Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves Chris Pine Michelle Rodriguez Lagumi i Zmajevi Forgotten Realms DnD 2023

 

 

The Druid: What is it, exactly, that you bring to this?

The Bard: I’m a planner. I make plans.

The Druid: You’ve already made the plan, so…

The Bard: If the existing plan fails, I make a new plan.

The Druid: So you make plans that fail.

The Bard: No.

The Barbarian: He also plays the lute.

The Bard: Not relevant!

 

 

Moram vam priznati da je „Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves“ odradio (bar meni) odličan posao i uspeo da se popne u vrh najboljih „best video game adaptations“! Realno, ovo možda i nije (još uvek) toliko laskava titula i uglavnom bolje ispadnu animirane verzije adaptacija (tipa „Arcane“, „Dragon’s Dogma“, „Cyberpunk Edgerunners“, „Castlevania“ ili „Shenmue“), ali situacija se počela popravljati zadnjih godina. Pogotovo sa pojavljivanjem sjajnih serija poput „The Last of Us“ , „The Witcher“ i „Halo“ i pristojnih filmova kao što su „Sonic“, „Pokemon“ i „Mortal Kombat“ (stari film je guilty pleasure,a najnoviji je odličan prvih i zadnjih 15 minuta 😅).

Lepota „Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves“ filma je u tome što je, realno, ispao zanimljiv film uz koji se publika u bioskopu veoma zabavila…i to ne mislim samo na DnD nerds kategoriju, već kompletna publika.

U prevodu, ako vam nije poznat DnD (Dungeons & Dragons) univerzum, film će vam biti veoma zanimljiv za praćenje, a ako jeste…film će vam biti veoma veoma zanimljiv za praćenje. 🙂

 

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves 1

 

Edgin Darvis (DnD klasa bard) je dugo godina radio za polutajnu organizaciju (The Harpers) dok mu jedan zli Crveni Čarobnjak (Red Wizard), sa kojim se suočio na jednoj od svojih misija nije ubio ženu, a njihova bebica Kira (srećom) preživela. Edgin (zvaćemo ga Ed nadalje) odlučuje da batali put heroja i udružuje sa Holgom Kilgor ( klasa barbarian), smotanim čarobnjakom Sajmonom Aumarom (klasa sorcerer) i prepredenim Fordžom Ficvilijamom (klasa rogue), i okreće se sitnim pljačkama i prevarama da bi obezbedio svojoj ćerci (i novim prijateljima) koliko toliko pristojan i bezbrižan život.

Najnovija „misija“, koja je uključivala upad u malo utvrđenje Harpera, je među mnogim bogatstvima, krila i poseban pločicu (resurrection tablet) koja omogućava da se neka osoba vaskrsne (ali samo jednom), što je Edova jedina nada da povrati svoju ženu. A tokom ove mislije dobijaju i pomoć u obliku misteriozne Fordžove poznanice Sofine, koja barata nekom opasnom magijom. Ubrzo se otkriva da je Sofina pridadnik „Crvenih čarobnjaka“, koja im se pridružila sa namerom da ukrade nešto vredno iz utvrđenja. Tada se aktivira alarm i uleću čuvari. Sofina, Fordžer i Sajmon uspevaju da pobegnu, ali Ed i Holga bivaju zarobljeni i utamničeni.

Dve godine kasnije, Ed i Holga (u urnebesnoj sceni) beže iz zatvora i pokušavaju da saznaju šta se desilo sa Kirom. Ispostavilo se da je Fordž postao gospodar Nevervintera (Lord of Neverwinter) i sada je pun ko brod, a pride je i Kirin staratelj. Ono što je trebao da bude dirljiv susret ćerke i oca (kao i dela družine) je pošlo po zlu na najgori mogući način. Ispostavilo se da je Fordž đubre neopevano lopovsko koje je ubedilo Edovu ćerku da je njen otac organizovao pljačku u želji da se obogati putem „tableta bogatstva“(a ne da ukrade „tablet vaskresenja“ da bi vratio njenu majku), kao i da je sve smislio u savezu sa Sofinom i „smestio“ Edu i Holgi. Doneo je odluku da Ed i Holga budu skraćeni za glavu, a Kiri rekao da su ovo dvoje uzeli zlato i ponovo je napustili i izdali, ali da je tu „ujka Fordž“ da se brine o njoj.

