slučaju ove epizode, vozom) za Grčku ipak provede u blizini busa?

 

Love death and robots & Netflix

 

U principu, druga sezona LDR-a nije loša. Štaviše, dobra je, samo malo slabija u odnosu na prvu sezonu. Ali svejedno treba da je odgledate, da biste nastavili sa možda i najboljom sezonom serije…trećom! 😀

Od poznatih glumaca koji su pozajmljivali glas, vredi jedino spomenuti Majkl B. Džordana i Elodi Jung.

Za meni omiljene epizode druge sezone biram „Ice“, „Pop Squad“ i „Snow in the Desert“

 

A tebi, dragi čitaoče, koja je tebi omiljena epizoda druge sezone? 🙂

 

 

Trailer

IMDB | Rotten Tomatoes | Metacritic

Format: Serija

Broj sezona: 3 (8 epizoda druge sezone)

Prosečno trajanje epizode: Ispod 20 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 5 =