Nordijska mitologija

Nordijska mitologija 1

 

Pričati o Nilu Gejmenu i njegovim umetničkim ostvarenjima zaista ne bi imalo smisla…čovek je radio na stripovima, pisao romane i kratke priče, čitao knjige za audio izdanja, sarađivao na filmovima i serijama, objavljivao publikacije… i dobijao nagrade čime god se bavio. Mada sigurno nije jedan od plaćenijih pisaca (težak je „samo“ 20 miliona dolara), definitivno je jedan od kvalitetnijih.

I bez daljeg odlaganja (nema potrebe za dužom pričom, družićemo se sa Nilom i u budućnosti), zavirimo u svet nordijske mitologije.

Moja ljubav prema mitologiji postoji od kada postoji i moja ljubav prema knjigama…od malena. Obožavao sam (i dalje obožavam!) grčku mitlogiju, kao i japansku, slovensku i egipatsku mitologiju. Volim i nordijsku mitologiju, mada sam se tek kasnije upoznao sa njom. Tor, Odin, Loki, divovi, patuljci-kovači, vilenjaci, devet svetova, mitsko drvo Jigdrasil, Ragnarok, mistične rune… bogatstvo nordijske mitologije je nepresušno, bogato, hladno i mistično, kao i sâma Skandinavija. 🙂

 

Nordijska mitologija Nil Gejmen Norse mythology Neil Gaiman

 

„Nordijska mitologija“ započinje simpatičnim Nilovim uvodom o tome kako se prvi put susreo sa Torom, Odinom i kompanijom kroz stripove koje su radili legendarni Džek Kirbi i Sten Li, i njihovom futurističkom verzijom gradova i šaljivim karkaterom bogova, a posle je pročitao „Nordijske mitove“ Rodžera Grina, gde je upoznao vikinšku, mračniju verziju bogova i njihovih avantura.

I sada nam je Nil Gejmen podario kroz knjigu „Nordijska mitologija“ svoj pogled na avanture nordijskih bogova. Koliko se stiče utisak, rešio je da ostane veran originalnim spisima o mitologiji, ali je usput dodao i svoj „gejmenovski“ stil, i začinio suptilnom dozom humora.

Kroz nekih dvadesetak priča, upoznaćemo se sa postankom sveta, rođenjem prvih bogova, Jigdrasilom, zašto je Odin žrtvovao svoje oko, legendardna blaga koje su bogovi dobili na poklon, ko su Lokijeva deca, avanture prgavog i arogantnog gromovnika Tora i kako bi najradije prebio svog prepredenog (polu)brata Lokija, putovanja u zemlju divova, smrti prelepog boga Baldera, poslednjim Lokijevim danima, kao i trenutak kada je nastupio čuveni Ragnarok.

 

Nordijska mitologija Nil Gejmen Norse mythology Neil Gaiman

 

Odmah da vam kažem, ako ste ljubitelji Nila Gejmena, a pride volite i mitologiju, uživaćete u ovoj knjizi. Ali, ako se nekim slučajem, pre čitanja ove, knjige odgledali i neki Marvelov film gde se spominju nordijski bogovi, poput „Tora“ ili „Osvetnika“, garantujem vam da ćete se dodatno zabaviti u čitanju ove knjige. U mom slučaju, zbog specifičnog stila pisanja Nila Gejmena, za sve vreme čitanja avantura bogova, zamišljao sam njihove filmske verzije i dijalozima pozajmljivao glasove gulmaca, tako da je sve na kraju ispalo urnebesno. 😀

Stil pisanja je lak, dinamičan i zanimljiv, tako da se knjiga čita u jednom dahu, i velika je verovatnoća da ćete poželeti da je završite u jednom danu.

Zaista ne znam koje bi zamerke imao, osim da je Gejmen mogao da se dotakne mnogo više avantura naših pijanih i gladnih bogova (ipak je to vikinški stil, ako se ne biju, onda piju i jedu; ako ne jedu i ne piju, onda jure svoje žene; a ako ne jure svoje žene, onda se biju; a ako ne rade ništa od toga, onda najverovatnije jure Lokija da mu polome kosti zbog njegovih smicalica), iz prostog razloga što se knjiga čita neverovatno brzo. 🙂

Nema sumnje da je Nil Gejmen pokazao da ima talenat i da nam ispriča mitologiju na jedan prilično dinamičan i zabavan način, a da pritom ne odstupi od originalnog materijala. Ko zna, možda se nekada usudi da nam dočara i grčku mitologiju, i da vidimo Trojanski rat iz perspektive bogova? To bi bilo interesantno videti.

 

Nordijska mitologija Nil Gejmen Norse mythology Neil Gaiman
(Tor se gleda u ogledalu): Mamu mu….LOKIIIIIIIIIIII!”

 

Sve u svemu, knjiga ima apsolutnu preporuku. Ako ste za brzo, zabavno i lagano štivo, a pritom se ljubitelj mitologije, ovo će biti pun pogodak za vas.

 

A ti, dragi čitaoče, kako se tebi čini zamisao da Nil Gejmen ispriča mitove iz svoje perspektive? 🙂

 

 

Sajt Nila Gejmena

Cena knjige: Vulkan | Delfi | Dereta | Laguna

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × five =