The Apprentice: ONE Championship Edition

the apprentice one championship edition Chatri Sityodtong

 

Uopšte ne volim rijaliti programe/emisije…definitivno ne kontekstu onih koje se puštaju u regionu.

Ali volim da odgledam „Shark Tank / Dragons‘ Den“ tip rijaliti serija, gde ljudi dolaze da prezentuju grupici poznatih milionera/investitora svoje biznis ideje ili kompanije u razvoju, u nadi da će, za procenat udela ovih investitora u njihovim kompanijama, doći do potrebnog kapitala da spasu/unaprede svoj biznis i eventualno dobiju i mentora u nekom od investitora. Zato mi je „Shark Tank“ interesantan, gde imate Mark Kjubana, Dejmonda Džona, Roberta Herjaveca, Kevina O’Lirija i druge investitore.

Verovatno ste čuli za „The Apprentice“, američku rijaliti seriju gde je Donald Tramp nekada tražio štićenika kojeg bi uvodio u posao, ponudivši mu odlične uslove. Mada je i verovatno niste puno pratili jer, ruku na srce, ovaj region baš i nije njegov toliki ljubitelj…valjda…šta ja znam, muka mi je od politike već godinama unazad.

Međutim, „The Apprentice: ONE Championship Edition“ je za mene bila drugačija priča, koja mi je definitivno privukla pažnju.

 

the apprentice one championship edition Chatri Sityodtong

 

Borilačke veštine i ja imamo dugu istoriju. Čak i kada nastupe (dugi) periodi gde se „udaljimo“ jedno od drugog, ta veza i dalje postoji. Nekako je neraskidiva, čak iako ja mislim da je priča završena. Moralne i etičke vrednosti borilačkih veština, taj neki „kodeks“ (samurajski kodeks, bushido) ostane negde „ugraviran“ u vama. Vremenom se možda malo prilagođava uslovima i vašim životnim okolnostima, ali uvek je tu, lebdi nad vama, kao podsetnik da ne skrenete na pogrešan put.

Od trenutka kada se pojavio „One Championship“, tj. postao malo „vidljiviji“, uvek sam jednim okom obraćao pažnju i posmatrao razvoj ovog zanimljivog entiteta za promociju MMA (mixed martial arts). Nekako, imao sam osećaj da će ovo možda postati i ozbiljnija priča…

…što se i na kraju obistinilo.

Danas je „One Championship“ među top 10 sportskih medija, pogotovo u aspektu praćenja od strane gledalaca i njihovog učestvovanja u sadržaju (engagement).

Oni koji dobro poznaju svet borilačkih veština (i pogotovo „MMA podsvet“) će, najverovatnije, kao i iz topa izgovoriti: UFC (Ultimate Fighting Championship), Bellator MMA, K-1, Rebel Fighting Championship ili neku drugu organizaciju. Tu je sada i „One Championship“, koji je strpljivo gradio svoj brend. Postali su broj jedan u Aziji, i time se uspešno pozicionirali na svetskoj sceni kada su u pitanju mediji i borilačke veštine.

Dosta svetski poznatih boraca se priključio ovom „krdu“, uključujući i legendarna imena poput Demetrijusa Džonsona, Edija Alvareza, Anđele Li, Brendona Vere, Džejmsa Nakašime, Sejdža Nortkata i mnogih drugih.

Nema sumnje da je uspehu „One Championship“ organizacije doprineo upravo njen prvi čovek, Čatri Trisiripisal (Chatri Trisiripisal), koga verovatno znate po imenu koji je koristio dok se takmičio, Čatri Sidjodtong (Chatri Sityodtong). Kada vidite lik ovoga čoveka japansko-tajlandskog porekla, prosto vam dođe da mu date samurajski oklop i stavite da glumi pored Tom Kruza. 😀

 

the apprentice one championship edition Chatri Sityodtong

 

Čatri je jedan od primera izreke „from rags to riches“. Odrastao je u velikom siromaštvu i komplikovanoj porodičnoj situaciji. A kad malo bolje pogledate njegovu biografiju, postane vam očigledno koje su ga dve stvari oblikovale da postane ono što je danas.

Sa jedne strane, imate „ratničkog“ Čatrija. Od malena je u svetu borilačkih veština, prvenstveno muj taija (muay thai… i ne mislim na koktel) , koji ga je odveo i putem profesionalnog takmičara, gde je „fajtersku“ karijeru završio kao veteran sa preko 30 borbi za pojasom.

