You Only Live Twice

You Only Live Twice James Bond Sean Connery Kissy Suzuki

 

Tiger Tanaka: My friend, now you take your first civilized bath.
James Bond: Really?
[Bond is surrounded by four young Japanese women wearing only white bras and panties]
James Bond: Oh, I like the plumbing.
Tiger Tanaka: Place yourself entirely in their hands, my dear Bond-san. Rule number one: is never do anything yourself – when someone else can do it for you.
James Bond: And number two?
Tiger Tanaka: Rule number two: in Japan, men come first, women come second.
James Bond: I just might retire to here.

 

“You Only Live Twice” (Samo dvaput se živi) je meni jedan od dražih filmova, iz prostog razloga što se skoro cela radnja filma odvija u Japanu. 😀 Ali, sa druge strane, to što mi je drag film, ne znači i da spada u meni omiljene.

O čemu se radi?

Svemirska letelica „NASA”-e je oteta (ili bolje reći, “progutana”) u svemiru od strane neidentifikovane letelice. Pošto su u pitanju 60-e, logično je da će odmah za gušu da se hvataju Sovjeti i Ameri, i da su na jednu psovku udaljeni od nuklearnog rata. Međutim, britanska vlada sumnja da su ovde umešani i Japanci. Zbog toga šalju svog najboljeg operativca, Džejmsa Bonda, u Tokio da istraži o čemu se radi (praćeno fingiranjem njegove smrti sa stilom). U prevodu, šalju ga da radi, da upotrebim staru slovensku reč, undercover.

Jedan od primarnih zadataka Džej Bija je da stupi u kontakt sa misterioznim prvim čovekom japanske tajne službe, Tigrom Tanakom (Tiger Tanaka) i udruže se u otkrivanju zašto je misteriozna letelica, koja je “progutala” “NASA”-in brod, sletela negde u Japanu.

 

You Only Live Twice James Bond Sean Connery Kissy Suzuki

 

Džejms Bond ubrzo otkriva da svi tragovi vode do kompanije “Osato Chemicals” i njenog direktora Osata i misteriozne mu (i fatalne) sekretarice, Helge.  Pošto je jedva izvukao živu glavu uz pomoć Tanakine agentkinje (jer su istu pokušali da mu skinu Osato i Helga…mislim, pokušali su da mu skinu glavu, ne da mu skinu agentkinju…mislim, nema potrebe da mu skinu agentkinju, to će Džej Bi uraditi kasnije sâm bez ičije pomoći, ljubi ga brat), otkriva se da nisu Japanci ti koji su probali da izazovu haos između SAD i SSSR, već naši stari drugari iz zloglasne organizacije “SPECTRE”.

Pošto pronalaze lokaciju gde bi trebalo da su sakrivene letelice (u pitanju je jedno malo ostrvo gde postoji jedino siromašno ribarsko naselje), Tanaka postavlja bitan zadatak pred Bonda…Džej Bi mora da se infiltrira na ostrvo. A da bi to uradio, prvo mora postati pravi Japanac! Mora da ga maskiraju, mora da nauči kako se ponaša Japanac, mora da nauči “put nindže” od Tanake i njegovih učenika…i mora da se oženi Japankom sa ostrva!

Posle ovih izazova, Džej Bi uspešno otkriva bazu “SPECTRE”, i po prvi put se susreće oči u oči sa mastermajndom, prvim čovekom ove ozloglašenje organizacije. U pitanju je Ernst Stavro Blofeld.

Postavlja se pitanje da li Džejms Bond može da spreči na vreme sukob SAD i SSSR i, što je još bitnije, da preživi u jazbini organizacije “SPECTRE”?

 

You Only Live Twice James Bond Sean Connery Kissy Suzuki

 

Eh…odakle krenuti kada je u pitanju ovaj film…da li će vas iznenaditi da je ovo jedan od zabavnijih Bond filmova, a sa druge strane i lošijih?

Možda je glavni razlog naš Šone…i pored harizme i svega, ne može da promakne da je Šon Koneri ovaj film odradio (prvenstveno) zbog velikih para koje su mu ponudili producenti (Salcman i Brokoli). Jednostavno, Šone se zasitio Bond filmova. Shvatio je da mu je karijera potencijalno ugrožena na duže staze, da će ostati prepoznatljiv samo kao Džejms Bond ako ovako nastavi i da zbog obaveza oko snimanja filmova o tajnom agentu, ne može da učestvuje na drugim projektima. Mada će Šone uvek ostati zapamćen kao (najverovatnije) najbolji Džejms Bond ikada, u to vreme je možda i načinio dobar potez da napravi zaokret u karijeri, jer je kasnije radio na dosta odličnih filmova. Sve u svemu, solidno je odradio posao, ali daleko od kvaliteta prethodnih filmova. Znači, vreme je za novog Džejms Bonda.

Ruku na srce, ni negativci nisu baš (bar na mene) ostavili neki utisak. Zanimljivost je da Donald Plesens nije bio prvi izbor za prvog čoveka organizacije “SPECTRE”, Blofelda. Ne mogu reći da je loše odglumio (štaviše, njegova rola kao Blofelda je kasnije postala reper za buduće filmove, a i parodija, za to kakav može biti zli mastermajnd). Međutim, meni ova prezentacija Blofelda, za razliku od prethodnih Bond negativaca, nikada nije imala taj neki omnious presence. Osato mi je na kraju ispao meh, a Helga više rasna ženska bez neke posebne harizme.

