Thunderball

Thunderball James Bond Sean Connery Šon Koneri Largo 007

 

“Thunderball” je bio (a i dalje je) jedan od popularnijih James Bond filmova. Ubačeno je dosta novina, radnja je bila dinamična i zabavna…a i finansijski bi se mogao smatrati jednim od uspešnijih Bond filmova.

Zla organizacija SPECTRE se ponovo vraća na scenu, sa ekstremno dijaboličnim (“A kako drugačije…”-prim.podsvesti) planom. Čovek broj dva u organizaciji, Emilio Largo, uspešno je skovao, a zatim i realizovao (prilično prepreden) plan da otme taktički džet bombarder britanske avijacije, naoružan sa dve atomske bombe. SPECTRE sada drži sve karte u rukama, i zahteva da se organizaciji isplati 100 miliona funti, ili će bombardovati neki grad u Americi ili Britaniji.

Ova opasna pretnja zahteva mobilizaciju svih 00 tajnih agenata britanske službe, ukljčujući i našeg šarmera, Džej Bija. Podneo je zahtev da, za potrebe ove operacije, bude prebačen na Bahame, jer ga intuicija vodi da će tamo otkriti nešto važno…a i na fotografiji je video zgodnu žensku koja je relevantna za ovu misiju, a njen značaj je shvatio kad se prisetio svog oporavka u jednom rehabilitacionom centru, gde umalo nije izgubio glavu (ili da budemo precizniji, kičmu).

Bond brzo stupa u kontakt sa devojkom sa slike (šarmantna seksi dama se zove Domino), a ubrzo se u kazinu sreće oči u oči i sa Largom, a zatim povezuje dva i dva, i shvata da je Domino Largova konkubina.

 

Thunderball James Bond Sean Connery Šon Koneri Largo 007
Mala, ja sam ti Bond, Džejms Bond, i oboje znamo kako će se završiti…

 

Od tog trenutka počinje igra mačke i miša između Bonda i Larga, koji “zvanično” su postali poznanici koji se (kao) druže, a u stvari pokušavaju da nadmudre jedan drugog u raznim operacijama. Vreme, očekivano, nije na Bondovoj strani, jer sat otkucava do roka kada će SPECTRE ili dobiti 100 miliona ili će neki grad u SAD ili UK postati ravnica.

Uz pomoć svog prijatelja, agenta CIA, Feliksa Lajtera, koleginice Paule Kaplan i nezaobilaznog Kjua (Q) i njegovih gedžeta, Bond će morati svako veče pod okriljem mraka da istražuje Largovo imanje i vode oko njegove jahte (Disco Volante), jer atomske bombe moraju biti tu negde.

Uz pomoć jednog (ne)očekivanog saveznika, Bond će dobiti sve potrebne informacije da se sve pripremi za veliku operaciju protiv Larga i povratak atomskih bombi pod krunu Njenog Veličanstva.

Vizuelno, “Thunderball” je izdominirao, zbog čega je i osvojio Oskara 1966. godine za najbolje vizuelne efekte.

Uvodnu numeru (Thunderball) je otpevao legendarni Tom Džons. Postoji priča da se pevač, navodno, onesvestio tokom snimanja ove pesme u studiju, jer ga je maksimalno iscrpelo pevanje u završnici pesme.

Legendarni Šone i dalje dominira svojim šarmom, bezobrazno provokativnim komentarima, kao i u akcionim scenama, i stvarno mislim da ne treba trošiti reči na njegovu glumu.

Glavnog negativca u ovom filmu, Emilia Larga, glumio je pokojni Adolfo Seli koji, mada je tokom karijere glumio u više od sto filmova, ostao zapamćen upravo po ulozi arogantnog i preteranog samouverenog drugog čoveka zloglasne organizacije SPECTRE. Zanimljivost, glas Largu je pozajmio drugi glumac.

 

Thunderball James Bond Sean Connery Šon Koneri Largo 007

 

Bond-dama u ovom filmu je Domino, koju je odglumila prelepa Klodine Oger. Mislim, dovoljno je samo reći da je bila u vrhu prilikom (svojevremenog) izbora za Mis Francuske. Ali nije samo u pitanju lepota, stvarno je i lepo glumila u filmu.

Naravno, Bond film ne bi mogao da prođe ni bez seksi zloćkice, a ovde je u pitanju foxy SPECTRE-in ubica, Fiona Volpe, koju je glumila prelepa Lućiana Paluci…ah ta italijanska lepota i seksipil.

Doduše, meni je (seksi) zvezda filma definitivno Bond devojka broj dva, Moli Peters, kao fizioterapeut Patricija koja pomaže Bondu prilikom oporavka…i “prilikom oporavka”. Ljudi moji, kakva ženska, a poslednja scena u kojoj se pojavljuje sa Šonetom…pa, neki filmovi drugog žanra tako znaju da počnu kako se njihova scena završava. 😀

 

Thunderball James Bond Sean Connery Šon Koneri Largo 007
Mislim da je ovde sve jasno…

 

Bernard Li (M) i Lois Maksvel (Manipeni) su i dalje standardno dobri u svojim epizodnim (par minuta) ulogama, a Dezmond Levelin (Q) je sada dobio još više minuta da objašnjava svoje gedžete.

