Arnold

Arnold Schwarzenegger Netflix Arnold Švarceneger

 

U jedno sam prilično siguran, a to je da je Arnold Švancer…Švarcer…Šravcen…ma znate već na koga mislim…sigurno je uticao na to kako će se odvijati dokumentarac o njegovom životu, po principu „ono što sam loše radio, to ćemo samo minimalno da pokrijemo, a ono dobro, e to ćemo da se raspištoljimo“.

I pored toga, „Arnold“ je i dalje veoma zanimljiv dokumentarac. 😊

Formulisan u obliku mini-serije, dokumentarac je koncipiran tako da svaka epizoda obrađuje jednu njegovu „stranu ličnosti“, a koje su se pojavljivale, hronološki:

  1. Athlete (atleta)
  2. Actor (glumac)
  3. American (Amerikanac)

 

Možda uočavate prvo slovo svake reči. AAA…kada ujedino hoćete da kažete da je nešto najbolje, prvoklasno. Dobra fora, zar ne?

 

Arnold Schwarzenegger Netflix Arnold Švarceneger

 

Prva epizoda („Athlete“) pokriva period njegovog odrastanja (rođen je u austrijskom gradiću Tal (Thal), blizu Graca). Čućemo priče o njegovoj vrednoj i trpeljivoj majci Aureliji, osetljivom starijem bratu Majnhardu (koji je izgleda bio miljenik porodice), ali će se naviše doticati svog oca Gustvava i njegove discipline i neretko nasilne prirode. Videćemo kako je stari film „Hercules“ sa Redž Parkom (Reg Park), inače tadašnjom zvezdom fitnes/bodibilding industrije, podstakao Arnolda da se zainteresuje za bodibilding, uključi u lokalno udruženje vežbača i postane opsednut vežbanjem (tj. bodibildingom). Ovo baš nije nailazilo na razumevanje roditelja i okoline, ali je Arni svejedno gurao svoju priču. Ovo je dovelo do toga da se prvo preselio u teretanu u Gracu gde je radio kao trener, a zatim i da počne sve više da se okreće takmičenjima u bodibildingu, i posle toga ostalo je istorija. Onda je došlo prvo mesto u amaterskom „Mr. Universe“, zatim je tri puta zaredom bio (pravi) „Mr. Universe“, i onda je sedam puta osvajao titulu „Mr. Olympia“, a u međuvremenu je ostvario svoj dečački san i preselio se u Ameriku.

 

Arnold Schwarzenegger Netflix Arnold Švarceneger

 

Pošto je osvajao sve što se moglo osvojiti u svetu bodibildinga, sledeća stanica u njegovoj karijeri (a ujedino epizoda u seriji) – gluma (Actor). U početku mu to baš i nije išlo kako treba jer, ruku na srce, sem mišića, ništa nije valjao za glumu (mada mu ni mišići nisu mnogo značili za onaj period Holivuda i ideje skladnog muškarca) – blentava faca sa lošim (nikakvim) facijalnim ekspresijama, loš i grub engleski, čudno prezime. Pažnju je privukao filmovima „Stay Hungry“ (gde je glumio vlasnika teretane) i u filmu o bodibildingu, „Pumping Iron“. Posle toga je shvatio da mora se pažljivije posveti unapređenju glumačkih sposobnosti…a i engleskog jezika. I onda je došao film „Conan the Barbarian“ i ostalo je (opet) istorija. Ređaju se (neki kultni, a neki samo popularni) filmovi poput „Terminator“ (i njegovi nastavci), „Commando“, „The Running Man“, „Predator“, „Red Heat“, „Twins“, „Total Recall“, „Last Action Hero“, „True Lies“, „Junior“, „Eraser“, „Batman & Robin“, „End of Days“, „Eraser“ i mnogi drugi.

 

Arnold Schwarzenegger Netflix Arnold Švarceneger

 

Međutim, Arniju ni to nije bilo dovolljno, i otud treća epizoda (American). Što da se ne okrene i politici? Devedesetih je bio predesedavajući u Savetu za fitnes i sport. Republikanac je. Ranije se „udao“ u Kenedijeve (oženio se 1986. Marijom Šrajver). Oće sad da bude i političar. I posle duge (kampanjske) borbe, postao je guverner Kalifornije, gde se sad morao da uhvati u koštac sa mnogobrojnim izazovima, kako na poslovnom (političkom), tako i na privatnom planu. I uspeo je da izgura dva mandata. I svašta (ali baš svašta) je uradio za to vreme…i dobro i loše…

 

Arnold Schwarzenegger Netflix Arnold Švarceneger

 

E sad, zašto je dokumentarac „Arnold“ toliko zanimljiv?

Za početak, Švarci sada ima 76 godina. Pretumbao je svašta preko glave, sretao se sa svakavim ljudima. Činio je dobre stvari kao i velike gluposti. Finansijski je obezbeđen (bogatstvo mu je procenjeno na 450 miliona dolara). Može da ima „e zabole me“ stav prema životu i ljudima (u prevodu, „boli ga patka“). I eto, može mu se da ispriča neke stvari bez dlake na jeziku, i da se hvali i da se kudi. A i da nam ispriča neke velike životne istine i otkrije zanimljivosti iz svog života.

Bez obzira da li je u pitanju bodibilding, gluma ili politika, Arnold jasno stavlja do znanja da je malo šta mogao da ostvari sam i da je tokom svog života nailazio na ljude koji su bili voljni da mu pomognu i pruuže podršku. Postoje granice koliko može čovek sam da postigne, a koliko daleko jedino može da ide uz pomoć drugih.

