Bonton

Le bon ton

 

Da, razumem. Sada je 21. vek. Tehnologija i nove generacije menjaju svet. Sada je sve na dohvat ruke, retko šta je ostalo kao tajna. Na televiziji i u medijima se veliča bahato ponašanje, promiskuitet i pravljanje budale od sebe, sve u cilju sticanja instant slave i brze i lake love. Mangupsko, agresivno i bezobrazno ponašanje kriminalaca i propalica nam se pokušava usaditi kao nešto normalno, štaviše, kao da je društveno prihvatljivo i moderno. Nepoštovanje prema svima, osim prema sebi i ponekom (pogrešnom) idolu.

Nemoj biti i ti ta osoba, dragi čitaoče. Izdigni se iznad toga. Budi bolji od većine. Budi drugima pravi uzor. Budi Bonton! 😀

Znam, reći ćeš “stare vrednosti su izumrle, pregazilo ih je vreme, tehnologija i ljudi”. I ne bi puno pogrešio. Možda nekim vrednostima nije ni vreme ni mesto u periodima koji dolaze. Ali, neke vrednosti mogu da se prilagode modernim vremenima. A neke univerzalne vrednosti neće nikada pregaziti vreme… osim ako im to ne dozvolimo.

Možda nećeš imati priliku da ručaš na dvoru sa predstavnicima kraljevskog roda, ali to ne znači da ne treba da znaš kako se ponašaš u restoranu, kako se koristi escajg i kako se treba ophoditi prema osoblju restorana.

Možda nije na odmet da znaš da konobar/kelner koga hoćeš da dozoveš da poručiš ili platiš račun, se ne zove “Dečko”ili “Mali”. Naravno, možda bi u današnje vreme bilo preterano persirati mu, ali uvek možeš da ga pozoveš uljudno. Reč “izvini(te)” ne služi samo za izvinjavanje za greške, to isto može da posluži i da se privče pažnja.

Ne, nisi neki mangup ako glasno mljackaš, podriguješ, pričaš ili se smeješ ili (ne daj Bože) pričaš na telefon u bioskopu. Ako ti je bitno mišljenje tih par drugara-mangupa oko tebe, samo napred, ponašaj se tako. Ali, budi uveren da si za okolinu nekulturna i sebična osoba. Jedan čovek je prokomentatisao u bioskopu naziv za takvu osobu.

Gubitnik.

Oduvek su mi bili urnebesni likovi koji u pozorištu tapšu na svaku komičnu repliku glumaca. Pa naravno, zašto bi bilo bitno za glumca da ima tišinu da se koncentriše na ulogu (Opa, baš smo sarkastični danas – prim.podsvesti). Prilično sam siguran da ti ne bi smetalo da neko tapše, dobacuje ili priča, recimo, kada moraš šefu da prezentuješ projekat od koga ti zavisi posao, ili, recimo za vreme ispita od koga ti zavisi uslov za godinu? (Brate,ti znaš da sam ja uvek za sarkazam i provokacije, ali samo da te obavestim da ni sarkazam nije baš po bontonu – prim.podsvesti).

Kada si na sastanku sa devojkom/ženom/drugaricom, ne ulazi ili izlazi iz objekta kao Tarzan, uvek prvi. Niti kao nekakav šonja, koji uvek ulazi i izlazi zadnji. Budi muškarac, uvek ulazi u neki objekat ispred žene, a izlazi posle nje (i pridrži vrata dok izlazi, zaboga!). Ako te zanima zašto je to tako, istraži.

Kada ti nešto treba, lepo pitaj i zatraži, a ne samo da kažeš “Daj mi! Treba mi! Hoću to!” Bonton!

Internet je čudo! Omogućio nam je da iskažemo naš stav o svemu što nas interesuje i da razmenjujemo mišljenja. Rekao sam RAZMENJUJEMO MIŠLJENJA, a ne da vređamo, prepucavamo se i svađamo sa svakim ko ne deli isto mišljenje kao i mi, i pritom nekog nazivamo pogrdnim imenima. Čak i ako naiđeš na takvu osobu na forumu, socijalnoj mreži, chat-u, video igri ili gde sve ne, nemoj se spuštati na njen nivo. Što bi mi mlad(j)i rekli, iskuliraj je, ta osoba nije vredna tvog vremena. Ima jedna lepa reč za to – netikecija.

Moram da podelim jednu anegdotu sa tobom, dragi čitaoče. Bila jednom jedna devojka. Prelepa, prezgodna, pametna, plenila je pojavom. A lukava i prepredena samo tako. Mogla je svakog da obrlati oko malog prsta. Sledeće  što je rekla, urezalo mi se u pamćenje: “Veće šanse da me odvede u krevet ima siromašan džentlmen koji zna kada treba da pridrži mantil i privuče mi stolicu, nego bogati arogantni mangup koji se razbacuje slavom i kešom.” Neko je upita zašto, a ona se na to nasmeja. “Pa jednostavno je. Zato što znam kako će me džentlmen tretirati u krevetu, a i posle kreveta.”

Zanimljiva neka devojka.

Sve u svemu, imaj jedno na umu, bilo da si muško ili žensko. Imaš barem tri puta pred sobom:

  • Momak, možeš da se razvijaš u pravcu arogantnog sivonje. Drugi ekstrem je princ na belom konju (kliše ličnost). A možda srednji put – “muškarac džentlmen”
  • Devojko, isto važi i za tebe. Tu su putevi nekulturne ženturače i “razmažene princezice”. A tu je i srednji put – “dama”

 

Srednji putevi ne zvuče loše u ovom slučaju, zar ne? A samo je potrebno malo stava, samopouzdanja, zdravog razuma i opšte kulture i obrazovanja. A možda i neka knjižica o bontonu, zar ne? 🙂

Bonton!

 

A pitanje za tebe, dragi čitaoče, je jednostavno: Kojim putem ti želiš da kreneš?

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven − one =