Sa druge strane, imate „biznis“ Čatrija. Iako je živeo u velikom siromaštvu, uspeo je uz veliki trud da završi kao MBA na HBS-u, i kasnije je stekao decenijsko iskustvo na Vol Stritu i kao osoba koja je pokretala startap kompanije.

I šta se dobije kada spojite borilačke veštine i preduzetništvo?

Dobijete „One Championship“.

 

the apprentice one championship edition Chatri Sityodtong

 

„Čekaj, hoće li ovo na kraju biti neka recenzija koja je samo za ljubitelje borilačkih veština? Mene to ne interesuje, da prestanem sa čitanjem?“

Samo polako… ako vas interesuje duh preduzetništva, kako napredovati u karijeri, kako raditi u timu i protiv drugih… nastavite dalje sa čitanjem. 😉

Šesnaest talentovanih kandidata iz celog sveta (od SAD-a do Japana), 23 do 44 godina starosti, različitih psiholoških i poslovnih profila (business background), takmiče se za poziciju koja im obezbeđuje posao (vredan 250.000,00 dolara) na jednu godinu u „One Championship“ organizaciji, gde će pobednik imati priliku da uči direktno od Čatrija kao njegov „štićenik“… međutim, ispostaviće se da je pozicija mnogo ozbiljnija nego što se pretpostavljalo…

Kandidati su, u početku, podeljeni u dva tima (Team Valor vs Team Conquest), i pred njih se postavljaju dve kategorije zadataka:

  1. Fizički / sportski zadaci – od štafete sa preprekama, penjanje uz konopac-merdevine dok visite sa mosta, potrage za delovima velike kocke, veslanja, rvanja u ringu do simualicije preživljavanja pada helikoptera u vodu… Pobednički tim (pored toga što stiče psihološku prednost nad drugim timom pre narednog izazova), često dobije i lukszunu nagradu (poput šopinga, detoks masaže ili večere u ekskluzivnom restoranu). „Domaćin“ ovih fizičkih aktivnosti je Dominik „Dom“ Lau, koji je i inače najavljivač borbi u „One Championship“ areni (ring anouncer), i svake nedelje mu se priključuje kao podrška (i ko-domaćin) i neki poznati MMA borac.
  2. Biznis zadatak / izazov – oba tima dobijaju manje-više identične zadatke, koje zatim moraju da prezentuju pred Čatrijem, njegovom desnom rukom Nirikom Sing (Senior Vice President of Corporate Development and Strategy) i njegovim prijateljem (svake nedelje je druga osoba, i u pitanju su uspešni preduzetnici-milioneri/milijarderi)

Svake nedelje se eliminiše „najslabija karika“ tima koji izgubi (a nekada ih bude i dvoje), dok na kraju ne ostane najbolji kandidat, koji je „izabrani“.

Fizički zadaci, pored toga što odstupaju od klasičnog koncepta biznis rijaliti serija i time daju blago „osveženje“, služe i da se vidi kako se takmičari ponašaju kao deo tima i motivatori ostalih takmičara… ali će nam često otkriti i neke njihove strahove/fobije, koje će morati, zarad svog dobra (kao i tima), da prevaziđu.

 

the apprentice one championship edition 3

 

Naravno, ono što su „zvezde“ serije, jesu biznis zadaci. Dva tima će imati izazove da kreiraju prototip paketa za fanove (fanbase kit) sa temom „One Championship“, naprace sedmodnevnu marketinšku kampanju za luksuzni singapurski hotel „Andaz“, kao i za jednu regrutersku agenciju („Golden Equator“),  da u saradnji sa food-tech kompanijom „TiffinLabs“ kreiraju digitalni restoran koji kombinuje dve različite kuhinje (a začkoljica je ovde, pa vi izvucite zaključak o težini zadatka 😀 ), pronalaženje reklame/rešenja za „Everise“, kreiranje kapmanje za novu kolekciju kompanije „Tumi“ (Alpha Bravo e-sports Pro), kreiranje koncepta gde se koristi „Twilio“ tehnologija za unpređenje NVO-a u pogledu povezivanja donora i volontera i mnogi drugi kompleksni zadaci.