Švarci će nam ispirčati i koliko su ga pogađale predrasude drugih i neuspesi, bilo na polju bodibildinga, filma ili politike.

Naravno, u manjoj meri će se dotaći i grešaka iz perioda svoje političke karijere, od izjava koje je davao preko poteza koje je vukao…a i dotaći će se i afere sa kućepaziteljkom koja je posle dovela i do razvoda sa Marijom, a spomenuće i par reči o svom vanbračnom sinu.

Ono što smo (verovatno) znali tokom njegove duge karijere, sada je nekako objedinjeno u ovom dokumentracu.

Arnold je čovek koji je fokusiran na rezultate. Nema sumnje da je jedan ključnih razloga njegovog uspeha upravo posvećenost onome čime se bavi.

Čovek je oduvek imao viziju sebe da bude zvezda. On je upravo govorio kako ne želi da bude najbolji (karakterni) glumac, već da bude najveća filmska zvezda.

Znao je da vodi psihološke ratove sa protivnicima. Od suptilnih provokacija sa drugim takmičarima u bodibildingu, do političkih rivala, Arnold je bio svestan da izbaciti protivnika iz „takta“ može da odnsese prevagu.

 

Arnold Schwarzenegger Netflix Arnold Švarceneger

 

Jedan detalj mi se posebno dopao, ali ne znam da li je to Arnold namerno ili slučajno izjavio kako je izjavio. Naime, vidi se da Arnold zaista nije imao pojma ni o glumi, a pogotovo ne o politici i šta ona sve obuhvata. Ali, on je prodao priču da on to može. Naravno, on se posle i zaista udubljivao u te materije da bi postao (koliko-toliko) kompetentan u njima. Ali, njegov pristup novim izazovima me je podsetio na onu izreku Ričarda Brensona „Ako vam neko ponudi sjajnu priliku, a vi niste sigurni da li je možete iskoristiti, recite DA – a onda naučite kasnije kako da to uradite“.

Isto tako je rekao da su neke stvari koje je radio u životu bile čist schmah (nemačko-austrijski idiom, za koji bi Amerikanci rekli „bulls**t“, a mi „sra*e“. Ali isto tako može i da se odnosi na taktiziranje i foliranje). A ovo se posebno odnosi na marketing i (samo)promociju. Mnoge stvari koje je on izgovorio tokom (sve tri) svoje karijere, bile su obične fore u cilju sticanja popularnosti i simpatija publike, a ne zato što je zaista verovao u to. Realno, kada pogledate današnje popularne ličnosti u zemlji, a pogotovo kategorja „influenser“, njihovog schmah-a ima koliko hoćete, i vole da ga istovaraju po narodu…

Elem… Arnold će se doticati i perioda kada su steroidi bili legalni, rivalstva sa Staloneom, kako umalo nije odustao od „Terminatora“, kako je on bio milioner pre filmske karijere (on je novac od bodibildinga ulagao u nekretnine po savetima drugih, a posle je tokom života preuzimao razne poslovne poduhvate), koje ljude je smatrao prijateljima…

U dokumentracu će po par rečenica izgovoriti i njegovi prijatelji, poznanici i rivali iz sveta bodibildinga, filma (Džejms Kameron, Deni de Vito, Džejmi Li Kertis, Silvester Stalone), kao i iz političkog života i novinarskog sveta.

Mislim, šta reći na kraju? Nema sumnje da je „Arnold“ zabavan dokumentarac za gledanje, kao i njegovi filmovi. Ne treba da očekujete nikakve hardkor potresne ispovesti, niti zezanciju. Čućemo neke već poznate stvari, ali saznaćemo i neke nove detalje iz života ove akcione zvezde. Nema sumnje da je tajming ovog dokumentarca bio planiran da bi se poklopio sa premijerom njegove serije „FUBAR“, ali kao što sam ranije spomenuo, to ne znači da je dokumentarac loš, baš naprotiv.

 

Arnold Schwarzenegger Netflix Arnold Švarceneger
E nešto me zabole za mišljenje neke tamo kafe i knjige i štagod…

 

Inače, hteo sam za kraj da spomenem još jedan zanimljiv detalj iz dokumentarca. Mada je o tome govorio samo par minuta, Arni se dotakao i toga kako ljudi moraju da budu više proaktivni i više „zauzeti“ i da onda neće imati toliko vremena da se osećaju loše, smoreno, depresivno, da se previše preispituju i vode duge (obeshrabrujuće) razgovore sa samim sobom. Da je poenta da se samo ide napred. I znate šta – ima istine u tome.

Sve u svemu, zanimljiv dokumentarac za sve, a pogotovo za ljubitelje lika i dela Arnolda Terminatora.

A ubrzo nas očekuje i dokumentarac o životu njegovog najvećeg rivala na filmskog platnu – ni manje ni više nego lika koga pamtimo po likovima poput Roki i Rambo! 😃

 

A tebi, dragi čitaoče, koji bi bio tvoj omiljen Švarcijev film, a da nije „Terminator“? 😊

 

 

Sajt Arnolda Švarcenegera

Trailer

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Premijera: 2023. godina

Format: Serija (mini-serija)

Broj sezona: 1 (3 epizode)

Prosečno trajanje epizode: 60 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − one =