Uz veliki trud Eda i Holge (dobro, samo Holge), ovaj dvojac uspeva da pobegne iz grada. Vreme je za novi plan! Okupiće novi tim koji će da provali u Fordžov trezor (inače, zaštićen veoma moćnom magijom) gde se među zlatom nalazi i „tablet vaskrsenja“ i time će raskrinkati Fordža i njegove laži. Regrutuju novog-starog smotanog Sajmona (jer im treba neko sa magijskim veštinama) i theifling druida Doriku (inače, Sajmonovu simpatiju), zbog njene osobine da se pretvara u životinje. Međutim, za provalu u trezor trebaće im i poseban magijski šlem kojim jedino Sajmon može da ovlada…ovaj, u teoriji.

 

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves Chris Pine Michelle Rodriguez Lagumi i Zmajevi Forgotten Realms DnD 2023
Barbarian, Druid, Sorcerer i Bard… ne znam za vas, ja bih pre išao Warrior, Rogue, Wizard i Ranger kao startnu postavku…znam, stara škola, šta ćete…

 

A i dalje ostaje pitanje zašto Sofina sve vreme sarađuje sa Fordžom i zbog čega je ovo đubre dvolično rešilo da organizuje „hleba i igara“ za narod Nevervintera i da se svi dođu pod obavezno u arenu da prate spektakl.

Da li će Edov originalan plan uspeti…ili će im trebati plan B…ili plan C…ili plan D…ili revidirani plan A…saznaćete ako se upustite u avanturu zvanu „Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves“ 🙂

Odakle da kreneno sa utiscima? Pa ‘ajmo od glavnih junaka i glumaca koji su im udahnuli život…

Edgin Darvis je u DnD svetu klasa bard. On je haizmatičan, šarmantan, duhovit, blefer, snalažljiv, dobrodušan, lepo peva i svira na lauti (a povremeno njom može i da odalami nekog), dobar je u motivisanju saboraca i generalno nije baš u prvim borbenim redovima. Stalno smišlja planove kako nešto da se uradi i ko će šta da radi. Nema šta ne bi uradio za svoju ćerku i da povrati svoju ženu. Kris Pajn („Star Trek“, „Wonder Woman“, „Spider-Man: Into the Spider-Verse“) se pokazao kao pun pogodak za ovu ulogu i ne bih ništa više dodao za njegovu odličnu glumu u ovom filmu, her je odlično izbalansirao humor i ozbiljne momente.

Holga Kilgor je barbarian. Ovi agresivni borci hrabro (i divljački) ulaze u bitke, vitlajući ogromnim mačevima, sekirama, bez potrebe za oklopom i  ne plaše se da prime udarac u glavu (ali će zato drugima da razbiju istu bez problema) i zbog odrastanja u svojim plemenima, uvek su malo „specifični“. Mišel Rodrigez (serijal „Fast & Furious“, „Lost“) je zaista simpatično odglumila rmpaliju mekog srca (pogotovo prema Kiri kojoj je,u neku ruku, postala kao druga majka, jer ju je pazila od kada je bila beba), a pogotovo su urnebesne scene kada spominje svog bivšeg muža ili ima neke „komentare“ na račun Eda.

Sajmon Aumar je sorcerer. Ovi magovi najčešće postaju majstori magije kroz prirodan afinitet i povezanost sa istom, a ne kroz proučavanje i studiranje (kao klasa wizard). Slabi u borbi, ovi majstori magije mogu skroz da unište protivnika na daljinu. Sajmonova magija je nepredvidiva i ekslpozivna (wild magic) i on je ponosni potomak samouverenog velikog majstora magije Elministera Aumara…osim što Sajmon nije ponosit…a definitivno nije samouveren…mislim zaista, čovek ima toliki niski stepen samopouzdanja da dovodi do urnebesnih scena…pogotovo kada promaši magiju koji treba da „baci“ ili kada komunicira sa Dorikom… sve u svemu, sasvim soldina rola Džastisa Smita („Jurassic World: Fallen Kingdom“, „Pokemon: Detective Pikachu“, „Generation“).

Dorik je druid(ica). Ovaj devojčurak, kao i drugi pripadnici njene klase i rase, ima talenat da se pretvori u razna mitska i nemitska stvorenja, što je čini dobrim saveznikom za razne zadatke (bilo da se pretvori u špijuna u obliku miša ili muve, glasnika brzog poput sokola, ili da se pretvori u sovomedveda i postane teška artiljerija za bliksu borbu). Pripadnik je grupe (Emerald Enclave) koja se bori protiv gospodara Nevervintera (koji želi resurse šume za sebe), i prilično je nepoverljiva prema ljudima, koje smatra pokvarenim i lažovima. Sasvim dobra rola mlađane Sofije Lilis („It“, „It Chapter Two“).