Ovaj film isto obiluje akcionim scenama, ali možda je najupečatljivija ona na kraju filma koja uključuje borbe na dnu mora i ajkule (imajte na umu, ono su prave ajkule, tada CGI nije bio toliko dobar, duh 😁).

Što se tiče tehnologije, Bond dobija sada neke veoma zanimljive gedžete, poput džetpeka (jetpack), kao i njegovu podvodnu verziju, zatim pilulu koja se proguta i ponaša kao lokator, sat i podvodni fotoaparat sa gajgerovim brojačem, diktafon sakriven u knjizi, kao i minijaturni signalni pištolj.

Bondov auto izbora i u ovom filmu je, legendarni sportski Aston Martin DB5! Sa druge strane, Emilio Largo preferira Ford Thunderbird.

Zanimljivo je da Bond svoj omiljeni pištolj, Walther PPK, nije koristio u ovoj misiji.

“Thunderball” nije pratilo previše traumatičnih problema prilikom snimanja…iako je bio izazov snimati na Bahamima gde ajkule znaju da priđu obali. Mada je Džon Stirs (supervizor za vizulene efekte) osvojio nagrade za ovaj film, znao je da se malo i zanese u svojoj posvećenosti…npr. za scenu gde treba da eksplodira Largova jahta bilo je upotrebljeno eksperimentalno raketno gorivo. Stirs u svom entuzijazmu je, izgleda, što bi rekli, “sunuo” malo više goriva nego što je trebalo, ne znajući za njegovu hemijsku nestabilnost…što je rezultiralo epskom eksplozijom jahte…ali su takođe popucali i svi prozori u radijusu od 30 kilometara…yep…e da, imali su i situaciju gde je za potrebe filma bila obezbeđena mrtva ajkula koja je tokom snimanja, ovaj, oživela…možete da mislite karambol koji je nastao na setu…

Međutim, najveća kontroverza koja je pratila ovaj film, bila je pravne prirode.

Najveći deo filma je snimam na prelepim Bahamima, a ostatak u „Pinewood Studios“ u Londonu.

Budžet za ovaj film je bio tri puta veći nego prošli put i iznosio je devet (9) miliona dolara (veći nego za prethodna tri filma zajedno), ali je zato sa profitom dobacio do impresivnih 141 milion dolara!

 

Thunderball James Bond Sean Connery Šon Koneri Largo 007

 

I malo zanimljivosti koje su pratile “Thunderball”:

– Ovde prvi put vidimo famozni intro gde Džejms Bond ima “duel” sa kamerom, što će postati standard za sve naredne filmove

– Terens Jang (koji je radio na prva dva filma) je ponovo preuzeo dirigentsku palicu

– Bondov džetpek je filmu koristio inženjer Bil Sjuter, koji je bio jedan od dve osobe na svetu kvalifikovan da njime upravlja

– Ovo je jedini film gde vidimo (doduše, samo na kratko) sve 00 agente u jednom kadru

Thunderball  je inače, vojni termin koji se upotrebljava za oblak dima koji je pojavljuje po upotrebi atomske bombe (znano i kao „pečurka“)

– Domino je uvek obučena u crno i belo, u skladu sa svojim imenom

– Podvodna scena gde se susreću Bond i Domino, a zatim završavaju iza velike stene (da “slušaju podvodne ploče”) je trebala da uključuje scenu gde se vidi plutanje Domininog bikinija, ali je producent smatrao da je to previše „sugestivno“

– Tvorci filma su imali ideju da u kratkoj sceni gde se vide svi 00 agenti, pojave glumci koji su glumili u drugim špijunskim filmovima tih godina, ali ovo fizički nije moglo da se izvede u tom trenutku

– Klodine Oger je bila izabrana za ulogu Domino između 150 kandidatkinja

– Čuvena glumica i seks simbol, Rakel Velč, je inicijalno razmatrana za ulogu Domino

– Glumci i drugi zaposleni na setu su stalno bili smarani da daju intervjue, da ih je to izluđivalo. Šon Koneri je, na kraju, dao intervju za samo jedan magazin, i to „Playboy“…gospodin čovek…

– U ovom filmu Bond ne pije svoj famozni vodka martini, ali se zato odlučio za Dom Perignon 55

– Šezdeset (60) ronilaca je učestvovalo u velikom podvodnom obračunu u završnici filma

– Tom Džons je prvi muški pevač koji je otpevao uvodnu numeru za neki Bond film

 

Thunderball James Bond Sean Connery Šon Koneri Largo 007

 

Sve u svemu, „Thunderball“ je dobar Šonetov film…ali meni je ipak draži film koji je došao posle njega. 😀

 

A ti, dragi čitaoče, kakvi su tvoji utisci o ovom filmu? 🙂

 

 

Trailer

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Format: Film

Premijera: 1965. godine

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + 7 =