 

You Only Live Twice James Bond Sean Connery Kissy Suzuki

 

Ali zato Bond devojke…ah, te Japanke… jednostavno, ako ste “slabi” na japansku lepotu, Aki i Kisi će vas očarati i šarmirati, a pride će lepo dopuniti svoje lepote i šarmantnom glumom i različitim karakterima.

I radnja je malo preterana i, ruku na srce, klimava, ali zato se i otišlo u ekstrem.

I zato su producenti serije rešili da ovo kompenzuju na vizuelnom planu, i to punom parom, počevši od egzotičnih i popularnih lokacija u Japanu gde se snimalo (Ginza četvrt u Tokiju, dokovi Kobea, zamak Himeđi, vulkanska planinina Šinmoe-dake) do čuvenog “Pinewood Studios” gde su potrošili (tadašnjih) milion dolara na izgradnju ogromne vulkanske baze organizacije “SPECTRE”).

 

You Only Live Twice James Bond Sean Connery Kissy Suzuki

 

Nije se štedelo ni na Bondovim gedžetima. Najimpresivniji je autožir/rotokopter (gyrocopter) naoružan raketama (nazvan “Mala Neli”), sa kojom je Bond imao okršaje u vazduhu sa neprijateljskim helikopterima (u ono doba, snimanje ove scene je bilo prilično izazovno). Tu su i uvek praktična cigareta mini-raketa (lepo kažu da pušenje cigareta ubija) i ninja-style oružja, poput žice natopljene otrovom ili štap (bo) sa sakrivenom oštricom.

Nezaobilazno oružje je i dalje Walther PPK, samo što Džejms Bond nije koristio u ovom filmu.

Očekivano je da auto izbora za Bonda u Japanu mora da bude brz, fensi i high-tech (čak i za ono doba), pa je ta čast pripala modelu “Toyota 2000GT”.

 

You Only Live Twice James Bond Sean Connery Kissy Suzuki
“Toyota 2000GT”

 

Čuvenu uvodnu numeru “You only live twice” je otpevala Nensi Sinatra, ćerka legendarnog Frenka Sinatre (pošto nije bio zainteresovan za učešće).

Sa budžetom od 9.5 miliona dolara, film je zaradio i više nego odličnih 111.6 miliona dolara.

I, za kraj, par zanimljivosti:

– Poslušnik protiv koga se Bond bori u Osatovoj kancelariji je Piter Maivija, deda Dvejna Džonsona (The Rock)

– Odnos između Šoneta i producenata se toliko pogrošao, da često nije hteo ni da glumi ako su bili prisutni na setu

– Raketni pištolj i cigareta-raketa su bila prava oružja. Proizvođač je platio da se pojave u filmu, u nadi da će postati deo standardne vojne opreme

– Ovo je prvi film gde je Bond u uniformi Kraljevske mornarice i gde se vidi da zaista ima titutlu komandanta

– Ovo je jedini film gde Bond prihvata da popije martini koji je promešan, a ne promućkan (ovo je trebala da bude nekakva šala producenata)

– Šone je imao prilično muke tokom snimanja u Japanu. Prvo su ga novinari opsedali do ludila, a zatim i slikali gde god da su stigli (navodno ga je neki novinar uslikao na WC šolji, i posle je to objavljeno u novinama). Onda je navukao ljutnju Japanca kada je rekao da Japanke ne smatra atraktivnim (na kraju se ispostavilo da je u pitanju bio pogrešan prevod njegove izjave). A kada je došao na intervju prilično ležerno/letnje obučen, na komentar novinara, zar se tako oblači jedan Džejms Bond, odbrusio je „Ja nisam Džejms Bond, već Šon Koneri, čovek koji voli da se oblači tako da mu bude komotno“

– Ovo je poslednji Bond film gde se preterano koristio voice dubbing

– Scena gde Džej Bi iz „Male Neli“ ispaljuje rakete je snimljena van Japana, jer je japanski zakon zabranjivao ispaljivanje raketa iz vazduha

– Za autentičnost po pitanju nindži, angažovan je pravi (i tada jedini) ninja master

– Ovo je bio prvi film gde Džejms Bond nije u smokingu

– Legendarnom Toširu Mifuneu je bila ponuđena rola Tanake, ali ju je odbio zbog angažmana na drugom filmu

– Razlog zašto je odsečen krov na modelu „Toyota 2000GT” je Šonetova visina

– Pokušaj Bondovog ubistva od strane nindže je baziran prema realnom istorijskom događaju iz 16. veka, kada je nindža iz Iga klana pokušao da ubije vojnog zapovednika Odu Nobunagu

 

You Only Live Twice James Bond Sean Connery Kissy Suzuki

 

I sa ovim filmom se može reći da se završila jedna era, koju je započeo „Dr.No“, nastavili „From Russia with Love“, „Goldfinger“, „Thunderball“ i završio „You  Only Live Twice“. I onda je došlo vreme za neke promene u avanturama ovog tajnog agenta-zavodnika…

 

Dragi čitaoče, kako su se tebi dopale Bondove avanture u Japanu? 😊

 

 

Trailer

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Format: Film

Premijera: 1967. godine

Trajanje : 117 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − four =