Kada su u pitanju biznis zadaci koji se dešavaju svake nedelje, celokupan proces možemo da podelimo u tri faze:

  • Svaki tim mora da izabere osobu koja će da vodi projekat (project manager), koja mora pametno da delegira zadatke i iskoristi talente svojih kolega (bilo da je to pregovaranje, kreiranje koncepata, istraživanje, marketing, finansijski aspekti i slično). Onda ih pratimo kroz zadatke koje obavljaju, kako komuniciraju međusobno, šta se dešava kada uđu u sukobe, i sve je to praćeno tipičnim efektom rijaliti serija, kada određeni kandidat kasnije sâm komentariše određene situacije/kolege
  • Timovi prezentuju njihov pristup zadatku i nude svoje rešenje pred ranije spomenutim tročlanim žirijem, kojim im posle daju uopšteni fidbek šta im se dopalo, šta nije, postavljaju im podpitanja da pojasne neke detalje i slično
  • Veliki sastanak oba tima sa Čatrijem i Nirikom. Čatri tada daje opširnije komentare šta mu se dopalo kod svakog tima, a šta ne. Ovde su prvi „na udaru“ projektni menadžeri, koji moraju ukratko da obrazlože zašto su donosili odluke tako kako su donosili, kao i ko su, po njima, takmičari koji su najviše i najmanje doprinosili u timu. Takođe, u timu koji je izgubio, projektni menadžeri mora, pored sebe, da izabere još dva člana tima koja će sa njim da idu na „tapet“ i da ponesu rizik da budu eliminisani iz daljeg takmičenja, tj. posle će morati bez ostalih učesnika da obave razgovor sa Čatrijem i obrazlože mu zašto bi trebalo da ostanu u daljem takmičenju.

 

Treća faza „The Apprentice: ONE Championship Edition“ je, ono što je i najnapetiji deo serije. Ovde će često izbijati drame, prepirke i suze pred Čatrijem i Nirikom. Takmičari će tu morati da otkriju svoja prava lica, jer iako moraju da rade kao tim, oni se ipak takmiče (prvenstveno) za sebe, jer samo jedna osoba će biti izabrana kao pobednik. Kriviće jedni druge, opravdavaće sebe, podržavaće se međusobno, pa čak formirati i tajne saveze. Međutim, ovde taktike poput zabadanja noža u leđa ili pokušaja da se eliminiše najjači takmičar jednostavno neće imati previše efekta, jer Čatri je u potrazi za najkompetentnijom osobom, a ne najmanipulativnijom (pogotovo kada se uzme u obzir pozicija na koju će pobednik takmičenja biti postavljen). A pride je, pored kamera, i Nirika često posećivala i u tišini posmatrala i hvatala zabeleške o članovima tokom prve faze biznis zadataka, o čemu bi posle raspravljala sa Čatrijem.

 

I to bi bio pokušaj da vam ukratko(!?) opišem koncept biznis rijaliti serije „The Apprentice: ONE Championship Edition“. 😀

 

the apprentice one championship edition 3

 

Zašto mi se dopala ova serija?

Pa, za početak, zato što je urađena vrhunska produkcija serije. Od uvodne špice do kompanija koje su želele da učestvuju, očigledna je podrška koju je „ONE Championship“ dobio. Nijedan deo nije delovao amaterski odrađen.

Zatim, tu je i spoj dve stvari koje volim, a to su borilačke veštine i biznis.

Kao što sam spomenuo, takmičari su različitih poslovnih i psiholoških profila, i zanimljivo je gledati kako se ponašaju pred izazovima, kao i njihovu interakciju sa drugim takmičarima. Sa jedne strane, treba da pokazuju dobar timski duh. No, sa druge strane, nagrada je pozicija u vrhu menadžmenta, što će voditi (očekivanim) sukobima, raspravama i preuzimanje više zasluga za sebe. Neko bi rekao, „eto, vidiš kakav je čovek“, no da li je i moguće drugačije probijati se u nekim sferama biznisa kada imaš rivale na sve strane…šta znam, možda je i do mene…ja sam uvek bio zastupnik shvatanja da je timski rad i otvorena komunikacija ključ, a ostalo je „may (hopefully) the best man win“, ali naravno da ne razmišljaju svi tako…

 

the apprentice one championship edition 3

 

Već sam rekao da ovde ima i dosta drame, a te drame će pratiti i suze takmičara, koje će otkrivati njihov bes i frustracije…ali i neke bolne detalje iz prošlosti kojih su oblikovali u ono što su danas.