 

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves Chris Pine Michelle Rodriguez Lagumi i Zmajevi Forgotten Realms DnD 2023

 

Fordž Ficvilijam je nekadašnji rogue. Nekada lopov i prevarant u Edovoj družini, sada gospodar Nevervintera, Fordž je šarmantni majstor manipulacije, lukavstva i preprednosti (cunning), što ga je, na prvi pogled, znalo da učini manjom pretnjom nego što jeste (a onda može bez problema da otruje ili zabije nož u leđa kome je potrebno). Sada ugledni bogataš, koji sve probleme rešava pregovorima i elokventim šarmiranjem svojih žrtava (uz prepoznatljivi osmeh). U prevodu, đubre pokvareno i neopevano koje bi i rođenu majku prodalo (ako to i nije već uradio u mladosti). Moram reći da je bilo veliko (ali prijatno) iznenađenje videti legendarnog britanskog glumca Hju Granta („Notting Hill“, „Four Weddings and a Funeral“, „Love Actually“, „About a Boy)“ u roli iritantnog negativca, koji je sa svojom prepoznatljivom britanskom teatralnošću, akcentom i sarkastičnim komentarima, stvarno dao zanimljiv kontrast ostatku ekipe.

Vredi još spomenuti soldine epizodne uloge Dejzi Hed („Shadow and Bone“) kao misteoriozne i ćutljive Sofine (klasa wizard), kao i Reže-Žan Pejdža („Bridgerton“, „Roots“) kao pravednog i (mentalno) ekstremno pravilnijskog kvazi-zen ratnika Ksenka Jendara, operisanog od smisla za humor i teškog bukvalistu, koji može da predoseti zlo (očekivano, klasa paladin).

Malo iznenađenje je i cameo pojavljivanje sjajnog Bredlija Kupera (trilogija „Hangover“, „Silver Linings Playbook“, „Limitless“, „Guardians of the Galaxy“) kao bivšeg muža Holge Kilgor (scena je urnebesno simpatična).

„Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves“ nije zakazao ni na vizuelnom elementu. Da bi se dočarao ovaj alternativni fantazijski/srednjevekovni svet (Forgotten Realms), film je sniman na prelepim lokacijama Islanda i Severne Irske, tako da ima scena gde baš „puca“ pogled. A ni kompjuterska animacija nije za potcenjivanje. Pećine, magije, magijska oružja, druidske transformacije, debeli crveni zmaj, nemrtvi (undead)…sve je, što bi se reklo, kvalitetno odrađeno i po PS-u.

 

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves Chris Pine Michelle Rodriguez Lagumi i Zmajevi Forgotten Realms DnD 2023

 

Muzika je isto vrhunska. Britanski kompozitor Lorn Balf (radio je na filmovima poput „Terminator Genesys“, „13 Hours“, „Lego Batman Movie“, „Pacific Rim Uprising“, „Megamind“, „Penguins of Madagascar“, „Top Gun: Maverick“, kao i video igrama „Call of Duty: Modern Warfare 2“, „Crysis 2“, „Assasins Creed III“ i „Revelations“, kao i „Beyond: Two Souls“) je rekao da je igrao kao klinac „Dungeons and Dragons“ i da je zbog toga želeo da bude deo tima. E pa, kad neko voli DnD i kompozitor je, malo su šanse da se omane. A za malo psihodelične muzike, čisto da začini, angažovan je Tame Impala, što mislim ne zahteva dodatno obrazloženje…dobro, nemam pojma ko je taj lik, samo sam hteo da ispadnem kao pametan…

Jedan od bitnih aduta ovde je i humor. Film je uspeo da utka na sve suptilne i očigledne načine duhovite scene i komentare junaka, koji su filmu dali vedru atmosferu, a koji su, ako je verovati reakcijama u bioskopu, publici baš lepo „legli.“ Imate ovde par simpatičnih scena iz filma. Edove opaske, Holgin lakonski humor, Ksenkovo odsustvo humora, Fordžov cinizam i Sajmonova smotanost, sve se lepo uklopilo. Očigledno je postojala fina hemija među glumcima na setu. Meni su definitvno najjače scene sa privremenim vaskrsavanjem nemrtivh i kanibalskim mozgovima/čudovištima (zvuči strašno, ali scene su urnebesne).

I sve ovo čini „Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves“ odlčnim filmom i lepim vesnikom proleća koji vredi pogledati u bioskopu, koji je lepo ukalupljen za ljude koji nikada nisu čuli za „Dungeons and Dragons“. A ako zaista niste pre čuli za DnD, sledeći pasus možete da preskočite.

 

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves Chris Pine Michelle Rodriguez Lagumi i Zmajevi Forgotten Realms DnD 2023

 

A za vas koji ste iskusili neku verziju DnD-a, bilo stonu (tabletop) ili u obliku video igre (ili oboje) i koji generalno poznajete pravila (rules) za igranje…vama sve postaje bolje za još tri’est posto! Sve postaje još zanimljivije i smislenije, jer je film pun očiglednih referenci i asocijacija na „Dungeons and Dragons“ i sve možete da gledate kroz oči ovog sveta. Svaki put kada dođe do sukoba, odmah će vam pasti na pamet hit & miss verovatnoće (kao sa kockicama). Sajmonova potreba da se uskaldi sa magičnim šlemom (attunement) što postaje jedna vrsta mini-questa. Ofanzivne magije koje su više lokalnog karaktera (kao za duele), pojavljivanje Mimic čudovišta, arena koja iz ptičje perspektive podseća na mape iz stonih igara, avanture u pećini sa raznim zamkama, spominjanje Waterdeep-a, Icewind Dale-a… U stvari, cela radnja podseća na jedan veliki quest glavnih junaka koji je lokalnog karaktera.

Stvar je u tome da su ljudi koji su radili na filmu rešili da svemu pristupe oprezno i pametno. U neku ruku, sa budžetom od solidnih 150 miliona dolara , pravljenje ovog filma je bila i jedna vrsta kocke za produkcijske kuće „Paramount“ i „Entertainment One“.  Naime, možda se neki od vas sećaju da je pre dva’est i kusur godina izašao film „Dungeons and Dragons“, težak krš koji je publika sahranila, a pride nije uspeo ni da povrati uloženi novac. Onda su snimljena čak dva(!) nastavka koja su bila direct-to-dvd i koja su isto bila u rangu „ovo zakopati negde, ne staviti ni kamena da niko ne zna da gde su sahranjeni, a pogotovo ne vaskrsavati“. Sve u svemu, ta trilogija je bila Bože te sačuvaj i sakloni. „Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves je, u stvari, pojkušaj reboot-a. Ako se dobro primi kod publike (i pristojno zaradi), postoji nada da budu i nastavci u planu.

Za sada samo znamo da je u planu serija.

Kao što sam malopre spomenuo, bilo je potrebno pristupiti pametno izradi filma. Pristojan budžet. Check! Naći par solidnih glumaca i bar jednu staru zvedzu. Check! Fantazijski šmek u stilu „Lord of the Rings“/„Hobbit“, Dragonheart ili „Warcraft“. Check! Jednostavna radnja i nepreterivanje sa DnD terminologijom, da ne zbuni gledaoce koji nisu upoznati sa tim svetom. Check!  Dovoljno materijala za DnD ljubitelje da im probudi onaj DnD šmek. Check! Blesav humor. Check!  Uvrnut tim junaka sa osećajem jedinstva u stilu „Guardians of the Galaxy“. Check!

 

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves Chris Pine Michelle Rodriguez Lagumi i Zmajevi Forgotten Realms DnD 2023

 

Još samo da kockica d20 padne kako treba… I da film zaradi bar duplo na uloženo. Sve ispod bi značilo neuspeh.

Sve u svemu, „Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves“ nije remek-delo. I ne trudi se da bude. Ovaj film želi da bude zabavan, dinamičan, duhovit, šarmantan. Želi da se dopadne ljudima „Dungeons and Dragons“ sveta, kao i onima koji to nisu. I mislim da je sasvim lepo uspeo u tome.

Odgledajte film i uverite se i sami. 🙂

 

A tebi, dragi moj čitaoče, da li ti nešto znače naslovi „Baldurs Gate“, „Icewind Dale“ ili „Neverwinter Nights“? Meni i te kako znače… 🙂

 

 

Trailer

Imdb | Rotten Tomatoes | Metacritic

Datum izlaska: 2023

Format: Film

Trajanje: 134 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + 12 =