I sâm Čatri je interesantan sa svojim ponašanjem tokom epizoda. Inače, deluje smireno i hladno i uvek će takmičare prostreliti svojim pogledom. Povremeno će znati da namerno doda malo dramatike i plane sa reakcijom da bi uzdrmao takmičare (sa svojim zahtevanjem perfekcije) ili „presekao“ neka dešavanja (nigde ne piše da po epizodi mora da otpadne uvek jedan učesnik, samo toliko ću reći), a nekada će pokazati i svoju mekšu stranu, čak će se možda i jedanput-dvaput nasmešiti tokom serije. Mada, kada izriba nekog kandidata, i vama dođe da plačete sa njim/njom, kao da je vas izribao. XD Verujem da su organizatori serije probali da mu sufliraju kako bi trebao da se ponaša, ali mislim ih na kraju i nije previše poslušao i da smo imali prilike da vidimo mnoga njegova prava lica. XD

 

the apprentice one championship edition 3

 

Već sam spomenuo da je produkcija na visokom nivou, u rangu neke triler-drame. Naravno, kada se ovo doda u rijaliti serije, sigurno je da to može da učini stvari malo kliše, ali opet, poenta je i da učini ovu rijaliti seriju gledljivom i za ljude koje ne zanimaju striktno biznis i borilačke veštine (mada za ljubitelje ove dve kategorije će posebno biti zanimljiva serija). No, plus je što svaka epizoda održava visok tempo i dinamiku, pa vam vreme brzo proleti.

Još jedan razlog zašto mi se dopao „The Apprentice: ONE Championship Edition“… je taj što ja UOPŠTE ne volim rijaliti emisije/serije bilo kakvog karaktera. Tolerišem jedino „Shark Tank“ (i to upravo jer je orijentisana na biznis, tj. preduzetništvo), gde učesnici/preduzetnici imaju par minuta da prezentuju svoj proizvod/kompaniju (sales pitch), posle čega „ajkule“ kreću da propituju učesnika i analiziraju njegovu kompaniju sa finansijskog aspekta (koliki je profit, kakve su margine, projekciju budućeg profita), kakve su vizije za kompaniju, kao i da li ima smisla da investiraju…što je posle na kraju praćeno pregovaranjem oko finansijskih uslova „koliko para za koliko procenata u udelu kompanije“ (ili u slučaju Kevina O’Lirija, royalties, royalties, royalties…). Naravno, za gledaoce je najnapetiji upravo pregovarački deo i da li će učesnik prihvatiti ponude „ajkule“ (ili više njih, ako su voljne da se udruže). Međutim, za one koje interesuje malo „dublji“ aspekt biznisa, njima je interesantno od početka do kraja „pregovaranja“ (sama biznis ideja, načini marketinga, margine, bruto/neto profit, patent i slično). I eto, sada se negde tu ubacio i „The Apprentice: ONE Championship Edition“ i uspeo da mi pobudi interesovanje. A za ostale tipove rijaliti serija…ne želim da ni da razmišljam, a kamoli komentarišem nešto na tu temu.

 

the apprentice one championship edition 3

 

I za kraj, dve zanimljivosti/razmišljanja koja sam imao tokom gledanja „The Apprentice: ONE Championship Edition“. Prva je što sam uspeo već relativno na početku serije da previdim finaliste. 😀 A druga je što sam se zapitao zašto na finalnom intervjuu sa Čatrijem, nijedan od finalista nije rekao „Ako ja budem izabran, želeo bih da pronađem način da i moj kandidat sarađuje sa mnom u budućnosti dok sam kod Vas“. Ne znam da li je mogao (ili imao pravo) da izgovori tako nešto, ali, s obzirom da su oboje finalista skroz različiti i u pogledu razmišljanja i pristupa poslu (a i kao ličnosti, što je sasvim očigledno), nekako mi je delovalo smisleno da u budućnosti nekako sarađuju, jer bi savršeno nadopunjivali vrline i kompenzovali mane one druge strane.

 

the apprentice one championship edition 3

 

Sve u svemu, meni je na kraju „The Apprentice: ONE Championship Edition“ ispala jako zanimljiva biznis rijaliti serija (možete je pogledati na Netflix-u), i ne bih se bunio da u skorijoj budućnosti vidim i drugu sezonu sa novim takmičarima. Mislim da će se to i dogoditi, jer je ova biznis rijaliti serija uspela da osvoji i neke nagrade pride. 🙂

 

the apprentice one championship edition 3

 

A ti, dragi čitaoče, koliko ti poznaješ „One Championship“ ? 🙂

 

 

Sajt „ONE Championship“

Sajt „The Apprentice: ONE Championship Edition“

Trailer

Imdb

Datum izlaska: 2021. godina

Format: Serija (business reality show)

Broj sezona: 1 (10 epizoda)

Prosečno trajanje epizode: 45 minuta

 

Author: admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 1 =